Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Πολιτική κουταμάρα τα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες – Κόλαση στα νησιά

Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Πολιτική κουταμάρα τα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες – Κόλαση στα νησιά
Η κυβέρνηση να ζητήσει χρήματα από την ΕΕ, να νοικιάσει ξενοδοχεία και να μεταφέρει τους μισούς που είναι στα νησιά είπε ο κ.Βίτσας
Πολιτική κουταμάρα χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας τα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες που θέλει να δημιουργήσει στα νησιά του Αιγαίου.
«Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε κάνει δύο συναντήσεις με τον κ. Μηταράκη, ο οποίος σε σχέση με τους προηγούμενους τουλάχιστον ζήτησε τη γνώμη μας.
Από ό,τι έμαθα του είπαν από το Μαξίμου γιατί ζητάει τη γνώμη μας.
Δεν συμφωνήσαμε σε επιμέρους ζητήματα.
Κατά τη γνώμη μου δεν είναι λάθος μόνο ότι έχουν γεμίσει τα νησιά, αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής.
Αυτό που του είπαμε είναι πρακτικές λύσεις που μπορεί να κάνει.
Αλλά η πρώτη πρακτική λύση είναι να πάρουμε μια γενναία απόφαση.
Να ζητήσουμε 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να νοικιάσουν ξενοδοχεία και να μεταφέρουν το 50% των ανθρώπων που είναι στα νησιά εκεί και από εκεί και πέρα, να αυξήσουν τους χειριστές ασύλου, τους διερμηνείς και πάει λέγοντας.
Όταν θα φτάσουμε στον Σεπτέμβρη, με τις κουταμάρες για κλειστά κέντρα κ.λπ. που λένε, από τραγική, η κατάσταση θα είναι κόλαση.
Το 2018 ως υπουργός είχα πει ότι η κατάσταση είναι οριακή, μετά από ένα χρόνο, η κατάσταση είναι τραγική, τώρα γίνεται κόλαση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βίτσας, ο οποίος επικαλέστηκε και τη σχετική προτροπή του ΟΗΕ για την απομάκρυνση των μεταναστών/προσφύγων από τα νησιά.
«Το βασικότερο είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και δεν γίνεται γιατί νομίζουν ότι το κεντρικό ζήτημα είναι οι επιστροφές.
Και ότι όσο τους κρατάνε στα νησιά θα εμποδίσουν τους διακινητές να φέρουν κι άλλους.
Αυτά δεν γίνονται.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι όταν περνάνε τα σύνορά μας έχουν δύο δικαιώματα, το ένα είναι η αίτηση του ασύλου και μέχρι να εξεταστεί αυτή να υπάρχει μια αξιοπρέπεια στη ζωή τους.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι πρέπει να μηδενιστούν οι ροές.
Η μεγαλύτερη πολιτική κουταμάρα που επιδεινώνει τα ζητήματα είναι να φτιάξεις κλειστά κέντρα, επιπλέον κέντρα στα νησιά και στην ουσία να καταδικάσεις τους πολίτες μας, στο να ζουν μια πάρα πολύ δύσκολη και άθλια ζωή που ζουν και οι μετανάστες» τόνισε ο κ.Βίτσας.
Ερωτηθείς για τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά και με το όνομα του νέου κόμματος, ο κ.Βίτσας είπε ότι «το όνομα θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρχει άλλο ένα πρόθεμα».
«Εγώ προτιμώ αυτό που έχει ήδη εγκαθιδρυθεί.
Σημασία έχει όμως το περιεχόμενο.
Δεν το υποτιμώ, αλλά δεν το υπερτιμώ κιόλας.
Τα ακούσματα που έχουμε από την περιφέρεια του κόμματος είναι ότι μετά από μια εκλογική ήττα, μπορέσαμε γρήγορα να ανασυνταχτούμε και να πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο, παράλληλα με κοινοβουλευτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, το δεύτερο είναι ότι θέλουμε ακόμα περισσότερα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ με νέους όρους» υποστήριξε ο κ.Βίτσας, αναφέροντας πως δεν υπάρχει κανένα θέμα Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μεταπολιτευτικά υπήρχαν ηγέτες της αριστεράς, αυτό που έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα δεν το έχει καταφέρει κανένας.
Ο Τσίπρας υπερέχει άλλων.
Έχεις στη φαρέτρα σου ένα όπλο, το οποίο γεννάει σκέψεις, ιδέες κ.λπ. και έρχεται από πίσω και μια νέα γενιά, όπως ο Χαρίτσης, η Αχτσιόγλου, ο Τζανακόπουλος.
Ως παλιότερος νιώθω πάρα πολύ την ανάγκη να κάνω ένα βήμα πίσω και να βοηθήσω αυτά τα παιδιά» υπογράμμισε ο κ.Βίτσας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS