Τελευταία Νέα
Ενέργεια

To μερίδιο του λέοντος η Μυτιληναίος στις εισαγωγές LNG

tags :
To μερίδιο του λέοντος η Μυτιληναίος στις εισαγωγές LNG
Η πτώση των τιμών δημιουργεί σταδιακά προϋποθέσεις για αυξανόμενη ζήτηση σύμφωνα με τους Γερμανούς
Σημαντικό μερίδιο έχει ανεβάσει η Μυτιληναίος στην εισαγωγή φυσικού αερίου και ειδικά LNG στην ελληνική αγορά.
Από το 2019 μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει φέρει 6 φορτία LNG αμερικανικής προέλευσης, εκμεταλλευόμενος και την πτώση της τιμής του καυσίμου.
Είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού LNG από διάφορους προμηθευτές.Τα συμβόλαια είναι μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της εξάπλωσης του Coronavirus από την αρχή του έτους και σύμφωνα με τα στοιχεία της Tellurian της Παρασκευής 14/2 στην εκκαθάριση του Henry Hub το συμβόλαιο του Μαρτίου 2020 έκλεισε στα 1837 δολ /εκατ Btu, ενώ ξεκινησε από τιμές υψηλότερες των 2000 δολ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχα για το Cryo - spread η πτώση ήταν 3,3% και το συμβόλαιο Μαρτίου έκλεισε στα 0,290 δολ. Aπό την αρχή του 2020 η Mυτιληναίος έχει το 55% των εισαγωγών.
Στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας τα φορτία LNG έχουν διπλασιασθεί το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς η τιμή στη spot αγορά υποχώρησε από 21,635 ευρώ η μεγαβατώρα (μεσοσταθμικά) το 2019 στα 8,9 ευρώ/ μεγαβατώρα (13 Φεβρουαρίου).
Τον Φεβρουάριο στη Ρεβυθούσα αναμένονται 12 φορτία LNG, από αυτά τα τέσσερα, συνολικής ποσότητας 306.884 κμ είναι της Mytilineos, τέσσερα φορτία 199.409 κμ της Elpedison, τρία φορτία 156.271 κμ της ΔΕΠΑ και ένα φορτίο 42. 870 κμ της Ηρων Ενεργειακής.
Στην Γερμανία εκτιμούν ότι οι χαμηλές τιμές, που θα παραμείνουν χαμηλές και λόγω του σχετικά καλού καιρού μέχρι τον Μάρτιο του 2020, θα δημιουργήσουν αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές για φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Christin Redmond της Schneider Electric, οι προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες του συνηθισμένου καθιστούν αρνητικότατες τις προοπτικές για αυξήσεις τιμών.
Αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 δολ/MMbtu το 2020 σύμφωνα με τον Raymond James στην ετήσια ανάλυση της E&P executives.
Η αμερικανική παραγωγή ανεβαίνει και πάλι σταδιακά, ευρισκόμενη χαμηλότερα της προηγούμενης χρονιάς και ασκεί ελεγχόμενη πίεση στις τιμές, καθώς η προσφορά έχει αυξηθεί και από αυτήν του offshore τμήματος στον  Κόλπο του Μεξικού.
Σύμφωνα με την Baker Hughes οι εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου μειώθησαν κατά 1 την εβδομάδα που πέρασε καθώς έκλεισαν 2 στην Οκλαχόμα και Πενσυλβάνια και άνοιξε μια στην Αλάσκα.
Οι συνολικές εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη πάντως μειώθησαν κατά 9% το 2019 στα 147,4 bcm.
Στην παρούσα φάση η αδυναμία που υπάρχει στην Κίνα κρατά χαμηλά τις τιμές και αναμένεται μέσα στις δύο ερχόμενες εβδομάδες να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα για την πορεία της αγοράς.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης