Βαρβιτσιώτης: Δεν θα μετατρέψουμε τα ελληνικά νησιά σε "Ellis Island" της Ευρώπης - Διαρκής η τουρκική προκλητικότητα

Βαρβιτσιώτης: Δεν θα μετατρέψουμε τα ελληνικά νησιά σε
«Πιστεύω ότι η Ε.Ε. δεν αντελήφθη ακόμη ότι η Τουρκία άλλαξε», αναφέρει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
«Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα ελληνικά νησιά σε "Ellis Island" της Ευρώπης», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Publico της Πορτογαλίας.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ελλάδα ανασυντάσσει τις δυνάμεις για να καταστήσουμε σαφές ότι φυλάσσει τα σύνορά της και  επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των επιστροφών μεταναστών προς την Τουρκία.
Για τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι η γειτονική χώρα «εκδηλώνει μια διαρκή προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας. Για μας αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση διότι θέλουμε να υπερασπισθούμε τον εθνικό μας χώρο χωρίς να στρατιωτικοποιήσουμε την κρίση».
 «Εμείς δεν θέλουμε να περάσουμε από το τραπέζι της διπλωματίας στο πεδίο των επιχειρήσεων», συμπληρώνει.
Ακόμη, εκτιμά ότι «η Ε.Ε. δεν αντελήφθη ακόμη ότι η Τουρκία άλλαξε» και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη χώρες που πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης της Τουρκίας στις δικές μας αξίες. Όμως, η απόσταση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Θεωρώ πως η συζήτηση για το ποιά θα είναι η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη θα αρχίσει πολύ σύντομα».
Αναφορικά  με τους ευρωπαϊκούς φόβους απέναντι στις απειλές της Τουρκίας ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, δηλώνει πως «πρόκειται για σαφή εκβιασμό που δεν απευθύνεται στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες.
Είναι παράλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η πιο προηγμένη Δημοκρατία με 300 εκατομμύρια πληθυσμό, να φοβάται 100.000 πρόσφυγες να διαβούν τα σύνορά της».
Τέλος, κάνει αναφορά στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές, για πρώτη φορά δανείζεται με αρνητικά επιτόκια κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στα νοικοκυριά.
Μάλιστα, τονίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για την πράσινη οικονομία, αναφέροντας ότι με την απολιγνιτοποίηση της χώρας ως το 2028, «θέλουμε μέσω των νέων πολιτικών μας να γίνουμε θετικό πρότυπο».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS