Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ρυθμίσεις ενάντια στις πτωχεύσεις - Στις 17 Φεβρουαρίου δόθηκαν οι προτάσεις των servicers για τα κόκκινα δάνεια

tags :
Ρυθμίσεις ενάντια στις πτωχεύσεις - Στις 17 Φεβρουαρίου δόθηκαν οι προτάσεις των servicers για τα κόκκινα δάνεια
Στο στάδιο των ρυθμίσεων παίζει όλα του τα χαρτιά για τα κόκκινα δάνεια το Υπουργείο Οικονομικών
Όρους στη διαπραγμάτευση θέτει το Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των servicers - εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων και δανείων - και των τραπεζών που θα βρεθούν από τη μία πλευρά του τραπεζιού και των υπερήμερων δανειοληπτών που θα βρίσκονται από την άλλη.
Το Υπουργείο  επιχειρεί να διαμορφώσει έναν νέο καταστατικό χάρτη που θα είναι  βασισμένος κυρίως στην διαπραγμάτευση μεταξύ των τραπεζών και των servicers από τη μία πλευρά και των υπερήμερων δανειοληπτών από την άλλη πριν οι δεύτεροι οδεύσουν στο επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από την επιχειρηματική και την ιδιωτική πτώχευση κατά την οποία θα εκποιείται η περιουσία του δανειολήπτη.
Το νέο πτωχευτικό θα έχει ως βάση τις ρυθμίσεις και τον τρόπο με τον οποίον αυτές θα διενεργούνται πριν την πτώχευση ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Και επειδή το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την πτώχευση θα είναι πολύ βαρύ, θα επιδιώκεται με κάθε τρόπο τα πράγματα να μην οδεύουν προς τα εκεί μέσα από την ύπαρξη θεσμικών εργαλείων που θα βοηθούν τους δανειολήπτες στη μάχη της διαπραγμάτευσης.
Οι servicers λοιπόν έδωσαν χθες στο Υπουργείο τις προτάσεις τους για το θέμα των ρυθμίσεων οι οποίες εκτείνονται σε μια κλίμακα που ξεκινάει από τις άμεσες συνέπειες για τους κακοπληρωτές μέχρι τις δυνατότητες ρύθμισης και πόσο αυτές μπορούν να είναι ελαστικές σε δανειολήπτες που θέλουν αλλά δεν μπορούν πλήρως να ανταποκριθούν.
Ετσι οι κακοπληρωτές αυτόματα και με συγκεκριμένα κριτήρια τίθενται   εκτός πεδιάς διαπραγμάτευσης ενώ θα καθοριστεί συγκεκριμένη περίμετρος που θα επιτρέπει στους servicers με βάση τις ευχέρειες που διαθέτουν να προχωρούν σε διαπραγματεύσεις και να επιτυγχάνουν σταδιακά πιο αποτελεσματικά επίπεδα αποπληρωμής μέσα από νέα εργαλεία και κουρέματα των οφειλών όπου υπάρχει ευχέρεια.
Το Υπουργείο αναμένει και τις προτάσεις των τραπεζών οι οποίες εκτιμάται πως θα κινηθούν σε ένα αντίστοιχο κλίμα  και πλαίσιο με βάση τις δικές τους ευχέρειες και πάντως θα εστιάζουν στις ρυθμίσεις.
Συγχρόνως οι τράπεζες καλούνται να εξετάσουν τις δυνατότητες προγραμμάτων ρυθμίσεων για τους υπερήμερους πελάτες τους αλλά τη δυνατότητα νέων χορηγήσεων χωρίς να διακινδυνεύουν τη δημιουργία καινούριων κόκκινων δανείων.
Μια σύνθεση των προτάσεων αυτών αναμένεται να πραγματοποιήσει το Υπουργείο το οποίο έχει πλέον σοβαρά στη σκέψη του λύσεις που έλαβαν χώρα και αλλού και υπήρξαν αποτελεσματικές όπως το sales and lease back ώστε να ενδυναμωθεί το στάδιο της ρύθμσισης πριν την πτώχευση στο νέο πτωχευτικό.
Εκείνο πάντως που αγχώνει το Υπουργείο αλλά και τους δανειολήπτες είναι πως με τη λήξη της πλατφόρμας της α κατοικίας αμέσως μετά το τέλος Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εξώσεις  για  όσους δεν καταφέρουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους είτε αυτά βρίσκονται σε τράπεζες είτε σε servicers.
Ετσι όλα τα όπλα του Υπουργείου θα στραφούν προκειμένου να ενισχύσουν τις ρυθμίσεις ακόμη και η επιδότηση ενοικίου εφόσον υπάρξουν δυνατότητες ρυθμίσεων.
Τέλος μέσα από το νέο κώδικα για τους υπερήμερους δανειολήπτες το Υπουργείο καλεί τις τράπεζες να εξετάσει λύσεις χρηματοδότησης εκείνων που επιδεικνύουν συνέπεια και δυνατότητες βιωσιμότητας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης