Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η επιτάχυνση των επενδύσεων και η μείωση των πλεονασμάτων τα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης

Η επιτάχυνση των επενδύσεων και η μείωση των πλεονασμάτων τα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μπαράζ επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα το τελευταίο διάστημα
Την πεποίθηση ότι η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση της μείωσης των πλεονασμάτων θα συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα οδηγήσουν, από τη μία πλευρά, σε πολλές νέές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και από την άλλη πλευρά, σε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης η οποία επηρεάστηκε περισσότερο από τη δεκαετή κρίση, εκφράζουν στο κυβερνητικό επιτελείο.
Μάλιστα κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μπαράζ επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα το τελευταίο διάστημα και αφορούν πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες όπως υποστηρίζουν, διαφαίνεται ότι η Ελλάδα λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο από τους Ευρωπαίους ηγέτες όσο και από τις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταξίδεψε στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στις πλέον σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην Αραβική Χερσόνησο, επιχείρησε να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και οι οποίες μεγιστοποιούνται με τις μεταρρυθμίσεις για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων που θεσπίστηκαν με νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Την ίδια ώρα, στα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης, προσδίδει ιδιαίτερη εμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, αποκάλεσε ως «τον πράσινο πρωθυπουργό που είχε ποτέ η Ελλάδα».
Βέβαια, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει η χώρα μας από κοινού με τη Γερμανία ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τότε, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος, είχαν επισημάνει ότι στόχος ήταν να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι ελληνικές και γερμανικές ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη οικονομία, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην ηλεκτροκίνηση και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Το German-Hellenic Economic Forum είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο.
Εκεί, θεωρείται πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση ανάμεσα στην Angela Merkel και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η σχέση των οποίων το τελευταίο διάστημα δεν ήταν ιδιαιτέρως θερμή, εξαιτίας της φιλοτουρκικής στάσης που τήρησε η Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση, την αιχμή στο μπαράζ επενδυτικών σχεδίων που επιθυμεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει ο ενεργειακός κλάδος.
Οι επενδύσεις από την ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατασκευής αγωγών και δικτύων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, μέχρι νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η σημασία που έχει ο κλάδος της ενέργειας αποτυπώνεται και στο φιλόδοξο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποιήσεις που αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ το 2020.
Αξιόλογες επενδύσεις, δρομολογούνται και στους τομείς της καινοτομίας και της ψηφιακής οικονομίας. Μία από αυτές, αφορά τη δημιουργία μιας τοποθεσίας Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης