Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Νέος ΥΠΟΙΚ ο Rishi Sunak, μετά την παραίτηση Javid - Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Johnson

Βρετανία: Νέος ΥΠΟΙΚ ο Rishi Sunak, μετά την παραίτηση Javid - Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Johnson
Τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός Boris Johnson
(upd) Ο Rishi Sunak είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, μετά την παραίτησή του υπέβαλε ο Sahid Javid, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Boris Johnson.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Javid, η παραίτηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιθυμούσε την απόλυση όλων των ειδικών συμβούλων και την αντικατάστασή τους από συμβούλους της αρεσκείας της Downing Street.
«Kανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα δεχόταν αυτούς τους όρους», τόνισαν οι πηγές.
Τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου απομάκρυνε, νωρίτερα, από τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός Boris Johnson, στο πλαίσιο του αναμενόμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, τον οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μετά το Brexit.
Πρόκειται για τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Julian Smith, την υπουργό Στέγασης Esther McVey, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Andrea Leadsom και την υπουργό Περιβάλλοντος Theresa Villers, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι αποδέχτηκαν την απομάκρυνσή τους.
Σε μήνυμά του στο twitter ο Smith έγραψε μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του: "Ήταν μεγάλο προνόμιο να υπηρετήσω τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας.
Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Boris Johnson για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω αυτό το εκπληκτικό τμήμα της χώρας".
Η υπουργός Στέγασης, Esther McVey, η οποία είχε υπηρετήσει προηγουμένως και επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εξέφρασε σε μήνυμά της τη λύπη της για την αποχώρησή της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον διάδοχό της.
"Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στην κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξή μου από τα πίσω έδρανα.
 Ήταν προνόμιο να υπηρετώ την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια" έγραψε.
Η Andrea Leadsom ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας της στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το καλύτερο μέρος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων.
Είχε υπηρετήσει και ως υπουργός Περιβάλλοντος και ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Theresa May αλλά είχε υποβάλει την παραίτησή της, όπως και η McVay, λόγω των διαφωνιών της με την πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της στα θέματα του Brexit, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να ακολουθήσει σκληρότερη στάση στο θέμα.
Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω αλλαγές στον σχηματισμό της κυβέρνησης.
Διατηρούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση οι υπουργοί Εξωτερικών Dominic Raab, Εσωτερικών Priti Patel, ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Michael Gove ο υπουργός Δικαιοσύνης Robert Backlind, ο υπουργός Υγείας Μ. Hancock και η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liz Truss, σύμφωνα με ανακοινώσεις του γραφείου του πρωθυπουργού σχετικά με τον ανασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Νέος υπουργός Επιχειρηματικότητας ορίστηκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Alok Sharma, ο οποίος αντικαθιστά την Lindsom, ενώ ορίστηκε να είναι επίσης ο επικεφαλής της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που θα φιλοξενηθεί στη Γλασκώβη (9-19 Νοεμβρίου). Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Anne - Marie Trevelyan προηγουμένως υφυπουργός 'Αμυνας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Geoffrey Cox απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ανακοινώνει την παραίτησή του έπειτα από αίτημα του ίδιου και δηλώνει πως ήταν τιμή του να υπηρετήσει από την θέση που κατείχε στη διάρκεια μιας ταραγμένης πολιτικής περιόδου στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης