Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Η μόνη λύση για τη Λιβύη, είναι να σταματήσουμε την επιθετικότητα του Ηaftar

Cavusoglu: Η μόνη λύση για τη Λιβύη, είναι να σταματήσουμε την επιθετικότητα του Ηaftar
Οι συμμετέχοντες της Διάσκεψης του Βερολίνου συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Λιβύη
Τη σημασία μία πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη με σαφείς προειδοποιήσεις προς τον Λίβυο στρατάρχη Khalifa Haftar υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlcut Cavusoglu την Κυριακή (16/2/2020) στην ομάδα στην υπουργική  σύνοδο για την κατάπαυση του πυρός που είχε υπογραφεί στις 19/1/2020.
«Ως Τουρκία, τονίσαμε ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική και για να επιτευχθεί αυτό, η επιθετικότητα και οι παραβιάσεις  της συμφωνίας εκ μέρους του Haftar πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Cavusoglu μετά τη συνάντηση στη γερμανική πόλη.
Η επόμενη συνάντηση για τη Λιβύη θα λάβει χώρα στη Ρώμη, αν και η ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και κορυφαίοι διπλωμάτες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν την Κυριακή (16/2) στο Μόναχο για να συζητήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η μονοήμερη συνάντηση είναι η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Γερμανίας, η οποία επιδιώκει την ενότητα μεταξύ των διεθνών παραγόντων για τη στήριξη των προσπαθειών της στην κατεύθυνση πολιτικής λύσης.
Μετά την κατάρρευση του τελευταίου ηγέτη του Muammar Gaddafi το 2011, στη Λιβύη προέκυψαν δύο κέντρα εξουσίας: το ένα του Khalifa Haftar στην ανατολική Λιβύη, υποστηριζόμενο κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
Όπως υποστηρίζει η GNA από τις επιθέσεις του Haftar, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1000 άνθρωποι.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης