Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Φτάνουν τους 1.700 οι νεκροί, πάνω από 160 χιλ. κρούσματα - ΠΟΥ: Επενδύσεις για την προστασία - Κικίλιας: Θα επαναπατριστούν οι δυο Έλληνες

tags :
Κορωνοϊός: Φτάνουν τους 1.700 οι νεκροί, πάνω από 160 χιλ. κρούσματα - ΠΟΥ: Επενδύσεις για την προστασία - Κικίλιας: Θα επαναπατριστούν οι δυο Έλληνες
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων
(upd 11) Η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε προς στιγμής περί κορύφωσης της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19 εντός του Φεβρουαρίου «θρυμματίστηκε» τα τελευταία 24ωρα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μια δραματική αύξηση τόσο των νεκρών, όσο και των κρουσμάτων, ενώ καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη και συγκεκριμένα, στη Γαλλία.
Τους 1.700 πλησίασε πλέον ο αριθμός των νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα από το νέο κοροναϊό και σε 68.500 τα κρούσματα, ενώ σε διεθνές επίπεδο, εκτός Κίνας έχουν καταγραφεί συνολικά τέσσερις θάνατοι (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία).
Στο μεταξύ, σε καραντίνα στην Ιαπωνία παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα, ενώ μεταξύ των επιβατών του είναι και δύο Έλληνες, οι οποίοι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, θα επαναπατριστούν πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα.

Εξάπλωση του ιού
 

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ του Σαββάτου 15/2 επιβεβαιώθηκε, πως και 6ος Βρετανός που διέμενε στο σαλέ στις γαλλικές Άλπεις βρέθηκε θετικός στον Covid -19.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 12/2 κατεγράφησαν 254 θάνατοι και 15.152 νέα κρούσματα, την  Πέμπτη 13/2 κατεγράφησαν άλλοι 121 θάνατοι και 5.090 νέα κρούσματα, την Παρασκευή 14/2 κατεγράφησαν 143 θάνατοι και 2.641 νέα κρούσματα, ενώ ο τελευταίος απολογισμός των αρχών της Κίνας κάνουν λόγο για συνολικά 1.665 νεκρούς μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15/2 και 2.009 νέα κρούσματα.
Αυτό σημαίνει πως συνολικά οι θάνατοι στην επικράτεια της Κίνας προσεγγίσουν τους 1.700 και σε παγκόσμια κλίμακα σε έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι (σε Φιλιππίνες,  Χονγκ Κονγκ,   Ιαπωνία και Γαλλία) ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 64.447 και στην Κίνα σε 68.500.
Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα, καθώς η Εθνική Επιτροπή Υγείας αφαίρεσε από τον κατάλογο των θυμάτων, 108 θανάτους καθώς, όπως αναφέρει, διαπίστωσε πως είχαν γίνει διπλές καταχωρίσεις θανάτων.
Στο μεταξύ, το Σάββατο 15/2 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός (από τον κοροναϊό) εκτός Ασίας και ο πρώτος στην Ευρώπη.
Και ενώ επικρατεί αυτή η σύγχυση, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το Πεκίνο δεν ανακοινώνει τα αληθινά στοιχεία και πως υποτιμά των αριθμών των κρουσμάτων κατά 100.000.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο τότε τα κρούσματα στην Κίνα είναι τουλάχιστον 160.000!
Και όλα αυτά την ώρα που το Πεκίνο ανακοίνωσε και επίσημα πως 1.716 εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων μάλιστα οι 6 έχουν πεθάνει!
Οι αλλαγές αυτές στον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων, μπορεί να αποδίδεται στο νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων (που θα ισχύει μόνο για την επαρχία Χουμπέι), ωστόσο έχει ως συνέπεια να εντείνει τους φόβους και την ανησυχία ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει υποτιμηθεί.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα δύο κορυφαία στελέχη, ο Jiang Chaoliang, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι και ο Ma Guoqiang, γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Ουχάν, δηλαδή οι επικεφαλής της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντα τους.
Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη αιτιολογία για την καρατόμηση τους, υπάρχουν έντονες επικρίσεις για την εξαιρετικά αργή αντίδραση στην εμφάνιση του κορωνοϊού τον περασμένο Δεκέμβριο.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/virus%20map_0_0.jpg?itok=VyWx_Uxw
Καμπότζη: Θετική στον ιό μία Αμερικανίδα

Μια 83χρονη Αμερικανίδα, η οποία επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam που ελλιμενίστηκε στην Καμπότζη, βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, κατά την άφιξή της στη Μαλαισία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Η Αμερικανίδα μετέβη αεροπορικώς στη Μαλαισία μαζί με 144 άλλους που επέβαιναν στο πλοίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας που προσθέτει ότι ο σύζυγος της γυναίκας αυτής βρέθηκε αρνητικός στον ιό.
Το MS Westerdam της εταιρείας Carnival Corp ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ αφού προηγουμένως του είχε απαγορευθεί να δέσει στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον COVID-19.
Το Westerdam, το οποίο μετέφερε 1.455 επιβάτες και 802 άτομα πλήρωμα, πέρασε δύο εβδομάδες στη θάλασσα.
Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε εξετάσεις, ενώ η Καμπότζη έκανε εξετάσεις σε 20 επιβάτες όταν το πλοίο ελλιμενίστηκε.

ΠΟΥ: Παραμένουμε ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων - Nα γίνουν περισσότερες επενδύσεις για την προστασία

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Το ξέσπασμα του covid-19 παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ο Tedros  δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, με αφορμή την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ο οποίος εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ανέφερε πως «ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, όμως σχετικά λίγα χρήματα για να προετοιμαστεί για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά» και προειδοποίησε ότι «αυτό είναι επικίνδυνα μυωπικό».
Πρόσθεσε ότι ΠΟΥ ανησυχεί για την έλλειψη συναίσθησης του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η χρηματοδότηση των μέτρων προετοιμασίας και ετοιμότητας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.
Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για να συγκεντρωθούν 675 εκατ. δολ. για να προσφερθεί βοήθεια σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα, προκειμένου να προετοιμαστούν για το πιθανό ξέσπασμα επιδημιών όπως αυτή του COVID-19.
Ακόμη, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus υπογράμμισε ότι η Κίνα καθυστέρησε την εξάπλωση του ιού σε διεθνές επίπεδο επιβάλλοντας δραστικά μέτρα, όπως η απομόνωση πόλεων με εκατομμύρια κατοίκους και έτσι, κέρδισε χρόνο ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται ακόμη πιο γρήγορα από τον νέο κοροναϊό.
Σημείωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως οι Facebook, Google, Twitter, YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προληφθεί η διασπορά ψευδών πληροφοριών και η κινδυνολογία, συμπληρώνοντας ότι οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να προειδοποιήσουν επαρκώς και έγκαιρα τον κόσμο για τους κινδύνους αλλά χωρίς «να δυναμώνουν τις φλόγες της υστερίας».
«Είναι ώρα για γεγονότα, όχι για να ενσταλάζεται φόβος. Είναι ώρα για αλληλεγγύη, όχι για στιγματισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα συστήσει ένα εθνικό σύστημα προμηθειών και αγορών για επείγουσες καταστάσεις καθώς και ένα πλήρες σύστημα αντιμετώπισης έκτακτων επιδημιών, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δηλώσεις του κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο στη μάχη της καταπολέμησης του κοροναϊού και να αποφύγει να προκαλέσει πανικό που μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς «καταστροφές».

Είναι νωρίς για προβλέψεις

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιμένει πως είναι «ακόμη πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας, υποστηρίζει πως για την κατασκευή του εμβολίου θα πρέπει να περάσουν 12 με 18 μήνες.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι η παγκόσμια κοινότητα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η επιδημία στην παγκόσμια υγεία και οικονομία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο, υπερασπίστηκε το Πεκίνο, μετά τις αμερικανικές επικρίσεις περί «έλλειψης διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας σχετικά με την επιδημία του νέου κοροναϊού.
«Έχουμε μια κυβέρνηση που συνεργάζεται μαζί μας, που προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες, που έχει μοιραστεί τις αλληλουχίες (του ιού), που συνεχίζει να εργάζεται με τον έξω κόσμο, που κάνει δημοσιεύσεις ξανά και ξανά σε αξιόπιστες διεθνείς ιατρικές επιθεωρήσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ M. Ryan.
«Θεωρώ ότι αυτό δεν συνάδει με τα σχόλια του κυρίου Kudlow, όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του» συμπλήρωσε ο ίδιος, που μίλησε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατύπωσε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump.
Ο Kudlow εξέφρασε τη λύπη του για την «έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας, επισημαίνοντας πως αυτό καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση των κινδύνων που προκαλεί η επιδημία.
«Είμαστε λίγο απογοητευμένοι για την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των Κινέζων» είπε ο Kudlow, υιοθετώντας διαφορετικό τόνο μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Κινέζο ομόλογό του.

Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη 

Στη Γαλλία πέθανε ένας ηλικιωμένος κινέζος τουρίστας, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον κοροναϊό και νοσηλευόταν, γεγονός που τον καθιστά το πρώτο θύμα του covid - 19 στην Ευρώπη, δήλωσε  η γαλλίδα  υπουργός Υγείας, Agnes Buzyn.
Οπως ανέφερε ο  89χρονος Κινέζος που κατέληξε στη Γαλλία είναι  "ο πρώτος νεκρός (από τον κοροναϊό) εκτός Ασίας και ο πρώτος στην Ευρώπη".
Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει καταγράψει 11 κρούσματα του ιού από τα συνολικά 63.851 που υπάρχουν παγκοσμίως.
Μέχρι στιγμής μόνο τρεις θάνατοι από τον κοροναϊό έχουν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με «δραματικούς» ρυθμούς εκτός Κίνας

Σε νεότερη ανακοίνωσή του αργά την Πέμπτη  13/2, ο Mike Ryan, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, διευκρίνισε, πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας, με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.
Όπως εξήγησε ο Ryan, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
«Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.

Σε καραντίνα το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα, εκ των οποίων τα 70 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 16/2.
Στο κρουαζιερόπλοιο βρίσκονταν 3.711 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό συνεχώς αυξάνεται και οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο (350) θα επαναπατριστούν με ειδικές πτήσεις και θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε στρατιωτικές βάσεις μετά την επιστροφή τους στο αμερικανικό έδαφος.
Το αεροσκάφος θα φθάσει στην Ιαπωνία το βράδυ (τοπική ώρα) της Κυριακής 16/2, όπως ενημέρωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ τους Αμερικανούς επιβάτες με επιστολή, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.


Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ): Σημαντικές οι συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

Για σημαντικές συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου λόγω της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα κάνει λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 365.000 βαρέλια ημερησίως τις προσδοκίες της για αύξηση της ζήτησης αργού το 2020, η οποία αναμένεται πλέον να είναι 825.000 βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο από το 2011, και προβλέπει συρρίκνωση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Η ζήτηση αναμένεται έτσι να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο.
«Οι συνέπειες του Covid-19 στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι σημαντικές», εκτιμά στη μηνιαία έκθεση της για το πετρέλαιο η IEA, η οποία επισημαίνει πως υπάρχει «ήδη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου και της οικονομίας ευρύτερα στην Κίνα».
Η ΙΕΑ υποστηρίζει πως η επιδημία του SARS το 2003 χρησιμοποιείται συχνά για λόγους σύγκρισης, όμως υπογραμμίζει πως η Κίνα έχει έκτοτε αλλάξει πολύ.
Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ήταν 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2003 και πέρυσι είχε υπερδιπλασιαστεί, στα 13,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το 2019, άνω των τριών τετάρτων της αύξησης της ζήτησης οφειλόταν στην Κίνα.
«Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων αλυσίδων προμηθειών και τα ταξίδια με προορισμό ή προέλευση την Κίνα έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες διάδοσης του ιού», υπογραμμίζει η IEA.

Οι συνέπειες στην οικονομία

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ένα σύντομο αλλά πολύ πιο οξύ οικονομικό σοκ από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο «βαριές» θα είναι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία.
Ο N. Lardy από το Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει ακόμα και στο 4% (από ρυθμό ανάπτυξης 6% το τέταρτο τρίμηνο του 2019), αν και υποστηρίζει πως σε περίπτωση που τα κρούσματα του κορωνοϊού αρχίσουν να υποχωρούν, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ μικρότερες.
Την ίδια στιγμή αναλυτές από τη S&P εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της Κίνας στο 5% για το 2020, με τις μεγαλύτερες συνέπειες να καταγράφονται στο α’τρίμηνο του 2020 και την κινεζική οικονομία να επανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως υποστηρίζει ο Lardy, οι αναλυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά εικασίες δεδομένου ότι και τα νούμερα που δίνονται από την κινεζική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, είναι ατελή.
Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές κοιτούν το ιστορικό προηγούμενο του SARS που έπληξε την Κίνα και τον πλανήτη το 2002 – 2003 για να εξάγουν συμπεράσματα, αλλά και πάλι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, μια και τότε η συνεισφορά της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν μόλις 4% από 15% που ήταν το 2017, ενώ και οι κινέζικες εταιρείες ήταν κατά πολύ λιγότερο ενταγμένες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Από την πλευρά της η Κίνα υποστηρίζει ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, καθώς το 2020 είναι ένα κρίσιμο έτος προκειμένου να φανεί αν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός δεκαετίας που προέβλεπε τον διπλασιασμό του ΑΕΠ και των εισοδημάτων των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Cai Feng, αντιπρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, το «χτύπημα» της έξαρσης του κορωνοϊού θα είναι στιγμιαίο και δεν θα έχει διάρκεια καθώς η καταναλωτική ζήτηση θα ανακάμψει γρήγορα.
«Αν και οι προσωρινές επιπτώσεις που προκαλεί η επιδημία θα μειώσουν ελαφρά τον ρυθμό ανάπτυξης και άλλους αναπτυξιακούς δείκτες, δεν θα καθυστερήσει την υλοποίηση του στόχου μας για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας» υποστηρίζει σε άρθρο του στη People’ Daily, την εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας ο Feng.
Σύμφωνα με τον Cai Feng, μια ανάπτυξη της τάξης του 5,7% φέτος θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο δεκαετής στόχος που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση.

Πεπεισμένη η Κίνα ότι η επιδημία θα τελειώσει σύντομα και ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι προσωρινός

Πεπεισμένη είναι η Κίνα ότι η επιδημία του κοροναϊού θα τελειώσει σύντομα και ότι θα έχει μόνο προσωρινό μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, δήλωσε ο Qin Gang, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας.
Όπως ανέφερε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλει «ο αντίκτυπος της επιδημίας στην κινεζική οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος και προσωρινός».
Πρόσθεσε πως «όταν τελειώσει η επιδημία, η υποτονική καταναλωτική ζήτηση θα απελευθερωθεί γρήγορα και η οικονομία θα ανακάμψει δυνατά».

Η επιδημία στην Κίνα «ίσως» μειώσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,2 ως 0,3% το 1ο τρίμηνο


Θα μπορούσε το ξέσπασμα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα να προκαλέσει «ίσως» μείωση που θα κυμαίνεται από το 0,2% ως το 0,3% του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, αναγνώρισε ο Larry Kudlow, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.
«Θεωρούμε ότι ίσως το πρώτο τρίμηνο να χάσουμε (...) δύο ως τρία δέκατα της μονάδας του ΑΕΠ», ανέφερε.
Image
Image
Διχογνωμία για την εξέλιξη της επιδημίας

Και ενώ η βασική εκτίμηση των οικονομολόγων είναι ότι το μέγεθος των συνεπειών στην κινεζική και στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, οι επιδημιολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο κατά πόσο είναι κοντά η κορύφωση της ή όχι.
Ο κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, Zhong Nanshan υποστήριξε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε ορισμένες επαρχίες της Κίνας μειώνεται ενώ εκτίμησε ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμα της τον Φεβρουάριο.
«Ελπίζω αυτή η έξαρση να τελειώσει κάπου στον Απρίλιο» είπε ο Zhang.
Πάντως, αν και οι Κινέζοι επιστήμονες και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες πως η επιδημία αποτελεί μια παγκόσμια απειλή, ενδεχομένως χειρότερη και από την τρομοκρατία.
«Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να θεωρήσει αυτήν την επιδημία ως τον υπ’αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος τόνισε ότι το εμβόλιο κατά του ιού θα πρέπει να αναμένεται σε 18 μήνες από σήμερα.
«Το πρώτο φάρμακο θα είναι έτοιμο σε 18 μήνες και γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σήμερα όλα τα διαθέσιμα όπλα για να καταπολεμήσουμε τον ιό» είπε ο Ghebreyesus, ο οποίος συνέστησε σε όλες τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του κορωνοϊού ώστε να αποφευχθούν νέα κρούσματα αλλά και υψηλότερο κόστος.

Μπορεί να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού
 
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η προειδοποίηση του καθηγητή επιδημιολογίας του τμήματος ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ Gabriel Leung, ο οποίος υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, εφόσον αυτή δεν ελεγχθεί.
Σε δηλώσεις του ο Leung, ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της επιδημίας του SARS το 2002 -2003, υποστήριξε ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να μολύνει τα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο.
«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός» υποστήριξε ο Leung, αναφέροντας πως ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό εκτιμάται ότι κυμαίνεται κοντά στο 1%, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγάλος.
Κατά τον Leung, δύο είναι τα καίρια ζητήματα που θέλουν απάντηση, αφενός το ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και αφετέρου κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για τον περιορισμό της επιδημίας, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν και από άλλα κράτη.
«Θα μολυνθεί το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού;
Ίσως όχι.
Ίσως να έρθει κατά κύματα.
Ίσως ο νέος κορωνοϊός περιορίσει τη φονική του δράση αφού αν σκοτώσει τους πάντες στο διάβα του θα εξαλειφθεί κι ο ίδιος» ανέφερε ο Leung, o οποίος διερωτάται αν έχουν αποδώσει τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο επίκεντρο της επιδημίας, στην πόλη Ουχάν.
«Έχουν αποδώσει αυτές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, αυτή η κοινωνική απομόνωση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις;
Ας υποθέσουμε ότι έχουν αποδώσει.
Αλλά για πόσο καιρό μπορείς να έχεις τα σχολεία κλειστά;
Πόσο καιρό μπορείς να απομονώσεις μια ολόκληρη πόλη;
Πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά από τα εμπορικά κέντρα;
Και αν άρεις αυτούς τους περιορισμούς, τότε θα επανέλθει η πρότερη κατάσταση;» διερωτάται ο Leung, σημειώνοντας πως εάν η απομόνωση της Κίνας δεν λειτουργήσει, τότε η παγκόσμια κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί.
Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει αντί να προσπαθεί να περιορίσει τον ιό, να εργαστεί για να περιορίσει τις συνέπειες του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ira Longini, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εκτίμησε ότι ο ιός Covid-19 θα μπορούσε δυνητικά να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του πλανήτη, μολύνοντας ακόμη και 5 δισεκ. ανθρώπους.
Ακόμη και με ένα τελικό ποσοστό θνησιμότητας 1%, σε αντίθεση με το 2,1% που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά στην Κίνα, θα είναι 50 εκατομμύρια άνθρωποι, διπλάσιος από εκείνον της ισπανικής γρίπης του 1918.

Περίπου 1.700 οι νεκροί από την επιδημία - Που έχουν καταγραφεί κρούσματα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 68.500 και ο αριθμός των νεκρών στην επικράτεια της Κίνας ανέχονται σε 1.665,  ενώ εκατοντάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 30 χώρες και περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Ο αριθμός αυτός είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων που είχε προκαλέσει το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε περίπου 650 στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ την περίοδο 2002-2003.
Σε διεθνές επίπεδο έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και συγκεκριμένα, ένας στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και από ένας σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία.
Ακόμη, σχεδόν 700 κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί σε περίπου 30 χώρες.

Image
Image
Image
Αναλυτικά, στην ηπειρωτική Κίνα ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας ανήλθε σε  1.665 μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15/2, η πλειοψηφία των οποίων καταγράφεται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Παράλληλα,  σε όλη την κινεζική επικράτεια εντοπίστηκαν 2.009 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού και πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν έφθασε τους 68.500.
Ωστόσο, πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο όπου έχουν αναφερθεί 10 κρούσματα και του Χονγκ Κονγκ, όπου σημειώθηκε ένας θάνατος και 56 κρούσματα,  έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 700 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε 30 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου.
Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού:

Ασία-Ειρηνικός
Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα:28 κρούσματα.
Ιαπωνία: 53 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο.
Τουλάχιστον 355 κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας.
Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί.
Ταϊβάν: 18 κρούσματα.
Νοτιοανατολική Ασία
Καμπότζη: Ένα κρούσμα.
Μαλαισία:22 κρούσματα.
Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα.
Σιγκαπούρη:72 κρούσματα.
Ταϊλάνδη:34 κρούσματα.
Βιετνάμ:16 κρούσματα.
Νότια Ασία
Ινδία:Τρία κρούσματα.
Νεπάλ:Ένα κρούσμα.
Σρι Λάνκα:Ένα κρούσμα.
.
Νότια Ασία
Ινδία: Τρία κρούσματα.
Νεπάλ: Ένα κρούσμα.
Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα.
Αυστραλία:15 κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς: 8 κρούσματα.
ΗΠΑ: Δεκαπέντε κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία: 16 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ατόμων που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν.
Γαλλία:12 κρούσματα και ένας θάνατος.
Ιταλία: 3 κρούσματα.
Ισπανία: Δύο κρούσματα. Ο ένας ασθενής έλαβε εξιτήριο.
Βέλγιο: Ένα κρούσμα.
Φινλανδία: Ένα κρούσμα.
Σουηδία: Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ
Ηνωμένο Βασίλειο: 9 κρούσματα.
Ρωσία: 2 κρούσματα, όμως οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.
Μέση Ανατολή
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 8 κρούσματα.
 
Αφρική
Αίγυπτος: Ένα κρούσμα

Ανέτοιμο το ΕΣΥ για τον κορωνοϊό λέει το 60% των Ελλήνων

Ιδιαίτερα ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες στο ενδεχόμενο του να φτάσει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, καθώς μετά από έρευνα που έγινε, το 60% των Ελλήνων ανέφεραν πως θεωρούν ανέτοιμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να διαχειριστεί μια εξάπλωση.
Ειδικότερα, η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, κρίνουν ότι η χώρα μας και το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κρίση, από μια εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 705 ατόμων (ηλικίας 17 ετών και άνω), εστιάζει στην αντιμετώπιση του ζητήματος του κορωνοϊού από την ελληνική κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας ακόμη και την άποψη των ερωτώμενων για τα πιθανά αίτια εξάπλωσης του ιού αυτή την χρονική περίοδο.
Ειδικότερα, το 55% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ανησυχεί λίγο/καθόλου.
Στην ερώτηση για την ετοιμότητα και τον βαθμό ανταπόκρισης της χώρας και του εθνικού συστήματος υγείας απέναντι σε μία ενδεχόμενη «εισβολή» του ιού και στην Ελλάδα, το 60%, όπως προαναφέρθηκε, κρίνει ότι δεν υπάρχει η σχετική ετοιμότητα και το 40% ότι υπάρχει.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα ήταν διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν σε ποσοστό 85% εάν θα έπρεπε να τους επιβληθεί καραντίνα 15 ημερών (με παραμονή στο σπίτι ή σε κάποια δομή υγείας), ενώ μόλις το 15% δεν θα πειθαρχούσε.
 
Εφιαλτική δήλωση εξόριστου Κινέζου κροίσου: Οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι 50.000

Αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τους αριθμούς που δίνονται για τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό του Wuhan στην Κίνα, καθώς και τον στην Κίνα.
Ωστόσο ένας εξόριστος Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο Guo Wengui δίνει μία άλλη διάσταση.
Επικαλούμενος πληροφορίες, που διαρρέουν από την Ουχάν επίκεντρο της επιδημία, αναφέρει πως οι νεκροί ενδεχομένως να φθάσουν τις 50.000 καθώς όπως ισχυρίζεται, Κινέζοι αξιωματούχοι καίνε τις σορούς των νεκρών για να καλύψουν την πραγματική έκταση της κρίσης.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά, που διακινείται η πληροφορία περί καύσης νεκρών.
Ένας δημοσιογράφος της Epoch Times χρησιμοποίησε χάρτη για να δείξει αυξημένη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ουχάν.
Ο  Wengui είπε επίσης ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού στην Κίνα.
Όσο και αν ο αριθμός 50.000 φαντάζει απίστευτος, το ξέσπασμα της επιδημίας είναι η μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το καθεστώς από τα γεγονότα  της 4ης Ιουνίου το 1989.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης