Γεωργιάδης: Δεν επηρεάζεται άμεσα απ' τον κορωνοϊό η ελληνική οικονομία

Γεωργιάδης: Δεν επηρεάζεται άμεσα απ' τον κορωνοϊό η ελληνική οικονομία
"Eάν κρατήσει μία – δύο εβδομάδες ακόμη, πιθανότατα δεν θα μας επηρεάσει ιδιαίτερα", εκτίμησε ο Άδ. Γεωργιάδης
Την Ελλάδα δεν την επηρεάζει ιδιαίτερα άμεσα η κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω του «Covid-19» «γιατί πχ ο τουρισμός από την Κίνα είναι σχετικά μικρός, μόλις 300 χιλιάδες τουρίστες», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Πρόσθεσε πως «είχαμε εργαστεί για να βάλουμε και νέες αεροπορικές γραμμές αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα υπάρχει ζήτημα», ενώ σημείωσε πως «εάν κρατήσει μία – δύο εβδομάδες ακόμη, πιθανότατα δεν θα μας επηρεάσει ιδιαίτερα.
Εάν κρατήσει ένα χρόνο, προφανώς θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη».
Κληθείς να μιλήσει για το μέτωπο της οικονομίας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «χρειάζεται διάνυσμα χρόνου η βελτίωση των μακρο και των δημοσιονομικών μεγεθών να περάσει στην πραγματική οικονομία.
Ασφαλώς το 2020 θα δούμε μεγάλη βελτίωση.
Ήδη η μεγάλη πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας θα δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Χρειάζεται, όμως, διάνυσμα χρόνου για να έλθει στην καθημερινή ζωή.
Η διαφορά, πάντως, φαίνεται ήδη και οι πολίτες με τις μειώσεις των φόρων έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, κάτι που θα γίνεται περισσότερο εμφανές προϊόντος του 2020».
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σχολίασε πως «είναι τελείως παραμύθια αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για δήθεν μείωση του τζίρου των καταστημάτων στις γιορτές.
Το 2019 κλείσαμε με μεγαλύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη και καλύτερη κατανάλωση - και στο σύνολο του έτους και το τελευταίο τρίμηνο».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδης, «το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να πει ο κ. Τσίπρας, δεν το είπε όμως, είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο κατά 4%.
Στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής μετράμε και την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Όπως ξέρετε, φέτος είχαμε πολύ ήπιο χειμώνα, μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, άρα κινήθηκε καθοδικά ο δείκτης».
Κάνοντας αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν εργαζόμαστε μόνο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις χρειάζονται γιατί αυξάνουν το ΑΕΠ. Τα μεγάλα έργα χρειάζονται και για συμβολικούς λόγους αλλά και γιατί δημιουργούν μαζικές θέσεις εργασίας. Η μεγάλη στροφή στην οικονομία θα γίνει, όμως, μέσα από την μικρομεσαία επιχείρηση».
Όπως είπε, «για τη μικρομεσαία επιχείρηση μειώσαμε τους φόρους, ξεκινάμε το 2020 τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφαιρέσαμε πολλά στάδια γραφειοκρατίας, επιταχύνουμε και αυτοματοποιούμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό».
Περαιτέρω, σε ερώτηση για την καταγραφή των συζητήσεων στο Eurogroup από τον κ. Βαρουφάκη ο υπουργός ανέφερε πως «αν το Eurogroup γινόταν στην Ελλάδα, υπήρχε συμφωνία μη καταγραφής και κάποιος έκανε καταγραφή των συζητήσεων, η καταγραφή είναι κακούργημα.
Δεν γνωρίζω την ποινική νομοθεσία στη χώρα που έγινε το Eurogroup αλλά προφανώς δεν του ασκήθηκε δίωξη επειδή κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν το ζήτησε.
 Η πράξη ως πράξη, όμως, παραμένει ντροπιαστική για την Ελληνική Δημοκρατία.
Τον ελληνικό λαό και την Ελληνική Δημοκρατία δεν θα τους εκπροσωπήσει η αλητεία».
Για την ομιλία του κ. Τσίπρα το Σάββατο 15/2 στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι άκουσε την ομιλία του που είπε ότι «η δεύτερη φορά αριστερά» όταν έλθει θα αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο σε όλους τους αρμούς της εξουσίας.
«Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα. Είπε δηλαδή ότι αν κυβερνήσει δεύτερη φορά, πρέπει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, όλους τους άλλους θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία εδράζεται στη διάκριση των εξουσιών», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Υπογράμμισε ακόμα πως «αν υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην έρευνα της προκαταρκτικής ανακριτικής επιτροπής για τη NOVARTIS και τη σκευωρία, η νοοτροπία πίσω από τη σκευωρία είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας: «ότι πρέπει να ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας, δηλαδή τη Δικαιοσύνη».

Για το μεταναστευτικό

«Τα κλειστά κέντρα πρέπει να γίνουν γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.
Κατά τον ίδιο, η σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά και μάλιστα ομόφωνα αποδέχεται το μέτρο των μαζικών απελάσεων ως μέτρο προστασίας της εθνικής κυριαρχίας».
«Αυτή είναι συγκλονιστική μεταβολή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «το επισημαίνω για τον εξής λόγο: όταν τα έλεγα εγώ αυτά μια εβδομάδα πριν, είχα δεχτεί κριτική απ’ όλο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαι «ακροδεξιός» και «απάνθρωπος».
Αυτό που έλεγα εγώ, μία εβδομάδα μετά τα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι και οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «φασίστες ακροδεξιοί»;».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι  το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ζητήσει να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση για να δει τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί η Ελληνική Δημοκρατία, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των νόμων και των αποφάσεων της Ευρώπης, αλλά και ότι «η νέα νομοθεσία επιταχύνει πάρα πολύ την διαδικασία ασύλου, γι’ αυτό και γεωμετρικά αυξάνονται οι απελάσεις».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS