Τελευταία Νέα
Πολιτική

Guardian: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για εκκένωση της Μόρια - Φόβοι για πανδημία

tags :
Guardian: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για εκκένωση της Μόρια - Φόβοι για πανδημία
Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την επείγουσα εκκένωση των οικογενειών και των ασθενών από τον καταυλισμό.
«Βόμβα» από τον ΟΗΕ για το κέντρο προσφύγων στην Μόρια, καθώς κορυφαία στελέχη και γιατροί του οργανισμού απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκκένωσή της, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να ξεσπάσουν ασθένειες και να δημιουργηθεί ακόμη και πανδημία.
Ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο  έχει αυξηθεί και από πληθυσμό 5.000 κατοίκων τον περασμένο Ιούλιο αυτή την ώρα φιλοξενεί  περίπου 20.000 με νέες οικογένειες να φθάνουν καθημερινά σημειώνεται στο δημοσίευμα
Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την επείγουσα εκκένωση των οικογενειών και των ασθενών από τον καταυλισμό.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα πλοία συνέχιζαν να φτάνουν στα νησιά , στέλνοντας περισσότερες οικογένειες σε "ανησυχητικές" και υπερπλήρεις συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων.
Ακόμη και οι πιο ευάλωτες νέες αφίξεις δεν μπορούν πλέον να βρουν χώρο στην περιοχή, αλλά πρέπει να φτιάξουν πρόχειρα καταφύγια σε έναν γεμάτο σκουπίδια ελαιώνα γύρω από το στρατόπεδο.
Πάνω από το 85% των αφίξεων πέρυσι ήταν πρόσφυγες.
Η πλειοψηφία των οικογενειών προερχόταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, τη ΛΔΚ και αλλού.
Η Δρ Hana Pospisilova είναι καρδιολόγος με τους εθελοντές στη Λέσβο.
Μιλώντας στον  Guardian είπε ότι έχει σοβαρές ανησυχίες ότι η αποτυχία αντιμετώπισης ασθενειών ευάλωτων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας.
«Είμαι έμπειρος γιατρός, έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί, είναι δραματικό. Είδα πολλά παιδιά που ανησυχούσαν ότι θα πεθάνουν επειδή υπέφεραν από υποσιτισμό.
Συνάντησα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει!
Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής.
«Υπάρχουν παιδιά μεταξύ 12 και 15 ετών που ζουν στον ελαιώνα και είναι ξυπόλητοι.
Πολλοί από αυτούς έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε επειδή πρέπει να πλένονται.
Αλλά λένε να πλύνουν σημαίνει να περιμένουν τρεις ώρες και είναι επικίνδυνο: οι άνθρωποι έχουν μαχαίρια και μπορείτε να έχετε μόνο δύο λεπτά στο ντους αφού περιμένετε.
Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η κύρια ανησυχία της είναι ότι οι άθλιες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανδημία.
Οι καταστροφικές συνθήκες ακολουθούν τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο
«Είδα πολλούς ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και παρόλο που είναι κρύο, είναι χειμώνας, στέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω σε υγρές σκηνές σε μια δομή που υπάρχει υπερπληθυσμός.
Ανησυχώ για μια πανδημία που είναι πιθανί να ξεσπάσει.
Δεν έχουν ζεστό νερό, πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό, δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες, πολλοί έχουν αιμορραγικά ούλα.
"Οι άνθρωποι έρχονται και πηγαίνουν στα ιατρεία, παίρνουν αντιβιοτικά, βήχουν, έχουν πυρετό.
Αν διαβάσατε για την ισπανική γρίπη, ήταν ακριβώς όπως αυτό που άρχισε να εξαπλώνεται, σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις όπου οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή λοίμωξη η οποία τους σκότωσε.
"Αυτό με κάνει να ανησυχώ.
Νοσηλεύουμε ασθενείς αλλά κανείς δεν θεραπεύεται, είναι αδύνατο να τους θεραπεύσουμε σε αυτές τις συνθήκες. "
Οι γιατροί που βρίσκονται επί του παρόντος στο νησί έχουν προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες είναι άσχημες και ότι τίθενται σε κίνδυνο σε καθημερινή βάση.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης