Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεδριάζει την Τετάρτη 12/2 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων

Συνεδριάζει την Τετάρτη 12/2 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων
Συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συγκαλείται αύριο, Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου και ώρα 13:30 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, της μεταναστευτικής κρίσης και της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε τη Δευτέρα 10/2 στη Μαδρίτη, όπου είχε εκτενή συζήτηση για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ισπανίας με την Ισπανίδα ομόλογό του, Arancha Gonzalez Laya.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω για την πρόσκληση, για τη φιλοξενία, για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία που είχα σήμερα με την Ισπανίδα συνάδελφό μου, την κα Arancha Gonzalez Laya.
Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, διαπιστώσαμε από κοινού ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία.
Συζητήσαμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και οι δύο χώρες είναι σημεία εισόδου και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το συντονισμό μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο, αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό.

Για τις επιπτώσεις των τουρκο-λιβυκών Μνημονίων

Ενημέρωσα την συνάδελφό μου για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς τη Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών.
Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν.
Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική.
Για την Ελλάδα, αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος.
Είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση.
Όμως, από την άλλη, ξεκαθάρισα ότι οι προοπτικές και των δύο χωρών έχουν να κάνουν με τη δική τους συμμόρφωση στις αιρεσιμότητες που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή τους πορεία.
Τέλος, εξετάσαμε σε βάθος περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως η MED7.
Μπορεί να λειτουργήσει, η MED7, σαν επικουρική μηχανή για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητή κα. συνάδελφε, για τη θερμή φιλοξενία, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα έχω την ευκαιρία πολύ σύντομα να σας την ανταποδώσω στην Αθήνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης