Κουτσούμπας: Να διασωθεί ολόκληρη η ΛΑΡΚΟ

Κουτσούμπας: Να διασωθεί ολόκληρη η ΛΑΡΚΟ
Η ΛΑΡΚΟ είναι ναυαρχίδα της Ελληνικής Οικονομίας τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ
Ξεκάθαρη θέση υπέρ της διάσωσης της ΛΑΡΚΟ και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας πήρε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στην Βουλή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση του νομοσχεδίου Οικονομικών δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το κύριο είναι η ΛΑΡΚΟ να σωθεί ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της, διχοτομημένα ή τριχοτομημένα.
Αυτή την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο ή ξένο.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στο δρόμο, χτες έκαναν μια καθολική μεγάλη απεργία στη Λάρυμνα, σε όλους τους χώρους, σήμερα βρέθηκαν πάνω στην εθνική οδό, στο ύψος του Μαρτίνου, διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους.
Αυτή την ώρα που μιλάμε στη Βουλή πάνω σε μια πραγματικά κατάπτυστη τροπολογία, η μόνη σοβαρή, η μόνη συνετή πράξη, που πρέπει να κάνει η βουλή είναι να αποσύρει αμέσως την τροπολογία που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της χώρας.
Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση.
Η ΛΑΡΚΟ είναι από τις ναυαρχίδες της ελληνικής οικονομίας.
Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες, στον ελληνικό λαό.
Πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες ενάντια στους εργαζόμενους.
Τα διακινούν οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι εκάστοτε ιδιοκτήτες, οι εκάστοτε παρατρεχάμενοι της εξουσίας, που τους διορίζουν τα επιτελεία, για να χρεοκοπήσουν τη ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως φιλέτο σε ξένα ή εγχώρια φαντς οικονομικών άνομων συμφερόντων.
Όλοι αυτοί οι λακέδες -γιατί δεν χωράει λιγότερη κουβέντα από αυτό- καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών της ΛΑΡΚΟ, που έπεσαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της συνεχούς απαξίωσης της παραγωγής.
Αλήθεια, από τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή το πασχαλιάτικο αρνί –αν δίνονται κι αυτά πλέον- για να φάει η οικογένεια του εργάτη μεταλλωρύχου, του εργάτη που ψήνεται στα καμίνια κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, χρόνια τώρα έπεσε έξω η ΛΑΡΚΟ;
Τους μέσους όρους μισθών, του «μισθολογικού κόστους» που λέτε, εσείς το λέτε, που βγάζετε και που τα πασάρετε σε φιλικά σας κανάλια, σε δημοσιογράφους, τους βγάζετε αυτούς τους μέσους όρους, όχι από αυτούς που είναι στην παραγωγή, τη συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά μετρώντας μέσα τους δικούς σας βαστάζους, αυτούς που σας φέρνουν και στην κυβερνητική καρέκλα, αυτούς που οι κυβερνήσεις διορίζατε και διορίζετε ως διοίκηση, ως επιτελείο, ως υψηλόβαθμο προσωπικό, για να ελέγχετε τους εργαζόμενους και για να ακολουθούν πιστά την πολιτική που οδήγησε έως εδώ!
Πάνω από 80% των εργαζομένων που παίρνουν γύρω στα 1000 ευρώ, 900, 950, 1110, 1200, μέσα σε συνθήκες τραγικές, πάνω από 80% είναι αυτοί, οι εργαζόμενοι σήμερα στη ΛΑΡΚΟ.
Εσείς που κυβερνάτε και όσοι μπαίνουν για να διαχειριστούν αυτή την υπόθεση ευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο, για την απαξίωση της εταιρείας.
Δεν σας φταίνε οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους.
Οι εργαζόμενοι για ένα πράγμα μπορεί να έχουν μόνο ευθύνη.
Ότι δεν σας στέλνουν -πολιτικά- στον αγύριστο όλους όσοι διαχειριστήκατε τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, τις τύχες της οικονομίας, τις τύχες αυτού εδώ του λαού.
Στην ίδια ρότα βέβαια πάτε μαζί για να λέμε και την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
Και μην αρχίσετε πάλι να κλαψουρίζετε για το ότι δε βλέπουμε τις διαφορές μεταξύ σας.
Είναι τόσες αυτές όσες για να συμφωνήσετε και στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στο ξεπούλημά της.
Για ιδιώτη ψάχνετε όλοι σας τόσα χρόνια, γι’ αυτό και απαξιώνετε σταδιακά και σταθερά τη δημόσια ΛΑΡΚΟ, γι’ αυτό και συκοφαντείτε τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και θα επιδεινώσει παραπέρα τις ήδη σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, σφυράτε όλοι σας κλέφτικα.

Η ευθύνη των κομμάτων

Στη ΝΔ ο υπουργός οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας, πετάει το μπαλάκι στον υπουργό Περιβάλλοντος και Υποδομών, κ. Χατζηδάκη, ένεκα του ότι ο ίδιος είναι βουλευτής Φθιώτιδας βλέπετε και δεν θα ‘χει πού να σταθεί με αυτή την πολιτική στο νομό Φθιώτιδας.
Γι’ αυτό και άλλα λέει στους διαδρόμους και ως μισόλογα στην Περιφέρεια, στη Λαμία, στους συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, άλλα στις συζητήσεις μέσα εδώ.
Ο κ. Τσίπρας απέναντι στο δίκαιο αίτημα του σωματείου για μη ιδιωτικοποίηση, στη συνάντηση που πρόσφατα είχε, απάντησε μόνο με τα γενικόλογα περί συνέχισης της λειτουργίας υπό τον ιδιώτη, με τον αριθμό των εργαζομένων, τη ΣΣΕ.
Λες και κάποιος διαφωνεί σε αυτά εάν τελικά πουληθεί.
Πέρασε κατευθείαν, πάλι ως ρεαλιστής δήθεν που είναι, στην επόμενη φάση και απευθύνθηκε στον επίδοξο μελλοντικό αγοραστή, για να κάνει κι αυτός από τώρα τα κουμάντα του με γενικόλογα ευχολόγια και με διάφορες συστάσεις.
Σε ποιους απευθυνόταν όλοι αυτοί, δεν γνωρίζουμε ακριβώς.
Ίσως στο Μυτιληναίο, αν και ο όμιλος αυτός από ό,τι διαβάζουμε, από ό,τι φαίνεται έχει αποσυρθεί.
Μήπως απευθύνεται στην GSOL (Global Special Opportunities Ltd);
Κάτι που έχει ήδη δημοσιευτεί, δεν είναι δικό μας αυτό, το οποίο παρεμπιπτόντως, πρόκειται για fund μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και είναι αυτό που πήρε και το εργοστάσιο νικελίου της Βόρειας Μακεδονίας.
Χωρίς να σας ενοχλεί ότι έτσι αυτή η εταιρεία θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου.
Η οποία σημειωτέον εταιρία είναι μοναδικός μέτοχος που εμφανίζεται πίσω από την Niron Metals, την οποία διοικεί ένα κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Βρετανίας.
Κι αυτή μάλιστα είναι η εταιρεία που υπέδειξε στην κυβέρνηση της Γουινέας ο υπόδικος ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Στάινμετς για να της εκχωρήσει μεγάλο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος όταν ακυρώθηκε το δικό του deal λόγω της παραπομπής του σε σκάνδαλο με μίζες.
Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος…
Αλλά σε τελευταία ανάλυση, για να εξηγούμαστε, δεν έχει και τόση σημασία ποιος θα είναι αυτός που θα αγοράσει και θα εκμεταλλεύεται τον πλούτο της χώρας μας, αυτόν που παράγει ο ελληνικός λαός.
Ούτε το κύριο είναι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα είναι ένας ή δύο ή τρεις οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, όπως μας λέτε.
Άλλωστε ξέρετε πολύ καλά πώς γίνονται αυτές οι δουλειές μέσα στην καπιταλιστική σαπίλα.
Πολύ εύκολα παίζουν μεταξύ τους παιχνίδι όλοι τους.
Και οι τρεις αμέσως γίνονται ή μπορεί να είναι και εξαρχής, ο εξής ένας.
Υπάρχουν στους νόμους, βλέπετε και ξέρετε κι εσείς κι εμείς πολύ καλά, πολλά παραθυράκια και νομιμοφανείς κομπίνες.
Κι άντε να τους πιάσεις σε αυτά.
Είναι πιο ξύπνιοι και έμπειροι κι από εσάς της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ.
Όλοι αυτοί το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα φάνε, πώς θα ξεζουμίσουν κι άλλο τους εργάτες, πώς θα βάλουν στο χέρι όλο τον πλούτο μας.
Το ΚΚΕ συμπαραστεκόμενο στα δίκαια αιτήματα, στο δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ ζητά: Να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία.
Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 1200 εργαζομένους. Συνεπώς μόνο μία λύση υπάρχει: Να στηριχθεί εδώ και τώρα και να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο.
Να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα ΟΛΩΝ, χωρίς εξαίρεση των εργαζομένων.
Από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 25%, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS