Επιδημιολόγος του Harvard: Αναμένουμε πανδημία κορωνοϊού μέσα στο επόμενο δίμηνο

Επιδημιολόγος του Harvard: Αναμένουμε πανδημία κορωνοϊού μέσα στο επόμενο δίμηνο
Το εμβόλιο δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του έτους, αναφέρει ο Αμερικανοκινέζος επιδημιολόγος
Για πανδημία του κορωνοϊού (Covid -19) μέσα στους επόμενους δύο μήνες κάνει λόγο ο Αμερικανοκινέζος επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Harvard και οικονομολόγος Υγείας,  Eric Feigl-Ding.
Ο ίδιος μιλώντας στην «Realnews» αναφέρει ότι «όσο εξαπλώνεται σε ολοένα και  περισσότερες χώρες ο ιός, ένα είναι το ερώτημα: θα έχουμε πανδημία;
Προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί.
Οι εκτιμήσεις μας, όμως, δείχνουν ότι ο ιός αναμένεται να εξαπλωθεί  και τελικά να γίνει πανδημία μέσα στους επόμενους έναν με δύο μήνες.
Εάν σταθούμε τυχεροί, αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το φθινόπωρο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε λίγο στο βόρειο ημισφαίριο δεν ευνοούν τη μετάδοση του ιού».
Ο Eric Feigl-Ding, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τη μελέτη της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), σημειώνει ότι «όλοι οι επιστήμονες συγκλίνουμε στην άποψη ότι το ποσοστό επικείμενης πανδημίας είναι πολύ υψηλό.
Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».
Όπως εξηγεί, «ο νέος ιός είναι  πολύ μεταδοτικός.
 Ωστόσο, είναι λιγότερο θανατηφόρος από άλλους ιούς».
Μέχρι στιγμής, συνεχίζει,  τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι ένας άνθρωπος που νοσεί είναι δυνατόν να μεταδώσει τον ιό σε άλλους 2 με 3 συνανθρώπους του, την ίδια στιγμή που η αναλογία από τον ιό της κοινής γρίπης είναι 1 προς 1 και στην επιδημία του SARS ήταν 1 προς 1,3.
Πάντως, σημαντικό πλέον, σύμφωνα με τον  Αμερικανοκινέζο επιδημιολόγο,  είναι να τεθούν όλα τα κράτη σε ετοιμότητα κάτι για το οποίο ήδη έχει προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το εμβόλιο, όπως αναφέρει, δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του έτους.
Όπως επισημαίνει ο Eric Feigl-Ding «η ανακάλυψη του εμβολίου απαιτεί χρόνο.
Δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέσα στην άλλη.
Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 9 με 12 μήνες.
Πρέπει να γίνουν πειράματα για να αποδειχθεί η αποδοτικότητά του.
Τέσσερις μήνες δοκιμών στο εργαστήριο και 4 και πλέον μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.
Μέχρι τότε πρέπει να εντείνουμε τα μέτρα προστασίας. Καραντίνα, απομόνωση και πλύσιμο χεριών».
Ακόμη, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επιθετικά και ικανοποιητικά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζουν πολλές χώρες.
«Με ανησυχούν περισσότερο η Αφρική και η Ινδία», σημειώνει χαρακτηριστικά , λέγοντας οι χώρες αυτές έχουν τεράστιο πληθυσμό, κακές συνθήκες υγιεινής και ελλιπείς ιατρικές υπηρεσίες.
Για την Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί, αν και όπως λέει, είναι μια χώρα που αναμένεται το επόμενο διάστημα να δεχθεί εκατομμύρια τουριστών και δη από την Κίνα.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS