Διεθνή

Ποιοι τραπεζικοί κολοσσοί ηγούνται της διάδοσης των κρυπτονομισμάτων

tags :
Ποιοι τραπεζικοί κολοσσοί ηγούνται της διάδοσης των κρυπτονομισμάτων
Η εταιρία Clematics Blockchain διατηρεί το ρόλο της ως εταίρου τεχνολογίας στο έργο
Το 2014, η Τράπεζα της Αγγλίας έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που δημοσίευσε έρευνα για τα ψηφιακά νομίσματα μέσω του τριμηνιαίου δελτίου της (Καινοτομία στις τεχνολογίες πληρωμών και εμφάνιση ψηφιακών νομισμάτων).
Η εστίαση ήταν η χρήση της τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων, με την έρευνα να δηλώνει ότι «η βασική καινοτομία των ψηφιακών νομισμάτων είναι ο «λογαριασμός» που επιτρέπει σε ένα σύστημα πληρωμών να λειτουργεί αποκεντρωμένα χωρίς διαμεσολαβητές, όπως οι τράπεζες.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι η πεποίθηση ότι η κρυπτοσυχνότητα και οι σταθερές εισαγωγές προσφέρουν μια γνήσια διαδρομή έξω από το παραδοσιακό κεντρικό μοντέλο τραπεζικών συναλλαγών που συνθέτει το νόμισμα fiat.
Αλλά παρακάμπτει τις κεντρικές τράπεζες και είναι σε θέση να κάνει και να λάβει πληρωμές ανεξάρτητα από αυτά τα ιδρύματα.
Έξι χρόνια μετά από την έρευνα της BOE, η ατζέντα του ψηφιακού νομίσματος προχώρησε σημαντικά ενόψει της αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας.
Ένας τομέας ενδιαφέροντος που έχει συγκεντρώσει ελάχιστη προσοχή είναι το έργο «utility settlement coin» (USC), στο οποίο έχουν επενδύσει πολλές παγκόσμιες τράπεζες.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει εξελιχθεί από την ίδρυση της Fnality International, μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει τις UBS, Barclays και Lloyds Banking Group.
Για να φτάσει το σύστημα όμως σε αυτό το σημείο, υπήρξαν μερικά βασικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε σχέση με το USC από τότε που δημοσιεύτηκε η έρευνα της BOE:

2015

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε μια σύμπραξη που αποτελείται από την ελβετική τράπεζα UBS και τη βρετανική εταιρεία Block Clearing της Clearmatics, η οποία ξεκίνησε επίσημα την ιδέα ενός νομίσματος USC.
Όπως αναλύεται από το περιοδικό Bitcoin, το USC θα χρησιμοποιηθεί για «συναλλαγές μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ιδιωτικές χρηματοπιστωτικές πλατφόρμες που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain».
Με το blockchain που στηρίζει τα θεμέλια του USC, οι πληρωμές θα διακανονίζονται σε δευτερόλεπτα και όχι σε ημέρες.
Θα λειτουργεί με τη χρήση ενός "εξουσιοδοτημένου" δικτύου blockchain, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση στο δίκτυο πρέπει να παρέχεται από τους συμμετέχοντες.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσους προτιμούν το Bitcoin το οποίο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο χωρίς άδεια που μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

2016

Ένα χρόνο μετά την αρχική ανακοίνωση σχετικά με το USC, η Santander, η BNY Mellon και η Deutsche Bank εξέδωσαν δελτία τύπου για να επιβεβαιώσουν ότι είχαν συνεργαστεί με την UBS και την Clearmatics για την ανάπτυξη του USC.

2017

Ακριβώς δώδεκα μήνες μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής των Santander, BNY Mellon και Deutsche Bank στο USC, οι Barclays, Credit Suisse, HSBC, Canadian Imperial Bank of Commerce, UFJ Mitsubishi Financial Group (MUFG) και State Street, δήλωσαν συμμετοχή.
Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2017 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δημοσίευσε την τριμηνιαία επισκόπηση που περιείχε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Κρυπτοσυχνότητες Κεντρικής Τράπεζας».
Η BIS παρουσίασε μια εικόνα που ονομάζεται «το λουλούδι χρήματος: μια ταξινόμηση των χρημάτων», που αποτελείται από ένα μίγμα παγκοσμίως προσβάσιμων χρημάτων, ηλεκτρονικού χρήματος, κεντρικών τραπεζών και ομότιμες συναλλαγές.
Στη μέση του λουλουδιού ήταν το Coin Settlement.
Επίσης, με την εξέλιξη του έργου USC, τον Φεβρουάριο του 2019 η JP Morgan ανακοίνωσε ότι έγινε η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ που θα δοκιμάσει ένα ψηφιακό νόμισμα (γνωστό ως JPM Coin).
Το JPM Coin υποστηρίζεται από την τεχνολογία blockchain και τρέχει σε ένα εξουσιοδοτημένο δίκτυο blockchain.
Προς το παρόν περιορίζεται μόνο στους «θεσμικούς πελάτες».
Όπως συμβαίνει με άλλες σταθερές, η αξία ενός JPM Coin είναι ισοδύναμη με ένα δολάριο ΗΠΑ, αλλά το σχέδιο είναι να επεκτείνει τη χρήση του νομίσματος πέρα από το δολάριο και να συμπεριλαμβάνει άλλα κορυφαία νομίσματα σε όλο τον κόσμο.
Λίγους μήνες αργότερα, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα soundings του Coin Settlement που εισέρχονται σε μια νέα φάση ανάπτυξης.
Το Μάιο, το Reuters ανέφερε ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ήταν στη διαδικασία να επενδύσουν έως και 50 εκατ. δολάρια για να «δημιουργήσουν ένα ψηφιακό σύστημα χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain για να διευθετήσουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».
Τα κονδύλια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων θα αποτελούσαν μια νέα οντότητα με την ονομασία «Fnality», η οποία θα ήταν επιφορτισμένη με την εκτέλεση του σχεδίου.
Έτσι, οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Fnality είναι οι εξής:
- Banco Santander
- BNY Mellon
- Barclays
- Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC)
- Commerzbank
- Credit Suisse
- ING
- KBC Group
- Lloyds Banking Group
- MUFG Bank
- Nasdaq
- Sumitomo Mitsui Banking Corporation
- State Street Corporation
- UBS
Η εταιρία Clematics Blockchain του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι διατηρεί το ρόλο της ως εταίρου τεχνολογίας στο έργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης