Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ο κορωνοϊός “στέλνει” τα κρουαζιερόπλοια στην Ευρώπη

tags :
Ο κορωνοϊός “στέλνει” τα κρουαζιερόπλοια στην Ευρώπη
Ήδη, ο αμερικανικός κολοσσός Norwegian Cruise Lines ακύρωσε τις προγραμματισμένες προς την Ασία προσεγγίσεις του υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Norwegian Spirit
Αλλαγή ρότας, εξαιτίας του κορωνοϊού, σχεδιάζουν η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, μεταφέροντας τα κρουαζιερόπλοια τους από την Ασία στην Ευρώπη, με τη Μεσόγειο να φαίνεται σε μία πρώτη ανάγνωση ότι κερδίζει πόντους.
Ήδη, ο αμερικανικός κολοσσός Norwegian Cruise Lines ακύρωσε τις προγραμματισμένες προς την Ασία προσεγγίσεις του υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Norwegian Spirit, το οποίο για φέτος θα χρησιμοποιεί το λιμάνι του Πειραιά ως λιμάνι εκκίνησης των δρομολογίων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν στο λιμάνι της Μασσαλίας και επρόκειτο να ξεκινήσει τα ταξίδια του στην Κίνα, ωστόσο, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοΐού, η εταιρεία αναγκάστηκε να τροποποιήσει τον προγραμματισμό του πλοίου της.

Μετατόπιση ενδιαφέροντος
Στην κατεύθυνση αλλαγής των προγραμματισμένων δρομολογίων τους βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές, δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να στρέψουν τα πλοία τους στην Ευρώπη, με αιχμή τις ελληνικές θάλασσες.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη 6 κρουαζιερόπλοια έχουν ακυρώσει προληπτικά τα δρομολόγιά τους στην Ασία, ενώ, με ανακοινώσεις τους, η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες του θαλάσσιου τουρισμού απαγορεύουν σε επιβάτες με διαβατήρια από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου να επιβιβαστούν στα πλοία της.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού, η δυναμική της κρουαζιέρας ενδέχεται να μετατοπιστεί από την Ασία στη Μεσόγειο.

Προβληματισμός
Εκφράζουν, πάντως, την ανησυχία τους για μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων σε περίπτωση που ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, ενδεχόμενο που θα επηρεάσει εντέλει και την Ελλάδα.
«Προβλέπαμε ότι το 2020 θα ήταν μία χρονιά καλύτερη σε σχέση με πέρυσι για την ελληνική κρουαζιέρα και εκτιμούσαμε μία άνοδο σε επίπεδο επιβατών σε ποσοστό 8%-10%.
Ωστόσο, πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού, θα επηρεάσει και τα δικά μεγέθη μας. Το χειρότερο σενάριο είναι το 2020 να κινηθεί στα επίπεδα του 2019, εξαιτίας του φόβου των τουριστών να βρεθούν σε κλειστούς χώρους», επισημαίνει ο Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

Εύα Οικονομάκη
Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης