Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Η κυβερνητική ρύθμιση για το δικαστικό ένσημο βοηθά τους οικονομικά ισχυρούς διαδίκους

tags :
ΚΙΝΑΛ: Η κυβερνητική ρύθμιση για το δικαστικό ένσημο βοηθά τους οικονομικά ισχυρούς διαδίκους
Για υποβιβασμό της Δικαιοσύνης σε εισπρακτικό βραχίονα κατήγγειλε την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ
Με ανακοίνωση του ο τομέας Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την επιβολή του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Πριν από λίγες εβδομάδες η Κυβέρνηση, με μια νυκτερινή τροπολογία και χωρίς καμία προειδοποίηση επέβαλε δικαστικό ένσημο σε κάθε αγωγή που συζητείται στα Πολυμελή Πρωτοδικεία θεωρώντας προφανώς ότι η επιβολή μεγάλων οικονομικών βαρών στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη είναι αποτελεσματικός τρόπος αποσυμφόρησης των Δικαστηρίων και τόνωσης του δημοσίου ταμείου.
Όλο αυτό το διάστημα και παρά την σύσσωμη αντίδραση των δικαστικών ενώσεων και του δικηγορικού σώματος, η Κυβέρνηση αρνούνταν να αποδεχθεί το λάθος της και να κάνει δεκτή την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου και παρέπεμπε το θέμα, δια του αρμόδιου Υπουργού, στις ελληνικές καλένδες.
Η θέση του Κινήματος Αλλαγής ήταν και είναι ξεκάθαρη.
Η εν λόγω ρύθμιση προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες και εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας.
Βοηθά τους οικονομικά ισχυρούς διαδίκους και κυρίως τις Τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ καθιστά αδύνατη την δικαστική προστασία για τους οικονομικά ασθενείς, καθώς σε σοβαρές υποθέσεις η επιβάρυνση μπορεί να ανέρχεται σε χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Σήμερα όμως, η Κυβέρνηση έλαβε την πρώτη της απάντηση από την ίδια την Δικαιοσύνη, που έκρινε την επιλογή της αυτή ως αντισυνταγματική.
Κατόπιν αυτών αναμένουμε, έστω και τώρα, μία σαφή και υπεύθυνη απάντηση από την Κυβέρνηση αναφορικά με την άρνηση της να ανακαλέσει την επιβολή του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Σε περίπτωση που επιμείνει στις ίδιες προφάσεις θα αποδείξει ότι σκοπός της δεν είναι η επιτάχυνση και εξυπηρέτηση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά ο υποβιβασμός της σε εισπρακτικό βραχίονα και η διευκόλυνση συγκεκριμένων κατηγοριών διαδίκων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης