Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για τις συνέπειες του κορωνοϊού προειδοποιούν οι αναλυτές - Deutsche Bank: Πιθανή ύφεση στη Γερμανία - S&P: Πλήγμα στην Ευρωζώνη

Για τις συνέπειες του κορωνοϊού προειδοποιούν οι αναλυτές - Deutsche Bank: Πιθανή ύφεση στη Γερμανία - S&P: Πλήγμα στην Ευρωζώνη
Η γερμανική τράπεζα προβλέπει οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο και αμφιβάλλει ότι η οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει στις αρχές του 2020
Για τις συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού στην ανάπτυξη προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι, με την Deutsche Bank να κάνει λόγο για πιθανή ύφεση στη Γερμανία και την S&P Global για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Γερμανία.
Αντιμέτωπη με την ύφεση κινδυνεύει να βρεθεί η οικονομία της Γερμανίας, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί η Deutsche Bank.
Η γερμανική τράπεζα προβλέπει οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο και αμφιβάλλει ότι η οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει στις αρχές του 2020, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πιθανή τεχνική ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στο νομισματικό μπλοκ, το οποίο παλεύει να ξεπεράσει την ύφεση στη μεταποιητική δραστηριότητα.

Image

H Γερμανία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ την Παρασκευή.
Η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για οριακή ανάπτυξη +0,1%, ωστόσο οι διεθνείς οίκοι κάνουν λόγο για συρρίκνωση.
«Ο κορωνοϊός αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη,καθώς θάβει τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.
Η πιθανότητα για τεχνική ύφεση της γερμανικής οικονομίας, είναι αυξημένη», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Stefan Schneider.

S&P Global: Πλήγμα σε Ευρωζώνη και Βρετανία

Η πιθανή επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού πιθανότατα θα στερήσει 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2020, σύμφωνα με την S&P Global.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν ο κορωνοϊός κορυφωθεί τον Μάρτιο, όπως αναμένεται, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά και τομείς όπως ο τουρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.
«Ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας που παρεμποδίζεται από την έξαρση του ιού, κυρίως η παραγωγή προϊόντων, απλά θα αναβληθεί, δεν θα ακυρωθεί» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

ΟΠΕΚ: Υποβάθμιση προβλέψεων για πετρέλαιο λόγω κορωνοϊού

Σε δραματική υποβάθμιση της πρόβλεψης του για την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2020 προχώρησε ο ΟΠΕΚ, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 0,99 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, έναντι 1,22 εκατ. βαρελιών που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Στο πλαίσιο αυτό, κερδίζει έδαφος το σενάριο για την επιβολή νέων περιορισμών στην παραγωγή πετρελαίου.
«Η επίδραση του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία έχει ενισχύσει τις αβεβαιότητες σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020 και κατ' επέκταση τη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2020» αναφέρεται στην έκθεση του ΟΠΕΚ.
«Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην Κίνα απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση ώστε να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2020» αναφέρει ο ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ πιέζει για έκτακτη συνάντηση με τις χώρες παραγωγούς που δεν είναι μέλη του Οργανισμού ώστε να αποφασιστούν νέες μειώσεις ως αντιστάθμισμα στην επίδραση του κορωνοϊού.
Μια επιτροπή συστήνει μείωση της παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα.
Ωστόσο, η Ρωσία εξετάζει ακόμα το εάν θα βάλει την υπογραφή της σε νέες μειώσεις.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι για τις 5 Μαρτίου του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης