Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Αντιμέτωπη με την πανδημία η υφήλιος - 1.665 οι νεκροί, πάνω από 68.500 τα κρούσματα - Ο πρώτος νεκρός στην Ταϊβάν

Κορωνοϊός: Αντιμέτωπη με την πανδημία η υφήλιος - 1.665 οι νεκροί, πάνω από 68.500 τα κρούσματα - Ο πρώτος νεκρός στην Ταϊβάν
Ο διακεκριμένος επιδημιολόγος του Harvard Erick Feigl-Ding προειδοποιεί για πανδημία κορωνοΐού τους επόμενους δύο μήνες
(upd4) Η αδυναμία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να προβλέψει που θα εξαπλωθεί ο νέος κορωνοΐός ώστε να ανακόψει την πορεία του, παρά την μεγάλη κινητοποίηση του Κινεζικού κρατικού μηχανισμού, έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο κύμα ανησυχίας για την εξέλιξη της νόσου και την ικανότητα των κρατών να την αντιμετωπίσουν.
Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, την ώρα που ο διακεκριμένος αμερικανοκινέζος επιδημιολόγος του Harvard, Erick Feigl-Ding προειδοποιεί ότι «μέσα στους επόμενους δύο μήνες η παγκόσμια κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πανδημία κορωνοΐού» την ώρα που οι νεκροί ανέρχονται σε 1.665 και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 68.500.
Την ίδια προειδοποίηση εκφράζει και ο ΠΟΥ δια στόματος του γενικού διευθυντή Tedros Adhanom Ghebreyesus, ενώ η γαλλίδα υπουργός Υγείας μετά τον πρώτο θάνατο από κοροναΐό στην Ευρώπη που καταγράφηκε στη Γαλλία,  δήλωσε πως θα «πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας σε ολόκληρη τη Γαλλία». Την ίδια ώρα οπ ιδρυτής της Microsoft Bill Gates προειδοποιεί για 10 εκατομμύρια θανάτους, εάν εξαπλωθεί ο ιός στην Αφρική.



Ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν

Την ίδια ώρα και η Ταϊβάν επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από τον ιό στο νησί ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν και 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, πριν η επιδημία εξαπλωθεί από την ηπειρωτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ταϊβανέζος υπουργός Υγείας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός δήλωσε οτι ο άνδρας ήταν περίπου 60 ετών και δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό ενώ έπασχε από διαβήτη και ηπατίτιδα τύπου Β.

Bill Gates: Σε κίνδυνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι, εάν ο Covid – 19 εξαπλωθεί στην Αφρική

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates για τον Covid -19, λέγοντας πως απειλούνται εκατομμύρια ζωές.
«Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση.
Γνωρίζουμε πάντοτε πως μπορεί να εξελιχθεί μία πανδημία που προκλήθηκε φυσικά ή σκόπιμα και πως θα μπορούσε να διαταράξει τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες», σημείωσε ο Gates και πρόσθεσε πως μία τέτοια πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια θανάτους.
«Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος εάν εξαπλωθεί σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική και την υπόλοιπη Ασία η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ δραματική», σημείωσε σε δραματικούς τόνους.
Πρόσθεσε ότι ο Covid-19 είναι πιο επικίνδυνος από τον Ebola, επειδή ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου είναι πολύ πιο γρήγορος.
«Ο Ebola είναι τρομερός ιός, αλλά δεν είναι σαν μια αστραπιαία γρίπη», είπε.
«Αυτός ο κορωνοϊός έχει πολλές ομοιότητες με μια πολύ άσχημη γρίπη, από την άποψη του ποσοστού θνησιμότητας.
Μοιάζει με την επιδημία γρίπης του 1957», τόνισε μιλώντασε εκδήλωση.
«Αυτή η ασθένεια, εάν εξαπλωθεί στην Αφρική, θα είναι πιο δραματική από ό, τι στην Κίνα, αν και δεν προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω την κατάσταση στην Ασία με κανένα τρόπο», συνέχισε.



Η Ιταλία επαναπατρίζει 35 πολίτες της

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, καθώς 355 επιβάτες του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
«Αποφασίσαμε χθες να στείλουμε ένα αεροσκάφος μας να επιστρέψει αυτούς τους 35 Ιταλούς στην πατρίδα», ανέφερε στο Twitter ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ θα στείλουν αεροσκάφη τους για να επαναπατρίσουν πολίτες τους από το κρουαζιερόπλοιο.
Λίγο αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης των Αμερικανών υπηκόων που βρίσκονται σε καραντίνα, στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, από το κρουαζιερόπλοιο, όπου έχουν καταγραφεί 355 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 10 λεωφορεία, όπου επιβιβάστηκαν οι επιβάτες, αναχώρησαν από το πλοίο, χωρίς να αποχωρήσουν από το λιμάνι, διευκρίνισε ο δημοσιογράφος, ενώ μία Αμερικανίδα επιβάτισσα, που επικοινωνεί με το AFP, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται εντός ενός εκ των λεωφορείων.
Image



Erick Feigl-Ding: Όλοι οι επιστήμονες πιστεύουμε οτι το ποσοστό επικείμενης πανδημίας είναι πολύ υψηλό

Ο ίδιος μιλώντας στην «Realnews» αναφέρει ότι «όσο εξαπλώνεται σε ολοένα και  περισσότερες χώρες ο ιός, ένα είναι το ερώτημα: θα έχουμε πανδημία;
Προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί.
Οι εκτιμήσεις μας, όμως, δείχνουν ότι ο ιός αναμένεται να εξαπλωθεί  και τελικά να γίνει πανδημία μέσα στους επόμενους έναν με δύο μήνες.
Εάν σταθούμε τυχεροί, αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το φθινόπωρο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε λίγο στο βόρειο ημισφαίριο δεν ευνοούν τη μετάδοση του ιού».
Ο Eric Feigl-Ding, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τη μελέτη της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), σημειώνει ότι «όλοι οι επιστήμονες συγκλίνουμε στην άποψη ότι το ποσοστό επικείμενης πανδημίας είναι πολύ υψηλό.
Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».
Όπως εξηγεί, «ο νέος ιός είναι  πολύ μεταδοτικός.
 Ωστόσο, είναι λιγότερο θανατηφόρος από άλλους ιούς».
Μέχρι στιγμής, συνεχίζει,  τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι ένας άνθρωπος που νοσεί είναι δυνατόν να μεταδώσει τον ιό σε άλλους 2 με 3 συνανθρώπους του, την ίδια στιγμή που η αναλογία από τον ιό της κοινής γρίπης είναι 1 προς 1 και στην επιδημία του SARS ήταν 1 προς 1,3.
Πάντως, σημαντικό πλέον, σύμφωνα με τον  Αμερικανοκινέζο επιδημιολόγο,  είναι να τεθούν όλα τα κράτη σε ετοιμότητα κάτι για το οποίο ήδη έχει προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το εμβόλιο, όπως αναφέρει, δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του έτους.
Όπως επισημαίνει ο Eric Feigl-Ding «η ανακάλυψη του εμβολίου απαιτεί χρόνο.
Δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέσα στην άλλη.
Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 9 με 12 μήνες.
Πρέπει να γίνουν πειράματα για να αποδειχθεί η αποδοτικότητά του.
Τέσσερις μήνες δοκιμών στο εργαστήριο και 4 και πλέον μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.
Μέχρι τότε πρέπει να εντείνουμε τα μέτρα προστασίας. Καραντίνα, απομόνωση και πλύσιμο χεριών».
Ακόμη, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επιθετικά και ικανοποιητικά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζουν πολλές χώρες.
«Με ανησυχούν περισσότερο η Αφρική και η Ινδία», σημειώνει χαρακτηριστικά , λέγοντας οι χώρες αυτές έχουν τεράστιο πληθυσμό, κακές συνθήκες υγιεινής και ελλιπείς ιατρικές υπηρεσίες.
Για την Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί, αν και όπως λέει, είναι μια χώρα που αναμένεται το επόμενο διάστημα να δεχθεί εκατομμύρια τουριστών και δη από την Κίνα.
Ηδη τα κρούσματα του ιού εκτός Κίνας αυξάνονται καθημερινά με πάνω από 30 χώρες να έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα και 355 από αυτά να έχουν εντοπιστεί χθες (15/2) στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, ανάμεσά τους και δύο Έλληνες, που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα ενώ θάνατοι από τον κοροναιό καταγράφονται σε Ευρώπη και Ασία.
Στην Κίνα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού εξακολουθεί να καλπάζει καθώς έχουν καταγραφεί 68.500 κρούσματα και 1.665 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι στην επαρχία Χουμπέι.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 2.009 νέα κρούσματα, ελαφρώς μειωμένα από τα 2.641 που κατέγραψε χθες, ενώ μόνο χθες 142 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Παρότι η επαρχία Χουμπέι και η πρωτεύουσά της Ουχάν, βρίσκονται ουσιαστικά σε απομόνωση από τις 23 Ιανουαρίου, οπότε έκλεισαν σχολεία, γραφεία και εργοστάσια και επιβληθήκαν σκληροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, η νόσος εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μια απειροελάχιστη ύφεση στα νέα κρούσματα, που οφείλεται κυρίως στην άμεση αντιμετώπιση των νέων περιστατικών.
 

Image
Γρήγορη η εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας

Η νόσος όμως εμφανίζεται όλο και περισσότερο εκτός Κίνας.
Μια Αμερικανίδα επιβάτης από το κρουαζιερόπλοιο Westerdam, το οποίο ελλιμενίστηκε στην Καμπότζη, βρέθηκε θετική στον νέο κοροναϊό και στις δεύτερες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Μαλαισίας.
Η 83χρονη Αμερικανίδα, η οποία επέβαινε στο Westerdam, το οποίο διαχειρίζεται μονάδα της Carnival Corp, βρέθηκε θετική στον νέο κοροναϊό, κατά την άφιξή της στη Μαλαισία, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση μεταξύ των 1.455 επιβατών και 802 μελών του πληρώματος.
Ωστόσο, η εταιρία που διαχειρίζεται το κρουαζιερόπλοιο ζήτησε να διενεργηθούν επιπλέον εξετάσεις. Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Μαλαισίας δήλωσε σήμερα ότι αργά χθες διενεργήθηκε και νέος ιατρικός έλεγχος και πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων η γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό.

Σε καραντίνα στην Ιαπωνία δύο Έλληνες

"Ομως και δύο Έλληνες που βρίσκονται στο κρουαζεριόπλοιο «Diamond Princess» στην Ιαπωνία παραμένουν σε καραντίνα λόγω του νέου κοροναΐού όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επιχείρηση επαναπατρισμού τους.
 «Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Όπως είπε «ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και όλες τις πρεσβείες σε ό,τι έχει να κάνει με περιστατικά στο εξωτερικό στα οποία εμπλέκονται Έλληνες πολίτες».
«Όποιον συμπατριώτη μας χρειαστεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου θα τον επαναπατρίσουμε, σωστά, δομημένα, οργανωμένα», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Στο κρουαζιερόπλοιο που παραμένει σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα. Συνολικά 3.711 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που έκανε κρουαζιέρα όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό.
Αυτό το κρούσμα ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να θέσουν το πλοίο σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.
Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό δεν σταματά να αυξάνεται. Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο (350) θα επαναπατριστούν με ειδικές πτήσεις και θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε στρατιωτικές βάσεις μετά την επιστροφή τους στο αμερικανικό έδαφος.
Το αεροσκάφος θα φθάσει στην Ιαπωνία το βράδυ (τοπική ώρα) της Κυριακής 16/2, όπως ενημέρωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ τους Αμερικανούς επιβάτες με επιστολή, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.
 
ΠΟΥ: Παραμένουμε ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων - Nα γίνουν περισσότερες επενδύσεις για την προστασία

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Το ξέσπασμα του covid-19 παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ο Tedros  δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, με αφορμή την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ο οποίος εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ανέφερε πως «ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, όμως σχετικά λίγα χρήματα για να προετοιμαστεί για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά» και προειδοποίησε ότι «αυτό είναι επικίνδυνα μυωπικό».
Πρόσθεσε ότι ΠΟΥ ανησυχεί για την έλλειψη συναίσθησης του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η χρηματοδότηση των μέτρων προετοιμασίας και ετοιμότητας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.
Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για να συγκεντρωθούν 675 εκατ. δολ. για να προσφερθεί βοήθεια σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα, προκειμένου να προετοιμαστούν για το πιθανό ξέσπασμα επιδημιών όπως αυτή του COVID-19.
Ακόμη, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus υπογράμμισε ότι η Κίνα καθυστέρησε την εξάπλωση του ιού σε διεθνές επίπεδο επιβάλλοντας δραστικά μέτρα, όπως η απομόνωση πόλεων με εκατομμύρια κατοίκους και έτσι, κέρδισε χρόνο ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται ακόμη πιο γρήγορα από τον νέο κοροναϊό.
Σημείωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως οι Facebook, Google, Twitter, YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προληφθεί η διασπορά ψευδών πληροφοριών και η κινδυνολογία, συμπληρώνοντας ότι οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να προειδοποιήσουν επαρκώς και έγκαιρα τον κόσμο για τους κινδύνους αλλά χωρίς «να δυναμώνουν τις φλόγες της υστερίας».
«Είναι ώρα για γεγονότα, όχι για να ενσταλάζεται φόβος. Είναι ώρα για αλληλεγγύη, όχι για στιγματισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα συστήσει ένα εθνικό σύστημα προμηθειών και αγορών για επείγουσες καταστάσεις καθώς και ένα πλήρες σύστημα αντιμετώπισης έκτακτων επιδημιών, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δηλώσεις του κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο στη μάχη της καταπολέμησης του κοροναϊού και να αποφύγει να προκαλέσει πανικό που μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς «καταστροφές».

Ο Λευκός Οίκος δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία που δίνει η Κίνα

Ο κορωνoϊός που ξέσπασε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας πριν από ένα μήνα και έχει εξαπλωθεί ήδη σε δώδεκα χώρες, τροφοδοτεί την ήδη έντονη  δυσπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης για το κατά πόσο το Πεκίνο παράσχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την επιδημία.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι «δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες που προέρχονται από την Κίνα» σχετικά με την καταμέτρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNBC.
Εξάλλου η Κίνα εμφανίζεται απρόθυμη να δεχθεί βοήθεια από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και έχει αντιμετωπίσει με κατασταλτικά μέσα πληροφορίες επιστημόνων για τον ιό, που θεωρεί ανησυχητικές.
Η δυσπιστία των αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Κίνα ξεκινά από τη δεκαετία του 1950, όταν οι  κινεζικές αρχές καθόριζαν μη ρεαλιστικές ποσοστώσεις παραγωγής που οδήγησαν τους τοπικούς αξιωματούχους να διογκώνουν τα δεδομένα.
Η δυσπιστία εντάθηκε με το ξέσπασμα του SARS το 2003, με περίπου 8.000 κρούσματα και 800 νεκρούς σε διάστημα εννέα μηνών.
Οι διαφορές στην αναφορά οικονομικών δεδομένων τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δυσχεράνει την πεποίθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Κίνα.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro έχει αποκαλέσει την Κίνα ως «εκκολαπτήριο ασθενειών».

Μπορεί να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού
 
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η προειδοποίηση του καθηγητή επιδημιολογίας του τμήματος ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ Gabriel Leung, ο οποίος υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, εφόσον αυτή δεν ελεγχθεί.
Σε δηλώσεις του ο Leung, ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της επιδημίας του SARS το 2002 -2003, υποστήριξε ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να μολύνει τα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο.
«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός» υποστήριξε ο Leung, αναφέροντας πως ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό εκτιμάται ότι κυμαίνεται κοντά στο 1%, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγάλος.
Κατά τον Leung, δύο είναι τα καίρια ζητήματα που θέλουν απάντηση, αφενός το ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και αφετέρου κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για τον περιορισμό της επιδημίας, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν και από άλλα κράτη.
«Θα μολυνθεί το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού;
Ίσως όχι.
Ίσως να έρθει κατά κύματα.
Ίσως ο νέος κορωνοϊός περιορίσει τη φονική του δράση αφού αν σκοτώσει τους πάντες στο διάβα του θα εξαλειφθεί κι ο ίδιος» ανέφερε ο Leung, o οποίος διερωτάται αν έχουν αποδώσει τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο επίκεντρο της επιδημίας, στην πόλη Ουχάν.
«Έχουν αποδώσει αυτές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, αυτή η κοινωνική απομόνωση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις;
Ας υποθέσουμε ότι έχουν αποδώσει.
Αλλά για πόσο καιρό μπορείς να έχεις τα σχολεία κλειστά;
Πόσο καιρό μπορείς να απομονώσεις μια ολόκληρη πόλη;
Πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά από τα εμπορικά κέντρα;
Και αν άρεις αυτούς τους περιορισμούς, τότε θα επανέλθει η πρότερη κατάσταση;» διερωτάται ο Leung, σημειώνοντας πως εάν η απομόνωση της Κίνας δεν λειτουργήσει, τότε η παγκόσμια κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί.
Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει αντί να προσπαθεί να περιορίσει τον ιό, να εργαστεί για να περιορίσει τις συνέπειες του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ira Longini, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εκτίμησε ότι ο ιός Covid-19 θα μπορούσε δυνητικά να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του πλανήτη, μολύνοντας ακόμη και 5 δισεκ. ανθρώπους.
Ακόμη και με ένα τελικό ποσοστό θνησιμότητας 1%, σε αντίθεση με το 2,1% που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά στην Κίνα, θα είναι 50 εκατομμύρια άνθρωποι, διπλάσιος από εκείνον της ισπανικής γρίπης του 1918.
Image

Οι συνέπειες στην οικονομία

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ένα σύντομο αλλά πολύ πιο οξύ οικονομικό σοκ από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο «βαριές» θα είναι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία.
Ο N. Lardy από το Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει ακόμα και στο 4% (από ρυθμό ανάπτυξης 6% το τέταρτο τρίμηνο του 2019), αν και υποστηρίζει πως σε περίπτωση που τα κρούσματα του κορωνοϊού αρχίσουν να υποχωρούν, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ μικρότερες.
Την ίδια στιγμή αναλυτές από τη S&P εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της Κίνας στο 5% για το 2020, με τις μεγαλύτερες συνέπειες να καταγράφονται στο α’τρίμηνο του 2020 και την κινεζική οικονομία να επανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως υποστηρίζει ο Lardy, οι αναλυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά εικασίες δεδομένου ότι και τα νούμερα που δίνονται από την κινεζική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, είναι ατελή.
Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές κοιτούν το ιστορικό προηγούμενο του SARS που έπληξε την Κίνα και τον πλανήτη το 2002 – 2003 για να εξάγουν συμπεράσματα, αλλά και πάλι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, μια και τότε η συνεισφορά της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν μόλις 4% από 15% που ήταν το 2017, ενώ και οι κινέζικες εταιρείες ήταν κατά πολύ λιγότερο ενταγμένες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Από την πλευρά της η Κίνα υποστηρίζει ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, καθώς το 2020 είναι ένα κρίσιμο έτος προκειμένου να φανεί αν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός δεκαετίας που προέβλεπε τον διπλασιασμό του ΑΕΠ και των εισοδημάτων των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Cai Feng, αντιπρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, το «χτύπημα» της έξαρσης του κορωνοϊού θα είναι στιγμιαίο και δεν θα έχει διάρκεια καθώς η καταναλωτική ζήτηση θα ανακάμψει γρήγορα.
«Αν και οι προσωρινές επιπτώσεις που προκαλεί η επιδημία θα μειώσουν ελαφρά τον ρυθμό ανάπτυξης και άλλους αναπτυξιακούς δείκτες, δεν θα καθυστερήσει την υλοποίηση του στόχου μας για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας» υποστηρίζει σε άρθρο του στη People’ Daily, την εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας ο Feng.
Σύμφωνα με τον Cai Feng, μια ανάπτυξη της τάξης του 5,7% φέτος θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο δεκαετής στόχος που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση.

Η επιδημία στην Κίνα «ίσως» μειώσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,2 ως 0,3% το 1ο τρίμηνο

Θα μπορούσε το ξέσπασμα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα να προκαλέσει «ίσως» μείωση που θα κυμαίνεται από το 0,2% ως το 0,3% του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, αναγνώρισε ο Larry Kudlow, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.
«Θεωρούμε ότι ίσως το πρώτο τρίμηνο να χάσουμε (...) δύο ως τρία δέκατα της μονάδας του ΑΕΠ», ανέφερε.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης