Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Μεγάλη η σύγχυση για τους νεκρούς του κορωνοϊού

tags :
Rabobank: Μεγάλη η σύγχυση για τους νεκρούς του κορωνοϊού
Τρία μεγέθη συντηρούν την ανησυχία και την απαισιοδοξία: της εξέλιξης της επιδημίας και των νεκρών, της σύγχυσης που επικρατεί στην πληροφόρηση, το υψηλό τίμημα που έχει αρχίσει να πληρώνει η Κίνα
Με τη Κίνα να θέτει σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όσους επιστρέφουν στο Πεκίνο, το Βιετνάμ να έχει θέσει σε καραντίνα 10.000 άτομα κοντά στο Ανόι και τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί γεωμετρικά, λόγω (μάλλον;) της αλλαγής υπολογισμού των φορέων και νοσούντων και τον αριθμό των νεκρών να αμφισβητείται, τα γεγονότα αποδεικνύουν το μέγεθος της σύγχυσης, της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας που επικρατεί, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Τρία μεγέθη συντηρούν την σύγχυση, την ανησυχία και την απαισιοδοξία:

Το «πραγματικό» μέγεθος της εξέλιξης της επιδημίας και των νεκρών
Η νέα μεθοδολογία διάγνωσης που εφαρμόζεται αποκάλυψε το μέγεθος της εξέλιξης της επιδημίας: Τα 64.447 κρούσματα, οι 1.383 νεκροί ως ώρας, παρότι είναι πολύ μικρότερη αύξηση από τους 1.369 χτες και τους 242 προχθές, τα 5.090 νέα κρούσματα και οι 121 θάνατοι μόνο την Πέμπτη 13/2, οι αριθμοί στηρίζουν την απαισιοδοξία, γιατί δεν είναι σίγουρο αν είναι οι πραγματικοί ή το μέγεθος της συγκάλυψης παραμένει μεγάλο.
Όταν η επιστημονική επιθεώρηση The Lancet προειδοποιούσε για τις πιθανότητες από τις 25 Ιανουαρίου, κάποιοι μιλούσαν για σενάρια επιστημονικής φαντασίας τότε.
Την ίδια αντιμετώπιση είχαν και οι πρόσφατες δηλώσεις από επίσημα χείλη, όπως του συμβούλου του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας Ira Longini, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εκτίμησε ότι ο ιός Covid-19 θα μπορούσε δυνητικά να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του πλανήτη, μολύνοντας ακόμη και 5 δισεκ. ανθρώπους.
(«Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μολύνει τα δύο τρίτα του πλανήτη σύμφωνα με έρευνες»).
Ωστόσο, σκεφτείτε που βρισκόταν ο πλανήτης πριν από έξι εβδομάδες;
Ακόμη και με ένα τελικό ποσοστό θνησιμότητας 1%, σε αντίθεση με το 2,1% που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά στην Κίνα, θα είναι 50 εκατομμύρια άνθρωποι, διπλάσιος από εκείνον της ισπανικής γρίπης του 1918.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν πόσο μεγάλη θα είναι η προσωπική τραγωδία και η οικονομική αναστάτωση.

Το μέγεθος της σύγχυσης που επικρατεί στην πληροφόρηση

Πέραν των αριθμών που αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση, το πλέον ανησυχητικό και καθόλου ευχάριστο είναι και το μέγεθος της σύγχυσης που επικρατεί, σχετικά με τα όσα αποκαλύπτονται, όσον αφορά στους νοσούντες και στους νεκρούς, η οποία δεν βοηθά ούτε τους ανθρώπους, ούτε τις αγορές.
Αυτή η σύγχυση είναι κάτι που οι αγορές έχουν «μάθει να ζουν μαζί».
Ωστόσο, για τις αγορές η σημερινή μέρα δείχνει συνηθισμένη, ακόμη και με την διακοπή των δραστηριοτήτων ενεργή.
Ο Nikkei σήμερα το πρωί 14/2, αλλά και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέβηκαν.
Τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω στο 1,60%, ενώ και το CNY παραμένει ισχυρό.
Ένα νόμισμα που δείχνει να βαδίζει με μια σταθερότητα είναι το Ευρώ, με την αναλογία ευρώ / δολαρίου να κυμαίνεται στο 1,08, αλλά αυτή η οικονομική σκλήρυνση προϋπήρχε του Covid-19.

Το υψηλό τίμημα που έχει αρχίσει να πληρώνει η Κίνα άρον άρον
Όπως αναφέρει το Reuters, «οι κινεζικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τα χρέη του ιού» προκειμένου να αντλήσουν fast track δισεκατομμύρια από την κρατική χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι από τα 2 δισεκ. δολάρια που η κυβέρνηση της Κίνας ενέκρινε ήδη για την ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης, μόνο το 1/3 χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του ιού, τις αγορές ή κατασκευή μασκών - συστήματα καθαρισμού, για παράδειγμα, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 χρησιμοποιούνται ως φτηνό χρήμα για την ενίσχυση των ισολογισμών των επιχειρήσεων, αγοράζοντας ακόμη και τοξικά assets, ή επιτρέποντας τη χρήση αυτού του φτηνού χρήματος για την αποπληρωμή άλλων χρεών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης