Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Σε 24 ημέρες οι αποφάσεις για το άσυλο – Σημαντικά τα κλειστά κέντρα

Μηταράκης: Σε 24 ημέρες οι αποφάσεις για το άσυλο – Σημαντικά τα κλειστά κέντρα
«Θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές», είπε ο Ν. Μηταράκης
Την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών προανήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Οι νέες δομές που ετοιμάζονται στα νησιά έχουν τη μισή χωρητικότητα από την υφιστάμενη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «θα οδηγήσουν στην καλύτερη λειτουργία του ασύλου, στην αποτροπή, στις επιστροφές και στην αποσυμφόρηση των νησιών».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών ασύλου, οι νέες αποφάσεις βγαίνουν μέσα σε 24 ημέρες σε πρώτο βαθμό και συμπλήρωσε ότι «στόχος η παραμονή στα νησιά να είναι κάτω από έξι μήνες».
O χρόνος εξέτασης των αιτημάτων ασύλου μειώνεται και «από 1η Ιανουαρίου, τα πρώτα στοιχεία του ασύλου είναι ότι οι αποφάσεις πλέον βγαίνουν στις 24 μέρες για αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αρνητικές αποφάσεις γύρω στον Μάρτιο - Απρίλιο θα οδηγηθούν σε επιστροφές μετά την διαδικασία της επιτροπής προσφυγών».
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν γίνει από τις αρχές του έτους εννέα αποστολές επιστροφών μεταναστών, αν και  χωρίς μεγάλο αριθμό ανά επιστροφή,  «αλλά πλέον έχουμε απόλυτη συστηματικότητα στις επιστροφές».
«Η πολιτική των επιστροφών χαλάει τη διακίνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης και τόνισε ότι το βασικό αίτημα στα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια ήταν «Όχι επιστροφές».
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι ο περιορισμός των ροών.
Για να το πετύχουμε, δουλεύουμε σε έξι κατευθύνσεις: ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση ροών της διαδικασίας ασύλου, αισθητή αύξηση των επιστροφών, λειτουργία κλειστών κέντρων, έλεγχος των ΜΚΟ, διεθνοποίηση της κρίσης.
Η υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της κρίσης».
Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στα κλειστά κέντρα που κατασκευάζονται στα νησιά και καθησύχασε τους κατοίκους των νησιών που αντιδρούν, τονίζοντας ότι τα παλαιά θα πάψουν να λειτουργούν σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία των νέων κέντρων.
«Τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ», «θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.
Όπως ανέφερε «τα κλειστά κέντρα είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ασφάλεια των πολιτών και για τη λειτουργία του ασύλου και για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά να στείλουν το μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι».
Επεσήμανε ότι το κλείσιμο των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας θα γίνει αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, λέγοντας ότι «θα υπάρχει μόνο 1 κέντρο στα νησιά. Ούτε ΒΙΑΛ ούτε Μόρια».
«Την Πέμπτη θα μεταβώ στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσω τον Γερμανό Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Ζεεχόφερ. Αίτημα της χώρας μας η καλύτερη επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων και η θέσπιση κοινών κανόνων επιστροφών», είπε ο κ. Μηταράκης.
«Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
Τα νησιά είναι κέντρα ταυτοποίησης και διαχωρισμού.
Όποιος δικαιούται άσυλο, πάει στην ενδοχώρα.
Όποιος δε δικαιούται, πάει στην Τουρκία», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών

«Η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Μετανάστευσης,  Ν. Μηταράκης.
Πλωτός φράκτης για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών, κλειστά κέντρα και επαναπροωθήσεις στα σύνορα: επτά μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιο αυστηρή πολιτική στο θέμα του ασύλου, υπό την πίεση των εξοργισμένων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, τα οποία έχουν φθάσει στο όριο της ασφυξίας, αναφέρει το δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί» προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης, τονίζει ο κ. Μηταράκης.
Αναγκαία προϋπόθεση, αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου θα πρέπει να εκδίδουν γρηγορότερα αποφάσεις.
Η νέα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους το επιτρέπει.
«Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες», εκτιμά ο υπουργός, ο οποίος προειδοποιεί ότι «κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού (των μελλοντικών κλειστών κέντρων)...θα επηρεάσει αρνητικά την αίτηση ασύλου και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης