Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι κεντρικές τράπεζες - Οι εκτιμήσεις από CEPS, Bruegel, Berenberg για την αλλαγή πολιτικής

tags :
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι κεντρικές τράπεζες - Οι εκτιμήσεις από CEPS, Bruegel, Berenberg για την αλλαγή πολιτικής
Η ΕΚΤ και η Fed διοργανώνουν events όπου θα συζητήσουμε με πολίτες για τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης είναι οι κεντρικές τράπεζες καθώς έπειτα από 10 χρόνια κρίσης πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνσης προχωρώντας σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν... βοήθεια από το κοινό για τα επόμενα βήματα τους. Στο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα του CNBC επισημαίνοντας ότι τον Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ διοργανώνει ένα event, όπου η Christine Lagarde θα συζητήσει με Ευρωπαίους πολίτες το ρόλο της κεντρικής τράπεζας στην ευρωζώνη.
Τον ίδιο δρόμο είχε ακολουθήσει νωρίτερα και η Fed.
«Η ΕΚΤ απλώς μιμείται τη Fed, και οι δύο κάνουν δημόσιες διαβουλεύσεις διότι νοιώθουν ανασφαλείς, καθώς τα εργαλεία τους έχουν χάσει την αίγλη τους» δήλωσε στο CNBC ο Daniel Gros από το think tank CEPS.
Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες διοργανώνουν τέτοια events για να λάβουν διαβεβαιώσεις για το έργο τους, σε μια στιγμή που πολλοί έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εργαλείων πολιτικής.
«Η ελπίδα να θεραπευτούν οι κόντρες μεταξύ της ΕΚΤ και του κόσμου, σε κάποιες χώρες, είναι σίγουρα ένα μέρος της άσκησης» δήλωσε στο CNBC o Florian από την Berenberg.
Από την πλευρά του, ο Erik Jones από το Johns Hopkins University υποστήριξε ότι «έχει γίνει πολλή συζήτηση για την ανάγκη των κεντρικών τραπεζών να επικοινωνήσουν περισσότερη διαφάνεια…
Ένα κομμάτι αυτού ίσως να είναι το αποτέλεσμα της αίσθησης που αισθάνονταν οι κεντρικοί τραπεζίτες όταν ήταν "το μόνο παιχνίδι στην πόλη" στα βάθη της κρίσης».

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλάξει

Οι βασικές κεντρικές τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλη αλλαγή στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αναγκάστηκαν κα επεκτείνουν τους ισολογισμούς τους και ανακοίνωσε μη συμβατικά μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Αλλά η διεθνής χρηματοπιστωτική κοινότητα αναρωτιέται για το εάν οι κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει στα όρια τους.
To ΔΝΤ επεσήμανε τον Νοέμβριο ότι «οι ανησυχίες σχετικά με τις διευρυμένες ενέργειες των κεντρικών τραπεζών οδήγησε σε σκεπτικισμό σχετικά με την χρησιμότητα ή τον βαθμό ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας».
Την ίδια στιγμή, η κοινή γνώμη φαίνεται να μην γνωρίζει το έργο των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον Francesco Papadia από το think tank Bruegel, η νέα «επικοινωνιακή στάση» προκλήθηκε «από την παραδοχή ότι -κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά- οι κεντρικές τράπεζες έφτασαν στα όρια τους όσον αφορά τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους και τώρα πρέπει να δείξουν ότι παραμένουν πιστές στη βασική τους αποστολή».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC, ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.
Η Fed εκτός από τη σταθερότητα των τιμών, πρέπει να παρακολουθεί και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Πως μπορεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική;

Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι επικοινωνιακές προσπάθειες θα αλλάξουν τελικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κεντρικές τράπεζες.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed ενδεχομένως να προσαρμόσουν τις πολιτικές ανάλογα με τα μηνύματα που θα λάβουν από τις συζητήσεις με τους πολίτες.
«Εάν η προσπάθεια τους για ένα ευρύτερο κοινό τελεσφορήσει και το πιο ευρύ κοινό ανταποκριθεί σε αυτή την προσπάθεια με μεγαλύτερη στήριξη στις κεντρικές τράπεζες, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συνεχίσουν να είναι τολμηρές στην επίτευξη του στόχου τους» δήλωσε ο Papadia από το Bruegel και συμπλήρωσε «Εάν δεν συμβεί αυτό, θα ακολουθήσει κάποιο είδος δειλίας».
Σύμφωνα με τον Florian Hense από την Berenberg, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις τιμές και ή να προσαρμόσει τον στόχο για τον πληθωρισμό από το «κοντά αλλά κάτω από το 2%» σε ένα εύρος από 1,5% έως 2,5%.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι» δήλωσε ο Jones από το Johns Hopkins University.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης