Καραμανλής (Υπ. Υποδομών): Δεν είμαι εδώ για να απαντάω σε εργολάβους

Καραμανλής (Υπ. Υποδομών): Δεν είμαι εδώ για να απαντάω σε εργολάβους
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στην δρομολόγηση των έργων
Επικριτικός ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στις απαντήσεις που έδωσε στην Βουλή αναφορικά με το οδικό έργο Άκτιο - Αμβρακία και το αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Απαντώντας αρχικά σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργίου Βαρεμένου είπε:
«Δεν είμαι εδώ για να απαντάω σε εργολάβους.
Εγώ είμαι εδώ για να απαντάω στον ελληνικό λαό.
Εμείς είμαστε εδώ για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον.
Ο διαγωνισμός αυτός έπρεπε -δυστυχώς- να ακυρωθεί, να ξεκινήσει από την αρχή, για να τελειώνει κάποτε αυτό το έργο».
Ο κ. Καραμανλής, αφού προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του έργου, η συνέχεια του οποίου ήταν αδύνατη λόγω χρόνιων δικαστικών εμπλοκών, ανέφερε: «Επί 4,5 χρόνια δεν έχετε κάνει σχεδόν τίποτα.
Δίνατε παράταση στην παράταση.
Εμείς, τι κάνουμε;
Λέμε: Πρώτον, λόγω των χρόνιων δικαστικών εμπλοκών, ακυρώνουμε τον διαγωνισμό.
Δεύτερον, προετοιμάζουμε νέα Τεύχη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό με κατ’ αποκοπήν τίμημα. Χωρίς τις μεγάλες εκπτώσεις.
Τρίτον, προετοιμάζουμε την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού με 150 εκατ. ευρώ και θα τον έχουμε έτοιμο μέχρι το Μάιο του 2020.
Ξεπερνάμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και προχωράμε με στόχο την ολοκλήρωση του έργου.
Είχαμε το γεφύρι της Άρτας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τελειώνουμε», συμπληρώνοντας, παράλληλα, πως «για το έργο της σύνδεσης της Ιονίας Οδού με το Νομό Πρέβεζας στο ύψος της Φιλιππιάδας έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου και η εκτίμησή μας είναι πως το όλο έργο θα δημοπρατηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».

Για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Επίσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασιλείου Βιλιάρδου με θέμα το αεροδρόμιο στο Καστέλι υπογράμμισε πως «το έργο αυτό έχει πάρει αδειοδότηση κι έχει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πώς θα ήταν δυνατόν η προηγούμενη κυβέρνηση να το έκανε νόμο του κράτους και να υπέγραφε τη σύμβαση παραχώρησης;
Αυτό το θέμα - εκ των πραγμάτων - έχει λήξει και από τα αρμόδια κυρωτικά δικαστήρια και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι η Σύμβαση Παραχώρησης γίνεται νόμος του Κράτους.
Αν υποθέσουμε πως ερχόταν μια δήθεν φιλοπεριβαλλοντική κυβέρνηση και ακύρωνε αυτό το έργο, το οποίο συζητείται κι έχει δρομολογηθεί 15-20 χρόνια, καταλαβαίνετε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις, πέρα από την οικονομία της περιοχής;
Θα υπήρχαν νομικές επιπτώσεις από αξιώσεις του παραχωρησιούχου, από τη στιγμή που έχουμε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μας δίνει τα 180 εκατ. ευρώ που είναι αναγκαία για την κρατική συνεισφορά.
Αυτά, συμφωνήθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2017, και με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Αντιπολίτευσης, διότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα του λελογισμένου φιλελευθερισμού.
Εμείς θέλουμε τους ιδιώτες, θέλουμε και το δημόσιο.
Με ένα κράτος που έχει εποπτικό ρόλο. Και στο Καστέλι αυτό επιτεύχθηκε».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS