Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση - Υπάρχει θετικό κλίμα

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση - Υπάρχει θετικό κλίμα
"Υπάρχει οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας", τονίζει ο Κ. Φραγκογιάννης
«Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση, με τις καλύτερες προϋποθέσεις», τονίζει σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης.
Όπως αναφέρει «είναι προφανές σήμερα επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου ότι υπάρχει οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας.
Τα επιτόκια δανεισμού δωδεκάμηνων και δεκαετών ομολόγων πέφτουν διαρκώς σε ιστορικά χαμηλά ενώ του τριμήνου είναι αρνητικά.
Οι χρηματαγορές προεξοφλούν αυτό που πρόκειται να έρθει.
Υπάρχει θετικό κλίμα, ένας ούριος άνεμος.
Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση, με τις καλύτερες προϋποθέσεις: Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκλογική αναμέτρηση, δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις σταθερότητας που ζητούν οι επενδυτές».
Ο ίδιος αναφέρει πως αυτό που πέτυχε «η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες της θητείας της είναι να δημιουργήσει και το πλαίσιο που βάζει τη χώρα μας στον χάρτη των επενδυτικών κέντρων αντιστρέφοντας το οικονομικό κλίμα.
Η εικόνα της χώρας ωστόσο έχει μεγάλη σημασία όταν απευθυνόμαστε σε ξένους επενδυτές.
Η εικόνα αυτή συνήθως συνδέεται με την ομορφιά του τόπου μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Υπάρχει όμως και μια άλλη εικόνα, αυτή της ανεργίας, της αναξιοπιστίας, της κρίσης.
Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε».
Μιλά για τη  σύσταση, με  υποστηρικτή της ιδέας τον πρωθυπουργό,  μιας ομάδας εργασίας με την ονομασία ‘’Repositioning Greece’’,  με κεντρική ιδέα «να δημιουργήσουμε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, η οποία θα κουβαλάει όλες τις αξίες από το παρελθόν αλλά θα έχει και σχέση με τη σημερινή της υπόσταση.
Δηλαδή υψηλή τεχνολογία, επιστήμες, σύγχρονες διακρίσεις στον τομέα των επιστημών και της ακαδημαϊκής κοινότητας».
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε την υπόσταση της νέας Ελλάδας στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας.
Τόσο όσον αφορά τους επενδυτές, όσο και τους πελάτες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που με εξωστρέφεια απευθύνονται σε αγορές για να εξάγουν τα προϊόντα τους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Για τις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις,  αφού σημειώνει ότι «ο δρόμος του διαλόγου για μας είναι ανοιχτός», αναφέρει πως οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου 2019 προς την Τουρκία, στο σύνολο των προϊόντων, εμφανίζουν σημαντική μείωση 28,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018».
Προσθέτει πως «η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως, στη μεγάλη μείωση (κατά 42,7%) των εξαγωγών καυσίμων-πετρελαιοειδών που οφείλεται στη έναρξη λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου στη περιοχή της Σμύρνης το Φθινόπωρο του περασμένου έτους.
Οι εξαγωγές, μη περιλαμβανόμενων των εν λόγω προϊόντων εμφανίζουν οριακή πτώση 1,2%.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση εξαγωγών βάμβακος από την χώρα μας προς την Τουρκία κατά 90,7%, η οποία αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση των εξαγωγών άλλων προϊόντων. 
Το εξαγόμενο βαμβάκι αποτελεί πρώτη ύλη για την τουρκική βιομηχανία υφασμάτων υψηλής ποιότητας.
Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα μας το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 3,2% και περιλαμβάνουν, οχήματα, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, χαλυβουργικά προϊόντα, πλαστικά και έτοιμα ενδύματα.
Η εξέλιξη βέβαια του διμερούς εμπορίου μπορεί να αποδοθεί σε έναν βαθμό στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στη Τουρκία το α’ εξάμηνο».
Κατά τον ίδιο, περιθώρια υπάρχουν πολλά, όπως φανερώνουν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και «μια βελτίωση του πολιτικού κλίματος θα ήταν αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες».
Κληθείς να απαντήσει εάν στην προσέλκυση επενδύσεων Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά, ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνει πως η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει, «οι τρεις χώρες έχουν υπογράψει για την υλοποίηση του αγωγού East Med, ένα έργο το οποίο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική συνεργασία των γειτονικών χωρών, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια.
Ο αγωγός αυτός στοχεύει ακόμα στην ανάπτυξη διαπεριφερειακών σχέσεων και δικτύων συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, του τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος».
«Η σημασία αυτής της συνεργασίας καθίσταται πιο κρίσιμη υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Λιβύη», καταλήγει.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS