Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 0,96% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς - Τα σχόλια Danske, ING, BlueBay, Commerzbank

Στο 0,96% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς - Τα σχόλια Danske, ING, BlueBay, Commerzbank
Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε σήμερα (12/2/2020) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Στο γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν σήμερα (12/2/2020) κάτω από το 1% και συγκεκριμένα στο 0,96% αναφέρεται το Bloomberg.
Όπως προκύπτει από τα σχόλια των αναλυτών, το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμα στην κατηγορία junk, δεν έχει βάλει φρένο στο κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις.
«Είναι το κυνήγι για αποδόσεις, είναι ο φόβος να χαθεί η ευκαιρία» λέει ο Peter Sorensen επικεφαλής αναλύσεων της Danske Bank.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των προγραμμάτων της ΕΕ η ελληνική οικονομία δεν έχει πρόβλημα για τα επόμενα οκτώ με εννέα χρόνια, ενώ «τώρα έχουν μια κυβέρνηση που λειτουργεί καλά».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 2% για το 2019.
Το Bloomberg επαναφέρει και τη δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία εμφανίστηκε σίγουρη ότι -κάποια στιγμή- τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για το QE.
Για να συμβεί αυτό, τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα έστω από ένα οίκο αξιολόγησης.
Τον προηγούμενη μήνα, η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ με θετικό outlook, ενώ στις 24 Απριλίου αναμένεται η αξιολόγηση από την S&P Global Ratings.
«Αυτό που βοηθά πέραν από τη γενικότερη διάθεση για ανάληψη κινδύνου και το κυνήγι απόδοσης είναι οι ελπίδες για επενδυτική βαθμίδα που ανοίξει τον δρόμο για το QE» επισημαίνει ο Christoph Rieger από την Commerzbank.

Οι επενδυτές συγκεντρώνονται σε αγορές ομολόγων με θετικές αποδόσεις

Στην υποχώρηση των αποδόσεων του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1% αναφέρονται και οι Financial Times.
«Τα ελληνικά κόστη δανεισμού έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά-ρεκόρ παρά την αξιολόγηση "junk", καθώς οι επενδυτές συγκεντρώνονται σε αγορές της ευρωζώνης που προσφέρουν θετική απόδοση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Υπάρχουν πολλά χρήματα εκεί έξω που κυνηγούν αυτές τις αποδόσεις» επισημαίνει ο Antoine Bouvet από την ING επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει στην πολιτικών των αρνητικών επιτοκίων. Κατά συνέπεια αγορές όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας προσφέρουν επιπλέον απόδοση.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη σε μια περίοδο οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης παρουσιάζουν επιβράδυνση, ενώ η εκλογή μια κυβέρνησης που είναι περισσότερο φιλική στις επιχειρήσεις έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Bouvet, το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2020 στέλνει το μήνυμα στους επενδυτές ότι δεν εκδοθούν πολλά ομόλογα φέτος.
«Αναμένονται περισσότερες αναβαθμίσεις και μια επενδυτική βαθμίδα, ίσως έως το τέλος του έτους» επισημαίνει ο Mark Dowding επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management.
Σύμφωνα με το ίδιο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω υποχώρηση φέτος καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές για τις αρνητικές αποδόσεις που προσφέρουν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης