Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Το ΧΑ διαθέτει σημαντικές ευκαιρίες - Τα top picks του 2020 και οι 4 καταλύτες

tags :
Euroxx: Το ΧΑ διαθέτει σημαντικές ευκαιρίες - Τα top picks του 2020 και οι 4 καταλύτες
Ανάπτυξη, πολιτική σταθερότητα, αναβαθμίσεις και NPEs οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2020
Μετοχές με καλές θεμελιώδεις αξίες, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), καλύτερη θέση στην αγορά ακινήτων (Lamda Development), αλλά και εταιρείες με αυξημένη αξία, βασικά υποστηρικτικά στοιχεία και ελκυστική σχετική αποτίμηση (Autohellas), είναι στα top picks της Euroxx για το 2020.
Στον τραπεζικό κλάδο, οι κορυφαίες επιλογές της είναι η Eurobank, λόγω του σημαντικού σχεδίου μετασχηματισμού, και η Εθνική Τράπεζα με την ισχυρή κεφαλαιακή και βελτιωμένη ρευστότητα.  
Όπως αναφέρει η Euroxx, μετά από ένα ισχυρό 2019, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές μέχρι στιγμής φέτος.
Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί στο υπόλοιπο του έτους.
Image
Κατά την άποψη της Euroxx, οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2020 είναι:
- Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%
Βασικά ορόσημα περιλαμβάνουν τη συμφωνία των θεσμικών οργάνων για (όλα ή μέρος) των μέτρων που προτείνει η Ελλάδα για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου (μέσω της μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, χρήση των ANFAs για επενδύσεις, εφαρμογή μηχανισμού εξομάλυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Συνολικά, το σενάριο των βασικών υποθέσεων παραμένει επίκαιρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάπτυξη των εταιρικών κερδών και να υποστηρίζονται οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.
- Οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, με απώτερο στόχο την επίτευξη επενδυτικού βαθμού κάποια στιγμή το επόμενο έτος (γεγονός που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιθανή αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες).
Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρξει σταθερό ιστορικό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη, δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισχυρών τραπεζών.
- Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με την αύξηση του νέου χρέους Κατηγορίας 2 - Tier II και ένα θετικό αποτέλεσμα των δοκιμών προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests μέχρι το τέλος Ιουλίου).
η Euroxx αναμένει ότι το σχέδιο Ηρακλής θα επιταχύνει την εξυγίανση του μαζικού αποθέματος ελληνικών NPEs (παρόλο που δεν είναι πανάκεια), ενώ η βελτίωση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές θα τους επιτρέψει να αυξήσουν με επιτυχία το χρέος Tier II και να διαφοροποιήσουν τις πηγές κεφαλαίου.
- Η πολιτική σταθερότητα, η οποία μαζί με την ευρεία συνέχεια της πολιτικής και τη στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα αποτελέσουν θετικό στοιχείο για τις ελληνικές κεφαλαιαγορές.
Συνολικά, μετά από την εντυπωσιακή απόδοση το 2019, η Euroxx εξακολουθεί να εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί σημαντικοί καταλύτες για ένα βιώσιμο re-rating των ελληνικών μετοχών, όπως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή και πάνω από το 3%, η πολιτική σταθερότητα, η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα η σταθερή αύξηση των εταιρικών κερδών και, τέλος, η αύξηση της ρευστότητας στη χρηματιστηριακή αγορά.
Στο βασικό σενάριο της Euroxx, οι ελληνικές μετοχές είναι σταθερά σε τροχιά για ακόμα ένα έτος υπεραπόδοσης, με δυνατές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς. Το βασικό σενάριο θα μπορούσε να ανακοπεί εξαιτίας πιθανής στρατιωτικής κλιμάκωσης, γεωπολιτικών εντάσεων ή κάποιας πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης