Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο κορωνοϊός απειλεί περισσότερες από 5 εκατ. επιχειρήσεις παγκοσμίως - Έρευνα

tags :
CNBC: Ο κορωνοϊός απειλεί περισσότερες από 5 εκατ. επιχειρήσεις παγκοσμίως - Έρευνα
Το 49% των εταιριών με θυγατρικές σε περιφέρειες που έχουν αποκλειστεί, έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, ενώ την έδρα τους στις ΗΠΑ έχει το 19% των εταιριών, στην Ιαπωνία το 12% και στη Γερμανία το 5%, σύμφωνα με νέα έκθεση
Η νέα επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα με την συνακόλουθη διακοπή λειτουργίας τεράστιου όγκου επιχειρήσεων που εδράζονται στις προσβληθείσες περιοχές θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερες από 5 εκατ. επιχειρήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από την παγκόσμια εταιρία ερευνών Dun & Bradstreet ανέλυσε τις κινεζικές επαρχίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον ιό, τις επιχειρήσεις που φιλοξενούν και έκλεισαν λόγω του περιορισμού της επιδημίας και διαπίστωσε ότι είναι πολύπλοκα συνδεδεμένες με το παγκόσμιο επιχειρηματικό δίκτυο.
Οι πληγείσες περιοχές, φιλοξενούν περισσότερο από το 90% όλων των ενεργών επιχειρήσεων στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ περίπου 49.000 επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές είναι υποκαταστήματα και θυγατρικές ξένων εταιρειών.
Σχεδόν το ήμισυ των εταιρειών (49%) με θυγατρικές σε επηρεαζόμενες περιφέρειες έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, ενώ την έδρα τους στις ΗΠΑ έχει το 19% των εταιριών, στην Ιαπωνία το 12% και στη Γερμανία το 5%.
Οι ερευνητές της Dun & Bradstreet διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οι 51.000 εταιρείες που επηρεάζονται παγκοσμίως, έχουν έναν ή περισσότερους προμηθευτές άμεσης ή «υψηλής ποιότητας» στην περιοχή που επηρεάζεται, 163 εκ των 51.000, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Fortune 1000, ενώ τουλάχιστον 5 εκατομμύρια – εκ των οποίων οι 938 στην Fortune 1000 - έχουν έναν ή περισσότερους προμηθευτές «μεσαίας ποιότητας».
Η έκθεση της Dun & Bradstreet διαπίστωσε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι τομείς που επηρεάζονται, και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των επιχειρήσεων στις επηρεαζόμενες επαρχίες, ήταν οι υπηρεσίες, το χονδρικό εμπόριο, η μεταποιητική βιομηχανία, οι λιανικές και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ένα μεγάλο μέρος της κινεζικής απασχόλησης και των πωλήσεων προέρχεται από εταιρείες στην περιοχή που επηρεάστηκε.
Οι επηρεαζόμενες επαρχίες, για παράδειγμα, Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Πεκίνο και Shandong αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής απασχόλησης και το 48% του συνολικού όγκου πωλήσεων για την κινεζική οικονομία.
Η κινεζική οικονομία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) και οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο έλεγχος της επιδημίας καθυστερήσει πέρα από το καλοκαίρι, η «επικαλυπτική επίδραση» θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης