Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνoϊός: Γιατί ο Λευκός Οίκος δεν εμπιστεύεται τους αριθμούς που δίνει η Κίνα

Κορωνoϊός: Γιατί ο Λευκός Οίκος δεν εμπιστεύεται  τους αριθμούς που δίνει η Κίνα
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες που προέρχονται από την Κίνα»
Ο κορωνoϊός που ξέσπασε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας πριν από ένα μήνα και έχει εξαπλωθεί ήδη σε δώδεκα χώρες, τροφοδοτεί την ήδη έντονη  δυσπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης για το κατά πόσο το Πεκίνο παράσχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την επιδημία.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι «δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες που προέρχονται από την Κίνα» σχετικά με την καταμέτρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNBC.
Εξάλλου η Κίνα εμφανίζεται απρόθυμη να δεχθεί βοήθεια από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και έχει αντιμετωπίσει με κατασταλτικά μέσα πληροφορίες επιστημόνων για τον ιό, που θεωρεί ανησυχητικές.
Η δυσπιστία των αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Κίνα ξεκινά από τη δεκαετία του 1950, όταν οι  κινεζικές αρχές καθόριζαν μη ρεαλιστικές ποσοστώσεις παραγωγής που οδήγησαν τους τοπικούς αξιωματούχους να διογκώνουν τα δεδομένα.
Η δυσπιστία εντάθηκε με το ξέσπασμα του SARS το 2003, με περίπου 8.000 κρούσματα και 800 νεκρούς σε διάστημα εννέα μηνών.
Οι διαφορές στην αναφορά οικονομικών δεδομένων τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δυσχεράνει την πεποίθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Κίνα.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro έχει αποκαλέσει την Κίνα ως «εκκολαπτήριο ασθενειών».
Με την επιδημία του SARS Κινέζοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρχαν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου και ότι η έξαρσή της περιορίστηκε μόνο προσωρινά.
Η ηγεσία της Κίνας έλαβε αργότερα προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους αξιωματούχους για να περιορίσει τη νόσο.
Ωστόσο η αρχική αδυναμία ενημέρωσης του κοινού, ο φόβος και η  έντονη αμφιβολίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προκάλεσαν την απομάκρυνση σημαντικών στελεχών από τον χώρο της Υγείας.
Η κυβέρνηση Trump έχει κατηγορήσει επισήμως την Κίνα για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
«Η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της πολύ καιρό πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Trump», δήλωσε  ο Δημοκρατικός Chuck Schumer.
Υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την ιδέα ότι η Κίνα έχει χειραγωγήσει το νόμισμά της τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο David Dollar, ανώτερος συνεργάτης του John L. Thornton China Center στο Ινστιτούτο Brookings, ο οποίος ειδικεύεται στο οικονομικό σύστημα της Κίνας.
Ωστόσο, η άποψη για μια τέτοια κίνηση υπογραμμίζει τις απογοητεύσεις των αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με τα ιστορικά οικονομικά δεδομένα της Κίνας και το σκεπτικισμό τους.
«Πίσω γύρω στο 2005, το 2006, θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Κίνα παρενέβαινε για να κρατήσει το νόμισμα χαμηλά», είπε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης