Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Η χειραγώγηση της κινεζικής οικονομίας, ωφελεί τις ΗΠΑ, όχι την Κίνα

Mises Institute: Η χειραγώγηση της κινεζικής οικονομίας, ωφελεί τις ΗΠΑ, όχι την Κίνα
Ο Trump μετρά την οικονομική πρόοδο με την αύξηση της απασχόλησης (ή τη μείωση της ανεργίας) και όχι με την αύξηση του πλούτου - Η απασχόληση περισσότερων ομως δεν είναι αναγκαστικά ένδειξη οικονομικής προόδου
Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης - 4 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρόεδρος Trump περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους τιμωρεί τα έθνη που χειραγωγούν τις οικονομίες τους για να επιτύχουν κάποιο στόχο εσωτερικής πολιτικής, όπως η Κίνα.
Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι αυτή η χειραγώγηση ήταν άδικη και επιζήμια για τους εμπορικούς εταίρους της, γράφει ο αναλυτής και σύμβουλος τραπεζικών θεμάτων Patrick Barron, για το Ινστιτούτο Mises.
Το κύριο επιχείρημά του ήταν, ότι χειραγωγώντας την οικονομία της, η Κίνα "κλέβει" θέσεις εργασίας και το κάνει με διάφορους τρόπους:
- Διατηρώντας το γιουάν σε χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι άλλων νομισμάτων - που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δίνει περισσότερα γιουάν για κάθε δολάριο από ό, τι θα συνέβαινε σε μια ελεύθερη αγορά συναλλάγματος - τα κινεζικά αγαθά είναι φτηνότερα σε ξένα νομίσματα από ό, τι θα ήταν διαφορετικά.
- Επιδοτώντας τις βιομηχανίες της, τα κινεζικά προϊόντα μπορούν να προσφερθούν σε χαμηλότερη τιμή.
- Με την καθιέρωση δασμών έναντι ορισμένων εισαγόμενων αγαθών, η Κίνα εμποδίζει τις ξένες εταιρείες να παράγουν περισσότερα και απασχολούν περισσότερους ανθρώπους απ 'ό, τι διαφορετικά.
Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές του δούλεψαν, ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης επέστρεψαν στις ΗΠΑ και δημιούργησαν μια εργασιακή έκρηξη με στατιστικά στοιχεία ανεργίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολλά πολιτικά ευαίσθητα τμήματα της αγοράς εργασίας.
Συμφωνώ με τον πρόεδρο στην επιθυμία του να σταματήσει η Κίνα να χειραγωγεί την οικονομία της, αλλά οι λόγοι μου δεν είναι ίδιοι με τους δικούς του.
Το πιο σημαντικό, δεν θα προτείνω αμοιβαίες παρεμβάσεις για να τιμωρήσουν την Κίνα.
Αντ 'αυτού, θα ακολουθούσα το την τακτική της ενασχόλησης με τη δική μας επιχείρηση αποτελώντας ένα καλό παράδειγμα.
Θα ήθελα να επισημάνω τις ακόλουθες συνέπειες των κινεζικών οικονομικών παρεμβάσεων:
Η ίδια η Κίνα πληρώνει για τις παρεμβάσεις, όχι οι εμπορικοί της εταίροι.
Στην πραγματικότητα, οι κινεζικές οικονομικές παρεμβάσεις αποτελούν μεταφορά πλούτου από την Κίνα στους πελάτες της στο εξωτερικό.
Τα προϊόντα που προηγουμένως κοστίζουν X στην αγορά των ΗΠΑ κοστίζουν σήμερα λιγότερο από Χ.
Οι Αμερικανοί καρπώθηκαν τη διαφορά, γεγονός που αυξάνει τον πλούτο μας.
Ο Κινέζος πληρώνει υψηλούς φόρους ή υψηλότερες τιμές.
Οι επιδοτήσεις της Κίνας στις επιχειρήσεις στρεβλώνουν την κινεζική οικονομία από την παραγωγή πιο επιθυμητών προϊόντων.
(Εάν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα χρειαζόταν επιδοτήσεις).
Οι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα, εντός Κίνας, μειώνουν την προσφορά στο εσωτερικό της, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές ή / και ελλείψεις στην Κίνα.

Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος κόσμος ωφελούνται εις βάρος του κινεζικού λαού.


Αυτό είναι καλό για τους Αμερικανούς, γιατί να παραπονιόμαστε;

Ότι οι κινεζικές οικονομικές παρεμβάσεις είναι καλές για τους Αμερικανούς είναι αλήθεια βραχυπρόθεσμα, αλλά τι γίνεται μακροπρόθεσμα;
Παρεμβάλλοντας στην οικονομία της, η Κίνα αποδυναμώνει την παραγωγική κεφαλαιακή της βάση.
Είναι αυτή η κεφαλαιουχική βάση που θα αντλήσει τα πολλά πράγματα που οι Αμερικανοί θα επιθυμούν στο μέλλον.
Οτιδήποτε αποδυναμώνει την ικανότητα του εμπορικού εταίρου να παράγει πλούτο σημαίνει ότι οι εμπορικοί του εταίροι θα είναι λιγότερο πλούσιοι.
Επομένως, ακόμη και οι πιστοί Αμερικανοί θα πρέπει να συμβουλεύουν την Κίνα να αποφύγει τους οικονομικούς χειρισμούς που τους ωφελούν βραχυπρόθεσμα.
Κανείς δεν έχει εξηγήσει ποτέ αυτό το φαινόμενο καλύτερα από τον Frederic Bastiat στο κλασικό του δοκίμιο "Αυτό που βλέπει και αυτό που δεν βλέπει".
Ο Henry Hazlitt έφερε γνώση του Bastiat στα Οικονομικά σε ένα μάθημα.
Υπάρχουν δύο διδάγματα: το πρώτο είναι ότι πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες μιας οικονομικής πράξης όχι μόνο για εκείνους που θα ωφεληθούν αλλά και για εκείνους τους οποίους θα βλάψουν.
Φυσικά, είναι συνήθως εύκολο να επισημάνω εκείνους που θα επωφεληθούν.
Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ποσοτικοποιηθούν όσοι έχουν υποστεί βλάβη, ειδικά εάν η βλάβη συνιστά οφέλη που δεν ήλθαν ποτέ, αλλά απουσίαζαν την παρέμβαση.
Το δεύτερο μάθημα του Hazlitt είναι ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος μιας οικονομικής πράξης αλλά και το μακροπρόθεσμο κόστος της.
Για παράδειγμα, οι περιορισμοί εισαγωγής χάλυβα μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη για τη χαλυβουργία των ΗΠΑ χωρίς εμφανείς βραχυπρόθεσμες συνέπειες.
Αν όμως ο αμερικανικός χάλυβας ήταν ήδη ανταγωνιστικός όσον αφορά την τιμή, την ποιότητα και την εξυπηρέτηση, δεν θα χρειαζόταν περιορισμοί στις εισαγωγές. Μπορούμε να συμπεράνουμε μέσω της οικονομικής λογικής ότι οι τιμές, η ποιότητα ή / και η εξυπηρέτηση των χαλυβουργικών προϊόντων θα επιδεινωθούν με τους περιορισμούς που ισχύουν και θα βλάψουν τους Αμερικανούς μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα

Ο πρόεδρος Trump μετρά την οικονομική πρόοδο με την αύξηση της απασχόλησης (ή τη μείωση της ανεργίας) παρά με την αύξηση του πλούτου.
Η απασχόληση περισσότερων δεν αποτελεί όμως αναγκαστικά ένδειξη οικονομικής προόδου.
Οι κομμουνιστικές χώρες, όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, είχαν μηδενική ανεργία!
Το κράτος είχε μια δουλειά για όλους.

Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι δεκαετίες πλήρους απασχόλησης κατέστησαν τους ατυχείς πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης πλουσιότερους.
Το αντίθετο συνέβη, υποστηρίζει ο κ. Barron.
Σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς χωρίς το βάρος της επαχθούς εργατικής νομοθεσίας, των υψηλών φόρων και άλλων παρεμβάσεων, δεν υπάρχει εμπόδιο στην πλήρη απασχόληση για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει όριο στην οικονομική ικανοποίηση.
Ακόμη και ένα λιτό πρόσωπο που δεν επιθυμούσε πρόσθετα οικονομικά αγαθά θα ήταν σίγουρο ότι θα χρειαζόταν λιγότερη εργασία για να επιτύχει και να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο οικονομικής ικανοποίησής του.
Όσο μεγαλύτερη είναι η κεφαλαιουχική βάση της Κίνας, τόσο μεγαλύτερο είναι το δυναμικό για μια περαιτέρω επέκταση του καταμερισμού της εργασίας να χρησιμοποιήσει αυτό το πρόσθετο κεφάλαιο πιο παραγωγικά.
Εμείς οι Αμερικανοί θα θέλαμε να είναι ολόκληρος ο κόσμος καπιταλιστικές οικονομίες ελεύθερης αγοράς, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερα, καλύτερα και πιο ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η ένταξη της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία έχει ωφελήσει τους Αμερικανούς τρομακτικά.
Επομένως, κύριε Πρόεδρε καταλήγει ο κ. Barron, θέλω επίσης να σταματήσει η Κίνα τις οικονομικές της παρεμβάσεις, αλλά δεν θέλω να τιμωρήσω την Κίνα μέσω δασμών και άλλων μέσων για να το πράξει.
Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι να δηλώσουμε το μονομερές ελεύθερο εμπόριο.
Ας οδηγήσουμε τον κόσμο δίνοντας ένα καλό παράδειγμα και προσβλέπουμε σε έναν κόσμο ειρήνης και ευημερίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης