Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε γενικευμένη αντιπαράθεση για την οικονομία θα μετατραπεί σήμερα 14/2 η συζήτηση για τα εργασιακά

tags :
Σε γενικευμένη αντιπαράθεση για την οικονομία θα μετατραπεί σήμερα 14/2 η συζήτηση για τα εργασιακά
Στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους σήμερα ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αιχμή τα εργασιακά
Στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους σήμερα (13/2) ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αιχμή τα εργασιακά ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η αντιπαράθεση θα είναι διευρυμένη.
Η συζήτηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφορά τα εργασιακά ζητήματα ενώ την αφορμή έδωσαν δύο επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στις οποίες  αμφότεροι, επισημαίνουν την προβληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τα εργασιακά και τις εργασιακές σχέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τη συζήτηση στις δέκα το πρωί και εκτός από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσω του νέου ασφαλιστικού αναμένεται να παρουσιάσει και το συνολικό πλάνο της κυβέρνησης για την οικονομία.
Ούτως ή άλλως έχει να αναδείξει θετικές ειδήσεις τόσο σε ότι αφορά τα στοιχεία για την ανάπτυξη όσο και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
Μετά από πολλά χρόνια, εξαιρετικά θετικές είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία ενώ οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι θα υπάρχουν αρνητικά επιτόκια για την Ελλάδα μετά το ρεκόρ του δεκαετούς ομολόγου που έπεσε κάτω από 1%.
Μάλιστα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει λόγο για μια νέα μέρα σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα και συνολικά για την οικονομία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως θα πάψει να στενάζει και να ασφυκτιά σε αυτό το πολύ στενό πλαίσιο που είχε μέχρι σήμερα. Τ
ην ίδια ώρα, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη ανεβάζοντάς τες στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2020.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στην ευρύτερη εικόνα της οικονομίας και το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί καθώς μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης, η ανάταξη της εμπιστοσύνης φαίνεται, ότι έχει επιτευχθεί.
Από την αντίπερα όχθη βεβαίως αναμένεται «σκληρό ροκ» από την αντιπολίτευση με κατηγορίες περί επαναφοράς των μνημονιακών εργασιακών δεδομένων.
Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσα σε έξι μήνες έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών.
Ενδεικτικά, στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται, πως καταγράφεται ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας, γίνεται λόγος για τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 2013, τη μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 13.500 σε σχέση με πέρυσι αλλά και την αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση στην ολομέλεια ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι της συζήτησης να βρεθεί και το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης