Προανακριτική Novartis: Πολιτικές... αψιμαχίες για το πώς θα γίνει η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Προανακριτική Novartis: Πολιτικές... αψιμαχίες για το πώς θα γίνει η κατάθεση των προστατευόμενων  μαρτύρων
Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη και Ευ. Ζαχαρή, εστάλη ήδη η επιστολή της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που ζητά την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην επιστολή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και άρχισαν τα «όργανα», με τον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στη βούληση των υπόλοιπων κομμάτων για τετ - α- τετ διαδικασία να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κατάθεσής τους χωρίς κουκούλες, μάσκες ή άλλα μέσα απόκρυψης της πραγματικής τους ταυτότητας.
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ και όλα αυτά πριν έρθει η απάντηση των αντεισαγγελέων Σοφουλάκη και Ζαχαρή, με την διευκρίνιση των συνθηκών υπό τις οποίες οι ίδιοι τους εξέτασαν στις 4 Δεκεμβρίου 2019, αλλά και για τον ακριβή τόπο, την ώρα και τους όρους της πολυαναμενόμενης εξέτασης από την Προανακριτική, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή.
Με δήλωσή του ο εισηγητής του κόμματος, Σπύρος Λάππας, εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του με την επιδίωξη των υπολοίπων για κατάθεση των αποκαλούμενων «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» με τις πραγματικές τους ταυτότητες,  εφόσον με αυτό τον τρόπο βρέθηκαν ενώπιον των αντεισαγγελέων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λάππας χαρακτήρισε το ενδεχόμενο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους «αδιανόητο», εκτιμώντας πως αποκλείεται να παρουσιάστηκαν με αυτό τον τρόπο ενώπιων των αντεισαγγελέων.
«Η πρόβλεψη του νόμου είναι ρητή. Και στο άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε άλλες διατάξεις περί προστατευομένων μαρτύρων, ορίζεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σε όποια υπηρεσία ή αρχή κληθούν, θα κληθούν, όχι με τα φυσικά τους στοιχεία αλλά με την κωδικοποιημένη ταυτότητά τους. Η απόφαση της Επιτροπής μας, για να εξετάσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες έχει το νόημα, είτε ότι θα εξεταστούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντα με την προστασία τους, δηλαδή ως "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση", προστατευόμενοι και στο πρόσωπο και για όποιο άλλο στοιχείο του σώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους», δήλωσε ο Σπύρος Λάππας.
Οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων πάντως προσδοκούν μία διαδικασία άνευ μέτρων απόκρυψης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι ταυτίζονται οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τα πρώην στελέχη της Novartis Hellas Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη, όπως έχει ισχυριστεί ο Νίκος Μανιαδάκης.
«Ζητούμε η κατάθεση να γίνει υπό το ίδιο καθεστώς που τηρήθηκε κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο προστατευόμενοι με τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο», επιμένουν βουλευτές της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή, απορρίπτοντας πιθανή αντιπρόταση για τηλεδιάσκεψη και υπογραμμίζοντας ότι με κουκούλες ή χωρίς οι μάρτυρες θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα επιθυμούν να βγουν οι «μάσκες», ενώ το ΚΚΕ επιμένει σε εξέταση τους στην Βουλή και όχι σε χώρο που θα επιλέξει η υπηρεσία προστατευόμενων μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής : «Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων.
Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ο νόμος είναι ξεκάθαρος.
Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.
Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου.
Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι αδιανόητα και δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα.
Όπως άλλωστε δήλωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή Σπύρος Λάππας, σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο.
Η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων. Επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο.
Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της το επιτρέψουμε.
Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS