Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Δεν ήρθε η χρηματιστηριακή άνοιξη με την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου 2019

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Δεν ήρθε η χρηματιστηριακή άνοιξη με την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου 2019
Άρθρο του: Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου  PRELIUM Investment Services
Μια σχετικά αδιάφορη βδομάδα πέρασε στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αν και το γεγονός ότι δεν πέσαμε κάτω από τις 900 μονάδες θα μπορούσε να εκληφθεί σαν θετικό.
Σε μια βδομάδα που τα Ελληνικά επιτόκια έπεσαν κάτω από το 1%, που η κυβέρνηση ανακοινώνει μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια και στρατηγικές συμμαχίες και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο συνέχισε να ακολουθεί τη νωχελική του πορεία.  
Την ίδια ώρα τα ξένα μεγάλα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι και όλο και αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι μπορεί να προχωρήσουν σε μεγάλη διόρθωση. 
Φυσικά κάθε φορά που οι ξένοι διορθώνουν, η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης, ενώ όταν ανακάμπτουν η Ελλάδα ακολουθεί νωχελικά.
Για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει, αρκεί να συγκρίνει τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου με ξένους δείκτες. 
Για παράδειγμα, ο αμερικάνικος DOW κινείται σε ιστορικά υψηλά και το ίδιο ισχύει και για τον γερμανικό DAX. Αυτά τα επίπεδα κάνουν τα διεθνή χρηματιστήρια να προκαλούν δέος στους αναλυτές και κάθε τόσο έχουμε προβλέψεις πως θα έρθει κατάρρευση ή κατ’ ελάχιστον μεγάλη διόρθωση.  
Είναι σαν να βλέπαμε το Ελληνικό χρηματιστήριο να κινείται σε επίπεδα πάνω από 6.300 μονάδες (ιστορικό υψηλό του 1999), αντί για τις 920 μονάδες που βρίσκεται σήμερα.  
Δυστυχώς όμως και η σύγκριση του πρόσφατου παρελθόντος δείχνει την καχεξία του Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Όταν εξελέγη η νέα κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούλιο, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 899 μονάδες. 
Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει δώσει μια μέση απόδοση της τάξης του 3% και έχει ανέβει στις 920 περίπου μονάδες.
Αντίστοιχα ο DOW την προηγουμένη των Ελληνικών εκλογών, ήταν στις 26.922,12 και το τελευταίο εξάμηνο έχει δώσει απόδοση της τάξης του 9,20% κατακτώντας συνέχεια υψηλότερα επίπεδα τιμών και φθάνοντας τις 29.423 μονάδες.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον γερμανικό DAX που ήταν στις 12.568,53 μονάδες και σήμερα είναι στα ιστορικά υψηλά των 13.780 περίπου μονάδων με απόδοση της τάξης του 9,30%.
Αυτό σημαίνει ότι για πολλοστή φορά την περίοδο που στα ξένα χρηματιστήρια πέφτει χρήμα, το δικό μας κρατάει ομπρέλα και περιμένει τη διεθνή διόρθωση για να βρει δικαιολογία να πέσει.
Μπροστά μας έχουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, που δεν είναι πάντα το καλύτερο για το Ελληνικό χρηματιστήριο.  
Η αγορά περιμένει την υλοποίηση των ανακοινωμένων επενδύσεων, ενώ περιμένει και τα μέτρα για την περεταίρω θεσμική θωράκιση του χρηματιστηρίου που έχουν από καιρό εξαγγελθεί.  
Φυσικά η κρίσιμη παράμετρος παραμένει η επίλυση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και ο τρόπος που θα υλοποιηθούν οι πλειστηριασμοί αλλά και η αναδιάρθρωση του προσωπικού των τραπεζών.
Η κυβέρνηση έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στο να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και να κάνει τη διεθνή κοινότητα να πιστέψει πως το Grexit είναι πλέον παρελθόν.
Πρέπει όμως να δώσει και λίγη σημασία στο Ελληνικό χρηματιστήριο που πάντα αποτελεί τον δείκτη της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας και της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας.  
Αλλιώς βασιζόμαστε αποκλειστικά σε άμεσες ξένες επενδύσεις με προνομιακούς όρους για τους επιλεγμένους επενδυτές. 
Αυτό δυστυχώς είναι χαρακτηριστικό των περισσοτέρων υποανάπτυκτων χωρών ανά την υφήλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης