Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ξανά χαμηλός ο τζίρος, ήπιο ανοδικό ξεκίνημα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ξανά χαμηλός ο τζίρος, ήπιο ανοδικό ξεκίνημα
ΑΓΟΡΑ: Κοιτάς τις ξένες αγορές και αναρωτιέσαι αν η πορεία της δικής μας αγοράς είναι αυτή που πρέπει. Διαβάζεις την ειδησεογραφία ξένων εταιρειών, να βγάζουν ζημιές, να ανακοινώνουν αυξήσεις και οι μετοχές τους να πηγαίνουν υψηλότερα. Και στην Ελλάδα, στο φόβο μίας μικρής μείωσης κερδών οι μετοχές πηγαίνουν εύκολα αρκετά χαμηλότερα.

Δεν είναι φούσκα ο τεχνολογικός κλάδος των ΗΠΑ λέει η Goldman Sachs, δεν είναι 1999. Και εμείς στεκόμαστε κριτικά απέναντι στην αισιοδοξία που καλλιεργείται για κάποιες μετοχές. Τη στήλη την ανησυχεί το άγγιγμα του ανοδικού καναλιού στον γερμανικό δείκτη και στον Dow.

Η στήλη παραμένει πιστή στα θεμελιώδη και θέλει να δει καλά αποτελέσματα από ένα αξιόλογο αριθμό εταιρειών. Αλλά με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό, οι 950 μονάδες θα έπρεπε να ήταν ήδη κατοχυρωμένες και όχι να δυσκολευόμαστε για τις 920 μονάδες. Φθηνές μετοχές του FTSE 25 θα έπρεπε ήδη να είναι σε καλύτερα επίπεδα. Αλλά βλέπετε δεν αποφασίζουμε εμείς.

ΞΕΝΟΙ: Βγαίνει η Goldman και σου λέει πουλήστε την Πειραιώς και μετά σου λέει δεν είναι φούσκα ο τεχνολογικός κλάδος στις ΗΠΑ. Είναι και οι εκλογές στις ΗΠΑ στη μέση και κάποιοι παίρνουν τη θέση που πιστεύουν ότι θα τους αποφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Το ελληνικό χρηματιστήριο το έχουν βάλει πάλι στην άκρη. Αλλά κάποια στιγμή θα το θυμηθούν. Γι΄αυτό και οι επιχειρηματίες πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς, να μειώσουν τα δάνειά τους, να αυξήσουν τις ταμειακές ροές τους και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

Όσοι επίσης έχουν τη δύναμη θα πρέπει να κάνουν καλές επενδύσεις στη χώρα. Η ανάπτυξη της χώρας γίνεται μόνο με επενδύσεις. Οι μεγάλοι όμιλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Ήδη κάποιοι το κάνουν.

ΤΖΙΡΟΣ: Πρέπει να δούμε ενίσχυση για να κινηθεί υψηλότερα το ΧΑ. Σήμερα ξεκίνησε η συνεδρίαση και πάλι με χαμηλές συναλλαγές και μικρή άνοδο λίγο πάνω από τις 920 μονάδες. Ξεχωρίζει και πάλι η Coca Cola, λόγω αποτελεσμάτων και προοπτικών 2020. Τιτάν και Jumbo υποχωρούν.

ΟΠΑΠ: Ξεχωρίζει η συμπεριφορά της στο ταμπλό του ΧΑ. Η επανεπένδυση έγινε και η μετοχή κινήθηκε υψηλότερα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλό το ξεκίνημα με τις συστημικές να είναι στο επίκεντρο όπως το περίμεναν τα στελέχη της αγοράς. Η Eurobank είναι στα 0,80 ευρώ και ο όγκος συναλλαγών θα είναι και πάλι στο επίκεντρο. Υπάρχει όμως μεταβλητότητα.

ΔΕΗ: Εκεί κοντά στα 4,20 ευρώ φαίνεται πως δυσκολεύεται. Μετά από τέτοιο ράλι βέβαια και η συσσώρευση χρειάζεται.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ξανά μέσα στην περιοχή στήριξης με τα μετοχή να έχει μικρή άνοδο αλλά και περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Στα 9,27 ευρώ και στο +0,76%. Η αποτίμηση στα 1,32 δισ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Και από εδώ απουσιάζει ο όγκος των συναλλαγών που είναι απαραίτητος για να ξεφύγει η μετοχή από τα 7,60 ευρώ όπου εντοπίζονται πωλήσεις. Ξεκίνημα στα 7,50 ευρώ και στη συνέχεια 7,45 ευρώ. Με τον όγκο μόλις στα 258 τεμάχια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στα 2,50 ευρώ υπάρχει εντολή πώλησης. Στο ξεκίνημα των συναλλαγών έκανε όγκο 10 χιλ. τεμάχια. Φαίνεται πως η εντολή πώλησης είναι με μηχανάκι πάλι και βγαίνουν συνεχώς κομμάτια. Οι φήμες υπάρχουν για την πώληση, αλλά επισήμως δεν έχουμε κάτι καινούριο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης