Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ως απαράδεκτες επέστρεψε ο Τασούλας τις ηχογραφήσεις του Eurogroup - Βαρουφάκης: Εντός Φεβρουαρίου 2020 θα τις δημοσιοποιήσω

Ως απαράδεκτες επέστρεψε ο Τασούλας τις ηχογραφήσεις του Eurogroup - Βαρουφάκης: Εντός Φεβρουαρίου 2020 θα τις δημοσιοποιήσω
Ο πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε την επιστολή Βαρουφάκη ως απαράδεκτη
(upd) Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς κατέθεσε στη Βουλή το στικάκι με τις ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις του Eurogroup, επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στον κ. Τασούλα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επέστρεψε την επιστολή ως απαράδεκτη, τονίζοντας ότι δεν θα κάνει τον αχθοφόρο του κ. Βαρουφάκη.
Ο επικεφαλής του Μέρα25 δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει τις ηχογραφήσεις του Eurogroup μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Όπως δήλωσε πρόκειται για κρυφές μαγνητοφωνήσεις και θα πρέπει ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη για να τις δώσει στα πολιτικά κόμματα και δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Βουλή.
Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του κ. Τασούλα.
«Πριν φύγει ο κ. Βαρουφάκης για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως είπε, άφησε ένα φάκελο ως "εμπιστευτικό", λέγοντας ότι περιέχει τις κρυφές μαγνηφωνήσεις του Eurogroup.
Του επιστρέφω την επιστολή ως απαράδεκτη», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.
«Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.
Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω.
Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη.
Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων», τόνισε ο κ. Τασούλας.
O Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη δευτερολογία ανέφερε ότι κατέθεσε ένα στικάκι στα πρακτικά της Βουλής, το οποίο όπως υποστήριξε, περιέχει τις επίμαχες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Βαρουφάκης: Θα δημοσιοποιήσω τις ηχογραφήσεις των Eurogroup μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Συνέχεια στο ζήτημα των ηχογραφήσεων από τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε, τις οποίες κατέθεσε σήμερα στα πρακτικά της Βουλής και δεν έγιναν αποδεκτές, δίνει ο γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους» στο περιεχόμενό τους, ενώ επαναλαμβάνει πως σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, «ξεκαθαρίζει ότι οι ηχογραφήσεις ήταν καθόλα νόμιμες».
«Ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε την διακριτική ευχέρεια που του προσέφερα να επιλέξει εκείνος τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές, αρχικά, και οι πολίτες, σε δεύτερο χρόνο, θα αποκτούσαν πρόσβαση στις κρίσιμες εκείνες συνεδριάσεις που επηρέασαν τόσο βάναυσα τις ζωές τους.
Καθώς κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει το έργο αυτό.
Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη:

«Πέντε χρόνια τώρα τα Μνημονιακά κόμματα αναπαράγουν την προπαγάνδα της τρόικας ότι στα κρίσιμα Eurogroup του 2015 προσερχόμουν χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, κούραζα με θεωρητικές διαλέξεις τους συναδέλφους, καθυστερούσα τις διαπραγματεύσεις και, γενικά, κωλυσιεργούσα.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, έδωσα μια εξαιρετική ευκαιρία στους επικριτές μου είτε να επιβεβαιωθούν είτε να σιωπήσουν.
Κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής στικάκι με τις ηχογραφήσεις όλων των Eurogroup που διαθέτω, θέτοντας στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Βουλής την διάθεσή τους στα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Μάλιστα, κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι ηχογραφήσεις μου των Eurogroup στα οποίες συμμετείχα ήταν καθόλα νόμιμες,
Η αντίδραση της κυβέρνησης, μέσω της Προέδρου της Βουλής, καταδεικνύει τον πανικό τους. Καθώς ψυχανεμίζονται ότι η αλήθεια για εκείνα τα Eurogroup ήταν η ακριβώς αντίθετη της προπαγάνδας τους, δεν αντέχουν ούτε οι ίδιοι να ακούσουν τί πραγματικά διαδραματίστηκε εκεί!

Η ΣΚΛΗΡΗ (για την τρόικα) ΑΛΗΘΕΙΑ

Πριν πέντε χρόνια, οι τρόικα διέρρεε το ένα ψέμα μετά το άλλο για το τί γινόταν στα κρίσιμα Eurogroup όπου εκπροσωπούσα την Ελλάδα.
Αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα μόνο ενώ η δική μας αντιπροσωπεία κατέθετε τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις (π.χ. για έξυπνη αναδιάρθρωση χρέους, για δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, για ορθολογικό σύστημα ΦΠΑ, για αλγοριθμική πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ.)
Αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα οι Σόιμπλε, Ντάιζελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Σια προσέρχονταν στα Eurogroup χωρίς ούτε μια παράγραφο προτάσεων, αρνούμενοι μάλιστα πεισματικά ακόμα και να διαβάσουν τις δικές μας προτάσεις – τις οποίες μου απαγόρευαν να μοιράσω στους συναδέλφους μου!
Χωρίς αιδώ, χωρίς να παραδεχθούν την μνημειώδη αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας και υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας μας, τροϊκανοί και Υπουργοί Οικονομικών (οι οποίοι με θλιβερό τρόπο πάσχιζαν να κερδίσουν την εύνοια του Σόιμπλε) λοιδορούσαν τον ελληνικό λαό συλλήβδην – χωρίς να διαχωρίζουν τους έλληνες και τις ελληνίδες μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων, κομμουνιστών ή σοσιαλδημοκρατών κλπ.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Θα ρωτήσουν κάποιοι, εύλογα. “Γιατί τώρα κ. Βαρουφάκη;”

Πρώτον, επειδή, όπως φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί συστηματικά τα ψεύδη για το τί γινόταν σε εκείνα τα Eurogroup για να εφαρμόζει ΣΗΜΕΡΑ πολιτικές εναντίον των εργαζόμενων, των δανειοληπτών, των νέων επιχειρηματιών κλπ.
Δεύτερον, επειδή στην εργαλειοποίηση των ψεμάτων αυτών τείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνει κανείς από το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 με το οποίο πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα.
Τρίτον, επειδή το ΜέΡΑ25, και το DiEM25, έχουμε δεσμευτεί για διαφάνεια παντού – να καταστήσουμε, δηλαδή, τον πολίτη κοινωνό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που διαφεντεύουν την ζωή του.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ;

Ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε την διακριτική ευχέρεια που του προσέφερα να επιλέξει εκείνος τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές, αρχικά, και οι πολίτες, σε δεύτερο χρόνο, θα αποκτούσαν πρόσβαση στις κρίσιμες εκείνες συνεδριάσεις που επηρέασαν τόσο βάναυσα τις ζωές τους.
Καθώς κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει το έργο αυτό. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους.
Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι».

MέΡΑ 25: Η αλήθεια τρομάζει

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη την συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».
Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Βαρουφάκης να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφήσεις με δική του ευθύνη

Αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη να εμπλέξει τη Βουλή στη διακίνηση των υποκλοπών που έκανε κατά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015.
Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν χαρακτηριστικά:
«Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο.
Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης