Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεχωρίσει τους πονηρούς από τους ανήμπορους δανειολήπτες

tags :
Ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεχωρίσει τους πονηρούς από τους ανήμπορους δανειολήπτες
Σε μια ύστατη προσπάθεια να να χωρίσει την «ήρα από το στάρι» στα κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση καλεί όσους έχουν πρόβλημα στην καταβολή των δανείων τους, να μπουν στο πλαίσιο προστασίας μέχρι τις 30 Απριλίου,
Σε μια ύστατη προσπάθεια να να χωρίσει την «ήρα από το στάρι» στα κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση καλεί όσους έχουν πρόβλημα στην καταβολή των δανείων τους, να μπουν στο πλαίσιο προστασίας μέχρι τις 30 Απριλίου, διότι από την 1η Μαΐου απελευθερώνεται ουσιαστικά το καθεστώς για την πρώτη κατοικία.
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το μεγάλο πρόβλημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση καθώς από τις 120.000 που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουν μπει για αναζήτηση στην πλατφόρμα περίπου 65.000.
Από αυτούς, οι 22.000 δεν δέχτηκαν καν την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Αλλά και από όσους συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου εκτός από όσους δεν πληρούν τα κριτήρια και κυρίως για το εισόδημα και τη διάρκεια μη εξυπηρέτησης του δανείου που έχουν τεθεί και αποκλείονται, ένας στους τρεις, δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την πρώτη του κατοικία και εμφανίζεται να έχει δηλώσει άλλη πρώτη κατοικία στην τράπεζα και διαφορετική στην εφορία προκειμένου να μπορέσει να πάρει το δάνειο.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από τους 20.000 πλειστηριασμούς το 2019 ένας στους τρεις την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε γιατί ο οφειλέτης βρήκε ως εκ θαύματος τα χρήματα και πλήρωσε.
Άλλο ένα τρίτο ακυρώθηκε μέσω δικαστικών μέσων και μόνο οι υπόλοιποι προχώρησαν κανονικά.
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα που έχει να κάνει «με μια καλλιέργεια προσδοκιών, ότι τα σχήματα προστασίας πρώτης κατοικίας δεν είναι για τους αδύναμους, αλλά για τους πονηρούς».
Υπό το πρίσμα αυτό, πάντως, επανέλαβε εκ νέου την έκκληση της κυβέρνησης σε όσους νιώθουν ότι είναι αδύναμοι, να υπαχθούν στο πλαίσιο πρώτης κατοικίας μέχρι τις 30 Απριλίου.
Μάλιστα, το προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση με μια νέα καμπάνια θα επιχειρήσει να πείσει στον ενάμιση μήνα που απομένει μέχρι την 1η Μαΐου, όσους περισσότερους ενδιαφερόμενους είναι δυνατόν, να μπουν στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσουν στη ρύθμιση.
Με την εν λόγω κίνηση η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα πείσει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη να ανταποκριθούν θετικά.
«Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανένα άλλοθι σε κανέναν πονηρό να προστατευθεί, αντιθέτως θέλουμε να δώσουμε κάθε ευκαιρία στον αδύναμο να τύχει της προστασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.
Την κυβέρνηση πάντως ανησυχεί από την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος αυτού, μετά και τις ολομέτωπες επιθέσεις που δέχτηκε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με δραματικό τρόπο είχε θελήσει να προειδοποιήσει τους πολίτες να σπεύσουν να κατοχυρώσουν την πρώτη κατοικία ως τις 30 Απριλίου. Αυτό που πέρασε είναι μια εικόνα αναλγησίας του υπουργού Ανάπτυξης και της κυβέρνησης συνολικά ότι κατά κάποιο τρόπο δεν ενδιαφέρεται για τους ανήμπορους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μικροϊδιοκτήτες, αντί να διαφανεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους καθ έξη και κατ επάγγελμα κακοπληρωτές ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια.
Να ξεχωρίσει δηλαδή την «ήρα από το στάρι».
Πολιτικοί παρατηρητές πάντως προβλέπουν ότι το κλίμα και η πολιτική αντιπαράθεση θα δυναμιτίσουν από την Πρωτομαγιά και μετά.
Και τούτο, διότι θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των πλειστηριασμών με τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα να πρωταγωνιστεί αυτή τη φορά στις αντιδράσεις, παρότι ως κυβέρνηση ήταν αυτός που τους ξεκίνησε μαζικά.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης