Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Αισιόδοξα κοινοτικά μηνύματα μεν, δυσκολία τεχνικών υπερβάσεων δε

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Αισιόδοξα κοινοτικά μηνύματα μεν, δυσκολία τεχνικών υπερβάσεων δε
Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών συνηγορούν στην στάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα και την ανησυχία. 
Η κόπωση των τελευταίων ημερών του Ελληνικού χρηματιστήριου συνεχίστηκε και χθες (13/2), παρά :
• Την προσπάθεια, για άλλη μια φορά, κλεισίματος των Βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες.
• Την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία τόσο για φέτος όσο και τα επόμενα έτη
• Την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων σε όλες τις εκδόσεις και τις προοπτικές ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντος του 2020 (Citigroup).
• Την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης έκδοσης τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς ύψους 500 εκ. ευρώ.
Το γεγονός ότι οι Ξένες αγορές, παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού (corona virus) εντός Κίνας αλλά και σε όλα τα πλάτη και μήκη της υδρογείου, παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αγνοώντας τις παρενέργειες που θα έχει ο ιός στην παγκόσμια ανάπτυξη, δεν βοήθησε το κλίμα στην Ελληνική κεφαλαιαγορά.
Όμως οι αυξανόμενες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, ότι δεν μαθαίνουμε όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην Κίνα, πρέπει να μας προβληματίζει..
Οι βασικοί λόγοι που το Ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει αδυναμία περαιτέρω ανόδου εκτιμούμε ότι επικεντρώνονται:
• Στην λήξη πολιτικής περιόδου χάριτος που είχε η κυβέρνηση σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
o Το μεταναστευτικό (Νέα κλειστά κέντρα και αύξηση ροών),
o η Ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ κ.α.)
o αλλά και η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» με επιτάχυνση των πλειστηριασμών σε κατ’ εκτίμηση 140.000 κατοικίες, ανησυχεί τους επενδυτές.
• Στη κόπωση του ρυθμού βελτίωσης αρκετών πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών.
• Στη κάμψη του ρυθμού υλοποίησης των προαναγγελθέντων μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων.
Έτσι η Ελληνική κεφαλαιαγορά φοβούμενη πιθανή επάνοδο σε μια κατάσταση έντονων αντιδράσεων και παγώματος ή περαιτέρω καθυστέρησης δύσκολων αποφάσεων για σειρά θεμάτων, κρατά επιφυλακτική στάση.
Οι αψιμαχίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, επικεντρώθηκαν σε 10 μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΜΟΤΟ,ΜΠΕΛΑ, και 4 τράπεζες) συγκεντρώνοντας το 71% του τζίρου.
Ειδικά για τον ΟΤΕ η εκτίμηση για αυξημένα κέρδη κατά 23% σε ετήσια βάση βοήθησε στην αναβάθμιση των τιμών στόχων από εγχώριους και ξένους αναλυτές.
Επιπλέον αναφοράς χρήζουν τα πακέτα της ΜΟΤΟ με 11% discount από την τρέχουσα τιμή, που αντιπροσωπεύουν το 5,6% του συνόλου της εταιρίας.
Η καθαρή αρνητική σχέση ανοδικών(45) / καθοδικών (68) τίτλων, αντικατοπτρίζει πλήρως την συνολική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης και τις επιφυλάξεις των εμπλεκομένων μερών.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882, 875 και 862 μονάδες.
Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 930, 950 και 970 μονάδων. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50 ημερών εντοπίζεται στις 911,67 μον. ενώ των 200 ημερών στις 855,56 μοναδες.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2280 (ΚΜΟ expo 50 ημ) -2270 μονάδων.
Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243, 2235 και 2220 μονάδες.
Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2320, 2344 και 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να κρατηθεί απαραβίαστο σε κλείσιμο καθώς και στο γεγονός ότι ο 200 ημερών ΚΜΟ expo (2152,45) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα.
Συμπερασματικά η εικόνα της αγοράς παραμένει ίδια με αυτή του προηγούμενου σχολίου μας, μία εβδομάδα πριν, αναδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των εμπλεκομένων στην αγορά.
Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών συνηγορούν στην στάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα και την ανησυχία.
Το θετικό είναι ότι δεν έχει χαλάσει ακόμα η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς.
Αν και παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια, διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας και τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα.
Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας ότι η δυσκολία εφαρμογής δύσκολων πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων εγκυμονεί κινδύνους, που στην παρούσα φάση υποεκτιμούνται.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης