ΕΕ: Ετοιμάζει νέο σχέδιο για το άσυλο και τη μετανάστευση - Διαλύει την Frontex

ΕΕ: Ετοιμάζει νέο σχέδιο για το άσυλο και τη μετανάστευση - Διαλύει την Frontex
Το Δουβλίνο 2, δηλαδή ένα νέο σχέδιο για το άσυλο, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες
Ένα νέο σχέδιο για το άσυλο και τη μετανάστευση ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, (ένα νέο Δουβλίνο 2), το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στον Απρίλιο και θα έχει πέντε άξονες.
Θα φέρει αλλαγές στο νομικό καθεστώς για το άσυλο, θα περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των χωρών προέλευσης αλλά και πρώτης υποδοχής, ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών, ενώ η φύλαξη των συνόρων θα γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.
Πιο συγκεκριμένα:
Αλλαγή του νομικού καθεστώτος ασύλου: Θα μπορούν και χώρες που δεν είναι πρώτης υποδοχής να διαχειρίζονται αιτήσεις ασύλου.
Πρόκειται για τον άξονα – αγκάθι, καθώς είναι γνωστές οι αντιδράσεις ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ που έχουν υψώσει τείχος στο μεταναστευτικό.
Στήριξη των χωρών προέλευσης: Κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθούν και να μην αναγκάζονται πολίτες τους να φεύγουν από τις πατρίδες τους.
Στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής: Η στήριξη αυτή θα έχει πολλά επίπεδα και όχι μόνο οικονομικό.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται συζητήσεις για διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, προκειμένου άμεσα να κρίνεται ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο.
Φύλαξη συνόρων: Τερματίζεται η Frontex.
Η φύλαξη των συνόρων θα γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές.
Ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και σε χώρες της Αφρικής.
Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι να δίνονται βίζες αλλά και να χορηγούνται υποτροφίες.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS