Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκίνησε ο χορός των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα - Ποια τα βασικά σχέδια

tags :
Ξεκίνησε ο χορός των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα - Ποια τα βασικά σχέδια
Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Ήδη πολλές εξ αυτών είναι έτοιμοι να ανοίξουν την κάνουλα της ρευστότητας, προκειμένου να λάβουν θέση και να προετοιμαστούν για την επικείμενη ανάπτυξη.
Υποστηρικτής στην προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα είναι η κυβέρνηση, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χτες στην τελετή παραλαβής των τριών αεροσκαφών της Aegean
«Σήμερα όμως, γιορτάζουμε εδώ μια αμιγώς ιδιωτική και 100% ελληνική επένδυση. Που ανανεώνει το σήμα της και τους υψηλούς της στόχους. Και ο συμβολισμός αυτός αποτυπώνεται καθαρά την αντίληψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.
Θα στηρίξουμε κάθε τολμηρή πρωτοβουλία, απελευθερώνοντάς την από γραφειοκρατικά δεσμά και την πνιγερή φορολογία. Και θα προικοδοτήσουμε τη χώρα με υποδομές και δίκτυα αιχμής, που θα διευκολύνουν παρόμοια εγχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι χτες η Aegean παρέλαβε τρία νέα αεροσκάφη Airbus A320neo. Συνολικά η Aegean θα παραλάβει κατ’ ελάχιστον 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου, έως το 2024. Η αρχική παραγγελία του Ιουνίου του προηγούμενου έτους για 30 αεροσκάφη των ίδιων τύπων προς την Airbus ήδη επεκτάθηκε με 16 επιπρόσθετα, χάρη στην υποστήριξη χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Σημειώνεται ότι έως τον Ιούλιο του 2020 η εταιρεία θα παραλάβει συνολικά 6 αεροσκάφη του νέου τύπου για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς, 19,2 εκατ. θέσεις και 65 αεροσκάφη για το 2020.

Επενδύσεις 300 εκατ ευρώ από Motor Oil

Σε μια σημαντική επένδυση ύψους 310 εκατ ευρώ, προχωρά η Motor Oil
Η επένδυση αυτή αφορά την αναβάθμιση των μονάδων στα διυλιστήρια της Κορίνθου, εξασφαλίζοντας την παραγωγή, σε ποσοστό 90%, προϊόντων βενζίνης υψηλών οκτανίων και κηροζίνης, υποκαθιστώντας προϊόντα με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους, όπως η naptha.
Η Motor Oil εκτιμά ότι η θα προκύψει περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές αλλά και σημαντική λειτουργική κερδοφορία EBITDA σε ετήσια βάση για τον Όμιλο, καθώς αναμένεται να του προσδώσει επιπλέον 90 έως 100 εκατ. ευρώ.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ η ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται χρονικά για το 2021.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Στην υλοποίηση νέων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, προχωρά η Tέρνα Ενεργειακή.   
Ειδικότερα η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει από το 2019 την υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, με την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW.
Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Παράλληλα, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εξασφάλισε επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα κατασκευαστούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή των αιολικών πάρκων  αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά εντός της διετίας 2021 - 2022.
Αναφερόμενος προσφάτως στις νέες επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης  «εδώ και δεκαετίες πιστεύουμε και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, προσελκύοντας τεράστιες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση με μεθόδους που εμπεριέχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, προς όφελος του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας κι αυτάρκειας».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού. Με βάση τον σχεδιασμό, κατά την πρώτη πενταετία, θα υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται, βέβαια, η επένδυση για την ανάπτυξη του τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC) που εκτιμάται σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ και η οποία θα υλοποιηθεί από τον ανάδοχο του σχετικού διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μεταξύ των έργων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία στο Ελληνικό είναι η κατασκευή ενός παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου (5 αστέρων), ενός ενυδρείου-κέντρου θαλάσσιων ερευνών, εμπορικά κέντρα αλλά και κατοικίες.

ΑΕΕΑΠ

«Γκάζι» στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων πατούν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς η ζήτηση για συνεχίζεται και το 2020, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική άνοδος τόσο από πλευράς αγοραστικής αξίας, όσο και των μισθωμάτων.  
Σύμφωνα με τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων την τελευταία διετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών και αγοραστών όπου οι αποδόσεις είναι ανώτερες από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.  
Στο πλαίσιο αυτό οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ προχώρησαν σε αύξησεις του μετοχικού τους κεφαλαίου και σε μπαράζ απόκτησης ακινήτων, ενισχύοντας θεαματικά την αξία του χαρτοφυλακίου τους.
Όπως η Trastor, η οποία τον περασμένο Αύγουστο ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 22,7 εκατ. ευρώ.
Tα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, στοχεύοντας σε υψηλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα με μεγάλες αποδόσεις.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης