Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη μόνο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – Στόχος η μείωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια

tags :
Η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη μόνο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – Στόχος η μείωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια
Ανάλυση του ιστότοπου Antiwar για τις εξελίξεις στη Βαλκανική - Στόχος επίσης της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ η άσκηση πίεσης στη Σερβία
Το ΝΑΤΟ και η Δύση επιδιώκουν την ταχεία ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη βορειοατλαντική συμμαχία ως ένα μέσο αποδυνάμωσης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, εκτιμά ο εξειδικευμένος σε γεωπολιτικά ζητήματα ιστότοπος Antiwar.
Η ταχεία ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι δυνατή μόνο λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων τον Ιούνιο του 2018, θέτοντας τέλος στη διαφωνία για το όνομα μεταξύ των δύο χωρών που προέκυψε το 1991 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν εμποδίζει πλέον τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν χάνεται πλέον χρόνος για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συμφωνία  των Πρεσπών, η οποία προκάλεσε πολιτικές αναταραχές στην Αθήνα και τα Σκόπια, υπεγράφη μόνο για την ταχεία είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το Antiwar.
Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο βασική προτεραιότητα για τη βορειοατλαντική συμμαχία προκειμένου να μειώσει τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια αλλά και για να πιέσει τη Σερβία που βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999 σε απάντηση της Σερβικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου».
Η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Βοσνία είναι τα μόνα μη μέλη του ΝΑΤΟ που στα Βαλκάνια, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Βοσνία είναι ουσιαστικά ένα αμερικανικό προτεκτοράτο, ενώ η Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από το 1995, όταν η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε ολοσχερώς.
Η Σερβία δεν φιλοδοξεί   να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θεωρείται προβληματική χώρα, καθώς είναι το μόνο εναπομείναν προπύργιο της ρωσικής επιρροής που απομένει στα Βαλκάνια και εμποδίζει την πλήρη ηγεμονία του ατλαντισμού στην περιοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνόν κόμμα της Ελλάδος κατά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γνώριζε πολύ καλά, πως αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλής στους Έλληνες, αλλά παρόλα αυτά την προώθησε και την υπέγραψε.
Είναι προφανές ότι με τη Συμφωνία Πρεσπών επρόκειτο να επιταχυνθεί η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας πρωτίστως  στο ΝΑΤΟ, κυρίως όχι μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το σημερινό κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιστά στο ΝΑΤΟ.
Εξάλλου λιγότερο από ένα μήνα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου 2018 με το πρωτόκολλο προσχώρησης που έγινε τον Φεβρουάριο του 2019. 
Η προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ από την άλλη πλευρά δεν σημείωσε την ίδια πρόοδο κυρίως λόγω γαλλικών ενστάσεων.
Για τους ατλαντιστές, η ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει περιορισμό και αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και περαιτέρω πίεση στη Σερβία και ήταν μεγαλύτερης σημασίας από την προσχώρηση στην νεοφιλελεύθερη ΕΕ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής και στις δύο χώρες, καθώς και οι δύο αισθάνονται ότι έχουν χάσει και δεν πέτυχαν τους στόχους τους για την προώθηση των συμφερόντων τους με το θέμα του ονόματος.
Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούσε να διακινδυνεύσει την αποτυχία της Συμφωνίας Πρεσπών.
Η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να συμβάλει στο ΝΑΤΟ με κανέναν ουσιαστικό τρόπο, καθώς είναι μια φτωχή χώρα με πληθυσμό κοντά στα δύο εκατομμύρια ανθρώπους και δεν έχει σύνορα με τη Ρωσία, όπως τα μικροσκοπικά κράτη της Βαλτικής.
Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια συντριπτικά ορθόδοξη και σλαβική χώρα που είχε τη δυνατότητα να γίνει φιλορωσικό κράτος μαζί με τη γειτονική Σερβία, από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα Σκόπια ακολούθησαν μία φιλοδυτική πολιτική.
Γιατί η Βόρεια Μακεδονία έχει επιδιώξει μια τέτοια πολιτική που επικεντρώνεται στη Δύση, αφού ο διαχωρισμός της από τη Γιουγκοσλαβία δεν είναι σαφώς κατανοητός, αλλά είναι ασφαλώς κατανοητό γιατί το ΝΑΤΟ επιτάχυνε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στους κόλπους του.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης