Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεταναστευτικό: Αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης για την επίταξη - Ομάδες περιφρούρησης και προσφυγή στο ΣτΕ από τους δήμους

Μεταναστευτικό: Αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης για την επίταξη - Ομάδες περιφρούρησης και προσφυγή στο ΣτΕ από τους δήμους
Τα δημοτικά συμβούλια σε δήμους του Β. Αιγαίου αποφάσισαν έκτακτα μέτρα, κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης
Σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών σε δήμους νησιών του Β. Αιγαίου, λαμβάνουν δημοτικά συμβούλια με έκτακτες συνεδριάσεις τους, με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών, στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο του Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

 -  Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
-   Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
 -  Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
-   Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Επίσης, την αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 
Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή.
Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής.
Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.
Τέλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας.
Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές.
Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας.
Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

Πέτσας: Ο χρόνος πιέζει για λύση

Για εξαντλητικό διάλογο τους προηγούμενους 2 μήνες με τους αρμόδιους φορείς στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαμηνύοντας ότι ο διάλογος αυτός δεν μπορεί αν διαιωνίζεται, καθώς ο χρόνος πιέζει για λύση.
«Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις» υποστήριξε. 
«Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τις επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως η κατασκευή των νέων δομών αυτών θα ξεκινήσει άμεσα προκειμένου να είναι έτοιμες στις αρχές καλοκαιριού.

Μηταράκης (υπ.Μετανάστευσης): Χρειάζονται κλειστά κέντρα για να μειωθούν οι ροές – Δεν αιφνιδιάσαμε

Τη θέση ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι απαραίτητα προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές διατύπωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ο οποίος χαρακτήρισε μέτρο έκτακτης ανάγκης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να κατασκευαστούν οι εν λόγω δομές.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μηταράκης είπε ότι με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν ενώ με αφορμή και τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, υποστήριξε ότι θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης με τους δημάρχους, καθώς όπως είπε, «κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν».
Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, το μέτρο της επίταξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στη Μόρια η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά».
Παράλληλα, υποστήριξε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης.
«Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας ότι από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι.
Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει, όπως είπε ο κ.Μηταράκης, να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.
Σε ότι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο κ.Μηταράκης είπε ότι σε αυτά θα κρατούνται όλοι οι νεοαφιχθέντες για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε αυτές τις 25 μέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή όχι.
Σε ότι αφορά τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.

Guardian: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για εκκένωση της Μόρια

«Βόμβα» από τον ΟΗΕ για το κέντρο προσφύγων στην Μόρια, καθώς κορυφαία στελέχη και γιατροί του οργανισμού απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκκένωσή της, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να ξεσπάσουν ασθένειες και να δημιουργηθεί ακόμη και πανδημία.
Ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο  έχει αυξηθεί και από πληθυσμό 5.000 κατοίκων τον περασμένο Ιούλιο αυτή την ώρα φιλοξενεί  περίπου 20.000 με νέες οικογένειες να φθάνουν καθημερινά σημειώνεται στο δημοσίευμα
Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την επείγουσα εκκένωση των οικογενειών και των ασθενών από τον καταυλισμό.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα πλοία συνέχιζαν να φτάνουν στα νησιά , στέλνοντας περισσότερες οικογένειες σε "ανησυχητικές" και υπερπλήρεις συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων.
Ακόμη και οι πιο ευάλωτες νέες αφίξεις δεν μπορούν πλέον να βρουν χώρο στην περιοχή, αλλά πρέπει να φτιάξουν πρόχειρα καταφύγια σε έναν γεμάτο σκουπίδια ελαιώνα γύρω από το στρατόπεδο.
Πάνω από το 85% των αφίξεων πέρυσι ήταν πρόσφυγες.
Η πλειοψηφία των οικογενειών προερχόταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, τη ΛΔΚ και αλλού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης