Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαδηλώσεις με ανοικτούς δρόμους - Στη Βουλή το επόμενο διάστημα το ν/σ για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις»

Διαδηλώσεις με ανοικτούς δρόμους - Στη Βουλή το επόμενο διάστημα το ν/σ για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις»
Θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στη Βουλή θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», το οποίο προβλέπει ότι οι πορείες που έχουν περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών θα πραγματοποιούνται σε μέρος οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.
Στόχος του νομοσχεδίου που παρουσιάσει η «Καθημερινή» της Κυριακής, είναι να αποφεύγονται τα «εμφράγματα» στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων  από διαδηλώσεις με μικρή συμμετοχή, καθώς και να  θωρακιστεί η πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις.
Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος και θα έχει και αστικές ευθύνες  για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ακόμη,  το νομοσχέδιο «με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα» προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».
Ειδικότερα, με βάση το νομοσχέδιο:
- Ορίζεται «οργανωτής» της κάθε συνάθροισης που αναλαμβάνει την ευθύνη για την  ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται προς τούτο με την αστυνομία.
- Θεσμοθετείται με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε  πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
- Καθιερώνεται ο θεσμός του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή   που θα αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ του επικεφαλής της επί τόπου αστυνομικής αρχής και του «οργανωτή» της διαδήλωσης ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών για την ομαλή διεξαγωγή της.
- Είναι δυνατή η διάλυση συγκέντρωσης ή πορείας εάν αυτές πραγματοποιούνται ενώ έχει απαγορευθεί νόμιμα η διεξαγωγή τους ή οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.
-Για την απαγόρευση επικείμενης συνάθροισης καθιερώνεται αρμοδιότητα της Επιτροπής Αναστολών του  Συμβουλίου της Επικρατείας.
-Προβλέπεται αστική ευθύνη του «οργανωτή» για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών.
Ο «οργανωτής» απαλλάσσεται εάν έχει γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και  αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των ζημιών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης