Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Πτώση -0,01% για DAX - Ανέκαμψε στο τέλος η Wall Street, κέρδη +0,18% για S&P 500

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Πτώση -0,01% για  DAX - Ανέκαμψε στο τέλος η Wall Street, κέρδη +0,18% για S&P 500
Οι ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 περιορίστηκαν καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε το θέμα της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων
Μεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street λόγω της αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορωνοαϊού στην Κίνα και ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 περιορίστηκαν καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε το θέμα της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,09% στις 29.397,67 μονάδες, κέρδη +0,18% ο S&P 500 στις 3.380,06 μονάδες, άνοδος +0,2% ο Nasdaq στις 9.731,18 μονάδες.

Image

Τη θέση ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση διατύπωσε σήμερα (14/2) ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, John Williams, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη.
Ειδικότερα, ο κ. Williams δήλωσε ότι «οι μειώσεις επιτοκίων της τράπεζας το περασμένο έτος διατήρησαν την αμερικανική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «το τι θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed εξαρτάται από το τι θα συμβεί με τα μακροοικονομικά στοιχεία».
«Οι τρεις μειώσεις επιτοκίων του περασμένου έτους μας τοποθέτησαν σε καλό σημείωσο ώστε να διατηρήσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας πάνω από την τάση», υπογράμμισε ο κ. Williams, για να προσθέσει ότι «η ανάπτυξη του ΑΕΠ το περασμένο έτος ήταν περίπου 2,25% και νομίζω ότι θα έχουμε περίπου τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος, δημιουργώντας συνεχή ισχύ στην αγορά εργασίας και πληθωρισμό γύρω στο 2%».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της New York Fed τόνισε ότι «οι βασικές προοπτικές που έθεσα ήταν αρκετά καλές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ανάπτυξης στο εξωτερικό και των όσων συμβαίνουν γύρω από τον νέο κορωνοϊό».
«Σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει απλά να επιστρέψουμε στην εξάρτησή μας από τα στοιχεία, να δημιουργήσουμε σχέδια και να προσαρμόσουμε σχέδια καθώς έρχονται οι πληροφορίες», υπογράμμισε ο κ. Williams, αναφερόμενος στα στοιχεία για την οικονομία, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη διαχείριση ρίσκου σε αυτές».
Σημειώνεται ότι ο John Williams είναι ο δεύτερος αξιωματούχος της Federal Reserve που πραγματοποιεί δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς προηγήθηκε η ομιλία του Jerome Powell ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου και της Γερουσίας στις ΗΠΑ.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μικρή άνοδο της τάξης του 0,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Η άνοδος κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Εξαιρουμένων των καυσίμων και των οχημάτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4%.
Τα στοιχεία για τις πωλήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο +0,2%.
Αμετάβλητες παρέμειναν τον Ιανουάριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς η πτώση στο κόστος των καυσίμων επισκίασε τις αυξήσεις στα υπόλοιπα αγαθά.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις τιμές εισαγωγών.
Εξαιρουμένων, των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η αύξηση των τελευταίων 12 μηνών επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,5%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg παραδέχεται ότι οι παγκόσμιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρία του να πρέπει να πληρώσει περισσότερους φόρους σε διαφορετικές χώρες.
Οι διασυνοριακοί φορολογικοί κανόνες αναμένεται να σχεδιαστούν εκ νέου, καθώς 137 κράτη προσπάθησαν να αποφύγουν έναν νέο εμπορικό πόλεμο όπου ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν τους δικούς τους εθνικούς φόρους για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
«Κατανοώ ότι υπάρχει απογοήτευση για το πώς φορολογούνται οι τεχνολογικές εταιρίες στην Ευρώπη.
Και εμείς επιθυμούμε φορολογική μεταρρύθμιση και χαίρομαι που ο ΟΟΣΑ το εξετάζει αυτό», αναμένεται να πει ο Zuckerberg στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Θέλουμε η διαδικασία του ΟΟΣΑ να πετύχει προκειμένου να έχουμε μελλοντικά ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα.
Και δεχόμαστε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως πρέπει να πληρώσουμε περισσότερους φόρους και να τους πληρώσουμε σε διαφορετικά μέρη βάσει ενός νέου πλαισίου» σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του.
Η Amazon, η Facebook και η Google θέτουν σε δοκιμασία τους υφιστάμενους κανόνες διότι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.
Η Newell Brands ανακοίνωσε ότι τα κέρδη δ΄ τριμήνου αυξήθηκαν καθώς εμφάνισε φορολογικά οφέλη αν και οι πωλήσεις υποχώρησαν.
Ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών εμφάνισε κέρδη 793,8 εκατ. δολαρίων ή 1,87 δολαρίων ανά μετοχή σε σχέση με τα 83,5 εκατ. δολάρια ή 41 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 42 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 66 σεντς πριν από ένα χρόνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 33 σεντς ανά μετοχή ή 37 σεντς σε προσαρμοσμένη βάση.
Οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,62 δισ. δολάρια έναντι των 2,71 δισ. δολαρίων στο προηγούμενο έτος.
Οι αναλυτές ανέμεναν 2,58 δισ. δολάρια.
Η AstraZeneca PLC ανακοίνωσε ότι τα βασικά λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν 29% στα 1,55 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,80 δισ. δολάρια.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 3,9% στα 6,66 δισ. δολάρια, επίσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 6,73 δισ. δολάρια.
Επίσης, η AstraZeneca τόνισε ότι τα συνολικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά υψηλό μονοψήφιο-χαμηλό διψήφιο ποσοστό το 2020, ενώ τα δομικά κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά μεσαίο-υψηλό ποσοστό του εύρους 13%-19%.
Προειδοποίησε ακόμη ότι οι εκτιμήσεις της για το έτος εξαρτώνται από την συνολική επίδραση του κοροναϊού.
Η Κίνα είναι βασικός μοχλός κερδοφορίας για τις δραστηριότητές της. Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα στα 2,80 δολάρια, αμετάβλητο από πέρυσι.
Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει και η Tesla Inc. μετά την αιφνοδιαστική ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προσφέρει κοινές μετοχές αξίας περίπου 2 δισ. δολ.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές
 
Νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ.
Οι ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 περιορίστηκαν καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε το θέμα της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση -0,09% στις 430,7 μονάδων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με οριακές απώλειες -0,01% στις 13.744,21 μονάδες.
O FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,58% στις 7.409,13 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση -0,39% στις 6.069,35 μονάδες.

Image

Με τον χαμηλότερo ρυθμό από το 2013 αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2019 αναπτύχθηκε με ρυθμό +0,1% από +0,3%  στο προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 0,9% από 1,2%.
Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/2) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, εν μέσω περιορισμένης δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο της χώρας τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμο στο 0% σε τριμηνιαία βάση, έναντι ανάπτυξης 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος στο 0,1%.
Οι επενδυτές αναμένουν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τέταρτο τρίμηνο, που εκτιμάται ότι θα δείξουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε οριακά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Η επιδημία του νέου ιού θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, δεδομένου ότι η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης