Μερική εκεχειρία μίας εβδομάδας συμφώνησαν με τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ

Μερική εκεχειρία μίας εβδομάδας συμφώνησαν με τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ
Μερική εκεχειρία μίας εβδομάδας συμφώνησε με τους Ταλιμπάν η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας M. Esper
Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μερική εκεχειρία μίας εβδομάδας στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών τους με τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράλ Γάνι είπε ότι ενημερώθηκε από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για την «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες αυτές. Ο Πομπέο το επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Σύνοδο για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.
«Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύτηκαν μια πρόταση για περιορισμό της βίας για επτά ημέρες», εξήγησε ο Έσπερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. «Ανέκαθεν λέγαμε ότι η καλύτερη ή ίσως η μόνη λύση στο Αφγανιστάν είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας. Έχει γίνει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο και θα έχουμε σύντομα περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, όπως ελπίζω», πρόσθεσε.
Ο Έσπερ δεν διευκρίνισε το πότε ξεκινά αυτή η εκεχειρία. Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν όμως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οργάνωση θα ξεκινήσει αυτόν τον «περιορισμό των βίαιων ενεργειών» από αύριο Παρασκευή.
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας όμως ότι οι Αφγανοί αντάρτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν πραγματικά τη βούληση να περιορίσουν τις βιαιότητες.
Επικαλούμενη Αφγανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει το πράσινο φως (υπό όρους) για μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν που θα του επιτρέψει να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν, όπως το επιθυμεί.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS