Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε Α2 με σταθερό outlook

tags :
Moody's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε Α2 με σταθερό outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε Α2 με σταθερό outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε Α2 με σταθερό outlook.
Οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί αυτής της επιβεβαίωσης είναι:
Η επιστροφή της Ιρλανδίας σε δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν και τα επίπεδα του χρέους παραμένουν υψηλά σε σχέση με τους ομότιμους και οι κίνδυνοι συγκέντρωσης εσόδων εξακολουθούν να υφίστανται. και
Ο κίνδυνος του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν και συνεχίζει να αυξάνει την ευαισθησία για τον κίνδυνο εκδήλωσης, μαζί με τον πολιτικό κίνδυνο και τον εξωτερικό κίνδυνο ευπάθειας.
Η Ιρλανδία έχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και την υψηλή ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας, σε ισορροπία με την υψηλή μεταβλητότητα της ανάπτυξης και την έκθεση σε εξωτερικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του Brexit και τις μεταβολές των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων.
Η ιρλανδική οικονομία επεκτάθηκε με ταχύ ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας το υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ τρία από τα πέντε έτη μεταξύ του 2014 και του 2018. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 5,9 % σε ετήσια βάση.
Η ιρλανδική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, γεγονός που επέτρεψε στη χώρα να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η ελκυστικότητα της χώρας έναντι των πολυεθνικών εταιρειών οφείλεται στον χαμηλό συντελεστή φορολογίας εταιρειών της, που ανέρχεται σε 12,5%, σε ένα υψηλής ειδίκευσης αγγλόφωνο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και στην εύκολη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το καθεστώς της Ιρλανδίας ως προτιμώμενου προορισμού για τις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη οφείλεται επίσης στη σχετική εγγύτητα με τις ΗΠΑ και σε μικρότερη χρονική διαφορά σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης.  Η Moody's δεν αναμένει ότι οι μεταβολές των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων θα εξασθενήσουν ουσιαστικά το υπάρχον απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ιρλανδία. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν μακρά εδραιωμένες επιχειρήσεις στην Ιρλανδία και πιθανότατα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη χώρα ως βάση για εξαγωγές προς ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.
Ωστόσο, οι ροές νέων άμεσων ξένων επενδύσεων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο επέστρεψε σε ένα μικρό πλεόνασμα το 2018, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 59% του ΑΕΠ το 2019, από το 63,6% το 2018 και από το 120% το 2012.
Παρά τη ραγδαία αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, η Moody's αναμένει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα παραμείνει σε μικρά πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, καθώς η διαρκής αύξηση των εσόδων και οι τρέχουσες δαπάνες επιτρέπουν μια ισχυρή αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών. Τα μικρά πλεονάσματα του προϋπολογισμού κατά τα προσεχή έτη θα επιτρέψουν τη συνεχή μείωση του χρέους. Ενώ η σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης είναι αβέβαιη, η βασική μας υπόθεση είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει μια σημαντική μεταστροφή της δημοσιονομικής πολιτικής που θα αντιστρέψει τις μειώσεις στην πορεία του χρέους.
Ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πολύ μικρότερος σε σύγκριση με την περίοδο κρίσης, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του εγχώριου τομέα αντιστοιχούσαν στο 103% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, από 474% το 2009.
Αυτό αντικατοπτρίζει τη μεταμόρφωση των ιρλανδικών τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, δεδομένου ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν πολύ ισχυρή τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό μείωσε την έκθεση του τομέα σε αναταραχές στην αγορά.
Παρ 'όλα αυτά, ο τομέας παραμένει συγκεντρωμένος στις δύο κύριες τράπεζες.
Τα NPEs των τραπεζών της Ιρλανδίας μειώθηκαν στο 6,3% των ακαθάριστων δανείων στα τέλη Ιουνίου του 2019, από 17,5% στο τέλος του 2015, αλλά παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ 4,5%.
Η Moody's αναμένει από τις τράπεζες να συνεχίσουν να μειώνουν την έκθεσή τους μέσω δανείων, καθώς η οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζει τα οικονομικά των δανειοληπτών.
Ωστόσο, ο υψηλός αριθμός των NPLs θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνει πιθανώς πηγή ευπάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης