Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές Erdogan κατά Assad: Θα σας χτυπήσουμε παντού στη Συρία, εάν τραυματιστεί άλλος Τούρκος στρατιώτης - Τι λέει η Μόσχα

tags :
Απειλές Erdogan κατά Assad: Θα σας χτυπήσουμε παντού στη Συρία, εάν τραυματιστεί άλλος Τούρκος στρατιώτης - Τι λέει η Μόσχα
Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να απωθήσουμε τις συριακές δυνάμεις από την Ιντλίμπ είπε ο Erdogan
(upd) Σαφή προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που τραυματιστεί άλλος Τούρκος στρατιώτης στην Ιντλίμπ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας θα χτυπήσουν παντού στη Συρία και με κάθε διαθέσιμο μέσο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Bashar al Assad απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Δηλώνω ξεκάθαρα ότι θα χτυπήσουμε τις κυβερνητικές δυνάμεις παντού, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι, σε περίπτωση που έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης υποστεί και το μικρότερο δυνατό τραυματισμό» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ ο Erdogan.
«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να  απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πέραν των τουρκικών παρατηρητηρίων στην Ιντλίμπ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για αυτό, περιλαμβανομένης της χρήσης «χερσαίων και εναέριων μέσων».
Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι από εδώ και στο εξής δεν θα είναι εύκολο σε οποιοδήποτε αεροσκάφος να κινείται στον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ και να πλήττει οικισμούς αμάχων.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία, η οποία διαθέτει αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.
«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες» είπε ο Erdogan, εξαπολύοντας τα πυρά του και κατά της Μόσχας και σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβιάσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Erdogan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin, με τον οποίο και συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της Συρίας.

Ανταποδίδει στον Erdogan η Μόσχα: Η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες για την Ιντλίμπ

Στα πυρά και στις απειλές Erdogan απαντά η Μόσχα, η οποία κατηγορεί την Άγκυρα ότι είναι αυτή που δεν τηρεί τις συμφωνίες για την Ιντλίμπ.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες που σύναψε με την Μόσχα για την «εξουδετέρωση» μαχητών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις μαχητών στις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.
Επιπλέον, ο Peskov σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες που σύναψε με την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θεωρεί ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ είναι απαράδεκτες και ότι αντιβαίνουν στη συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu είχε αναφέρει πως εντός των επόμενων ημερών Τούρκοι αξιωματούχοι θα μεταβούν στη Μόσχα προκειμένου να έχουν συνομιλίες για το θέμα της Ιντλίμπ.

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ιντλίμπ

Πάντως, το πολεμικό σκηνικό μεταξύ Erdogan – Assad επιβεβαιώνεται και στο έδαφος καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, οι Σύροι αντάρτες που έχουν τη στήριξη της Άγκυρας σκότωσαν 51 στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων του Assad, οι οποίες πάντως έχουν προωθηθεί αρκετά σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των ανταρτών.
Σημειώνεται πως χθες οι δυνάμεις του Assad – που με τη σειρά τους έχουν τη στήριξη της Μόσχας – κατάφεραν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012 - να αποκτήσουν τον έλεγχο του οδικού άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι και που διασχίζει την επαρχία της Ιντλίμπ.
Ωστόσο, τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας δεν έκαναν καμία αναφορά στην πληροφορία αυτή που μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την ώρα που Σύροι αντάρτες ανέφεραν πως μαίνονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο του κομβικής σημασίας οδικού άξονα.
Πάντως σε σημερινή του ανακοίνωση το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκκαθάρισης γύρω από τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο Μ5 και ότι συνεχίζει την προέλασή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι δυνάμεις του Assad με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλαβε και άλλα χωριά και περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού.
Στην προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων, οι αντάρτες απάντησαν με την κατάρριψη ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου και προωθήθηκαν στην πόλη Ναϊράμπ, την οποία – σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του Assad.
Οι συγκρούσεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα γύρω από την περιοχή της Ιντλίμπ, είναι οι πιο σοβαρές μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας στον 9ετή και πλέον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.
Στις εξελίξεις παρενέβη και η Ουάσινγκτον, η οποία διακρίνοντας την «απόσταση» μεταξύ Putin – Erdogan, έσπευσε να σημειώσει πως στηρίζει την Τουρκία.
«Η Τουρκία, ο σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ είναι αντιμέτωπη με απειλές από την κυβέρνηση Assad και τη Ρωσία.
Είμαστε εδώ για να εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με την τουρκική κυβέρνηση, και να παράσχουμε στήριξη εάν χρειαστεί» υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, James Jeffrey, ο οποίος θα έχει συναντήσεις σήμερα Τετάρτη 12/2 με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου 14 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι 45 έχουν τραυματιστεί από επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων του Assad στην Ιντλίμπ.

To Κρεμλίνο για την επικοινωνία Putin-Erdogan

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοδυτική Συρία συζήτησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Vladimir Putin και Recep Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στον απόηχο του θανάτου Τούρκων στρατιωτών στη Συρία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για επιπλέον διαβουλεύσεις μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών.
«Οι δυο ηγέτες συνέχισαν τις συζητήσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της επίλυσης της συριακής κρίσης, κυρίως στο πλαίσιο της επιδείνωσης της κατάστασης στη ζώνης ασφαλείας στην Ιντλίμπ.
Σημειώθηκε η σημασία της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων ρωσοτουρκικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου του Σότσι που υπεγράφη στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.
Για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε η διεξαγωγή επιπλέον συζητήσεων μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης