Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman, Capital Economics: Η Κίνα αποδιοργανώνεται, η οικονομία καταρρέει ο Coronavirus έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία

tags :
Goldman, Capital Economics: Η Κίνα αποδιοργανώνεται, η οικονομία καταρρέει ο Coronavirus έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία
Το συμπέρασμα που εξάγεται μετά από την εξέταση ορισμένων στοιχείων είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΑΕΠ της Κίνας να καταρρεύσει επειδή δεν υπάρχει καμία οικονομική δραστηριότητα.
Η Κίνα αποδιοργανώνεται, η οικονομία καταρρέει ο Coronavirus έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία αναφέρουν η Goldman Sachs και η Capital Economics.
Στην προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντικειμενική εικόνα για το τι συμβαίνει στην πράξη στην περίφημη αδιαφανή Κίνα, η οικονομία της οποίας επλήγη από την επιδημία του Κορωναιού (Coronavirus), ορισμένοι «εναλλακτικοί» οικονομικοί δείκτες, όπως μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο της ρύπανσης του αέρα (δείχνει την βιομηχανική παραγωγή), τα επίπεδα άνθρακα (υποδηλώνει χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή) και τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης (υποδηλώνει κινητικότητα στο εμπόριο), δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία έχει καταρρεύσει.
Το συμπέρασμα που εξάγεται μετά από την εξέταση ορισμένων στοιχείων είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΑΕΠ της Κίνας να καταρρεύσει επειδή δεν υπάρχει καμία οικονομική δραστηριότητα.
Ξεκινάμε με τις υποδομές της Κίνας και τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες μέχρι πρόσφατα αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού ΑΕΠ.
Όπως σημειώνει η Goldman στην εβδομάδα 7-13 Φεβρουαρίου 2020, η φαινομενική ζήτηση χάλυβα μειώθηκε κατά 40% στην Κίνα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/apparent%20steel%20demand.jpg?itok=q5n3KwE9

Ωστόσο, είναι πολύ πιο σημαντικό - για τον ΑΕΠ της Κίνας – είναι ότι η ζήτηση χάλυβα για κατασκευές πλησιάζει στο μηδέν.

Με βάση την Capital Economics, η οποία παρακολουθεί πλήθος δεικτών σε πραγματικό χρόνο της Κίνας, καταγράφεται συντριβή της οικονομίας της Κίνας, ξεκινώντας π.χ. με την μέση κυκλοφοριακή συμφόρηση σε 100 κινεζικές πόλεις.
Οι πολίτες δεν μετακινούνται, άρα δεν εργάζονται, άρα οι βιομηχανίες και οι εταιρίες υπολειτουργούν.


Παράλληλα, η καθημερινή κυκλοφορία επιβατών έχει επίσης δραματικά μειωθεί από την Πρωτοχρονιά και δεν έχει ακόμη ανακάμψει.


Η επιβατικής κίνηση (μετρούμενη σε μεταβολή ατόμων ανά χιλιόμετρο ετησίως), κυρίως λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων πολιτών επίσης έχει καταρρεύσει.


Επίσης σημειώνεται βουτιά στην κατανάλωση άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής καθώς η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί


Ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα έχει καταρρεύσει οι πωλήσεις ακινήτων σε 30 μεγάλες πόλεις έχουν ουσιαστικά παγώσει.

Ίσως πιο δυσοίωνο στοιχείο είναι ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού εξαφανίζονται, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει όχι μόνο την οικονομική κατάρρευση αλλά και τις αυξανόμενες τιμές για τα κρίσιμα αγαθά, όπως τα τρόφιμα που για ένα έθνος των 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών είναι δυνητικά καταστροφικό μίγμα.

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού εξαπλώνεται περαιτέρω πλέον ο κίνδυνος εύλογα εστιάζεται στην απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί ο πλανήτης και την επίπτωση στην κινεζική οικονομία.
Το κινεζικό ΑΕΠ θα καταρρεύσει στο α΄ και β΄ τρίμηνο του 2020.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης