Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για την κατάσταση στο προσφυγικό

Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για την κατάσταση στο προσφυγικό
Οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για το μεταναστευτικό προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σημείωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση στο προσφυγικό σχολίασε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.
Μιλώντας στον ρ/σ Flash Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες, ενώ εξακολουθεί να μην εφαρμόζει κάποιο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών.
Η αύξηση των ροών είναι ένας παράγοντας, αλλά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδράνειας.
Σε ο,τι αφορά το ζήτημα που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες για τη στοχοποίηση όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Προσφυγικού, είπε ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών σε όποιον άλλον πέραν των στελεχών της που διαχειρίζονται την κατάσταση.
Σχολίασε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση για τη διαχείριση τόσο για τη δημιουργία ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου και του Μηχανισμού Μετεγκαταστάσεων, όσο και για τη διεκπεραίωση των επιστροφών, οι οποίες αποτελούν ένα κομμάτι της άσκησης της πολιτικής, αλλά σίγουρα όχι το μείζον.
Σχετικά με τελευταίες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ σχολίασε ότι αυτές δεν αρμόζουν σε μια χώρα που έχει υπογράψει και δεσμεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης, ενώ παράλληλα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τους αποκλεισμούς των αιτούντων άσυλο από βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.
Αναφορικά με την πολιτική των κλειστών δομών στα νησιά σχολίασε ότι η ΝΔ επιμένει σε μια επιλογή αδιέξοδη και αναποτελεσματική, η οποία αφενός παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφετέρου βρίσκεται εκτός νομιμότητας με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και γι αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να προβεί σε χρηματοδότηση.
Ανεξάρτητα με το πώς τις ονομάζει η Κυβέρνηση -πρόσφατα έκαναν λόγο για πολυλειτουργικές δομές- ουσιαστικά πρόκειται για φυλακές, που θα λειτουργούν με βάση στρατιωτικό νόμο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, ενώ η παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού θα συνιστά λόγο απόρριψης ασύλου, κάτι που συνιστά πρωτόγνωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Επισήμανε επί του θέματος ότι τόσο οι κλειστές δομές όσο και οι πολιτικές αποτροπής δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα τόσο στη μείωση των ροών όσο και στην αύξηση των επιστροφών, παρά τα όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση.
Ειδικότερα έφερε το παράδειγμα του κλειστού κέντρου κράτησης Κορίνθου όπου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε με περίπου 200 άτομα, ενώ σήμερα βρίσκονται εκεί πάνω από 1100, πράγμα το οποίο αφενός δρα αρνητικά ως προς τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης όσων βρίσκονται εκεί και αφετέρου επιβαρύνει σημαντικά τους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της δομής.
Στάθηκε επίσης στο κίνημα αλληλεγγύης του νομού το οποίο συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά όσους διαμένουν εκεί, αλλά και στις ανοικτές δομές που υπάρχουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ασύλου.
Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης για την αλλαγή σύστασης του πληθυσμού που καταφθάνει στα νησιά, έκανε σαφές ότι τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθεί να προέρχεται από εμπόλεμες ζώνες και από χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS