Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αντανακλαστικά αντίδρασης

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αντανακλαστικά αντίδρασης
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε ανεπιτυχώς για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες να διασπάσει την στήριξη των 900 μονάδων, ωστόσο τα ανοδικά αντανακλαστικά λειτούργησαν εκ νέου δίνοντας μια μετριοπαθή αντίδραση 
Με την έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς (διάρκεια 10 ετών με κόστος 5,5%) έκλεισε ο πρώτος κύκλος των κεφαλαιακών δράσεων που είχαν προγραμματιστεί από τις εισηγμένες από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.
Σε αυτές τις πρώτες 45 ημερολογιακές ημέρες του 2020 αντλήθηκαν από τις ξένες αγορές 1,33 δισ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και άλλα 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση της ελληνικής 15ετίας.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, πέρυσι όλη την χρονιά είχαν αντληθεί από τις επιχειρήσεις από το εξωτερικό 3,42 δισ. ευρώ ενώ οι καθαρές νέες χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε όλη την περυσινή χρονιά ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ.
Η ευνοϊκή συγκυρία επιτοκίων έχει παίξει το ρόλο της καθώς με την ελληνική δεκαετία κάτω από το 1% οι καμπύλες των επιτοκίων έχουν υποχωρήσει σε όλες τις κλάσεις των ομολόγων με αποτέλεσμα το ελληνικό ρίσκο να αποκτήσει εκ νέου ένα σημαντικό πλήθος από πιστούς ακόλουθους.
Η επόμενη ομολογιακή έκδοση αναμένεται στις αρχές Μαρτίου με το εταιρικό ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ της Lamda Development το οποίο θα έχει την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής ξένων επενδυτών αφού ο σκόπελος των Omnibus Accounts ξεπεράστηκε.
Το χαμηλό κουπόνι δανεισμού και η πρόσβαση στις αγορές είναι μια νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού πλέον η διάθεση είναι τέτοια που αφορά μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων.
Το χαμηλότερο κουπόνι σημαίνει βελτιώνει τις τακτικές χρηματοοικονομικές εκροές, αυξάνει τα καθαρά περιθώρια κερδοφορίας ενώ η πρόσβαση στις αγορές διευκολύνει την επίτευξη επενδυτικών πλάνων.
Οι νέες δυνατότητες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν απέναντι τους επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού λόγω της υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας προέλευσης τους. Το χαμηλότερο δε κόστος δανεισμού ανοίγει την πόρτα σε πλάνα με χαμηλότερο εσωτερικό βαθμό απόδοσης διευρύνοντας έτσι την γκάμα των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε ανεπιτυχώς για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες να διασπάσει την στήριξη των 900 μονάδων, ωστόσο τα ανοδικά αντανακλαστικά λειτούργησαν εκ νέου δίνοντας μια μετριοπαθή αντίδραση που προς το παρόν έχει διανύσει μια μικρή απόσταση 25 μονάδων.
Με την κίνηση αυτή ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στον κινητό μέσο των 30 και 50 ημερών η οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα σφιχτό εύρος διακύμανσης.
Η ως τώρα διαγραμματική συμπεριφορά της Αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση καθώς η πτωτική δυναμική έχει ανασχεθεί και οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μαζεύονται σχετικά εύκολα στο τέλος κάθε συνεδρίασης.
Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξομαλύνει περαιτέρω τις διακυμάνσεις και να κρατήσει την απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης.
Οι τζίροι αν και ενισχύθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας ισχυρής ανοδικής δυναμικής και επομένως η γνωστή πλάγια κίνηση θα είναι ένα από κύρια χαρακτηριστικά του βήματος της αγοράς.
Την Δευτέρα θα εισαχθούν οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Αβαξ.
Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο Eurogroup χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων.
Το πρωί της Τετάρτης ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα δ’ τριμήνου και μέρισμα χρήσης πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον θα είναι το ενδεχόμενο πώλησης της Ρουμανικής συμμετοχής –που ήδη φαίνεται ότι καθυστερεί- ενώ την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 20/2) η εταιρία έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την ακύρωση των ίδιων μετοχών (9,8 εκατ. τεμάχια) και την έναρξη νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών.
Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος, λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο ενώ λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Τμήμα ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης