Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χορός εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ – Αυξάνουν εγκατεστημένη ισχύ, μειώνουν ανθρακικό αποτύπωμα

tags :
Χορός εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ – Αυξάνουν εγκατεστημένη ισχύ, μειώνουν ανθρακικό αποτύπωμα
Συμφωνίες από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil αλλά και επενδύσεις από «παραδοσιακούς» παίκτες όπως Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ αυξάνουν την εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ
Μπαράζ ανακοινώσεων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, εξέλιξη που βελτιώνει το ανθρακικό αποτύπωμα των εισηγμένων, αλλά και δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης σύμφωνα και με αρμόδιους υπουργούς.
Η χθεσινή (17/2) ανακοίνωση των ΕΛΠΕ έτυχε θερμής υποδοχής από τους επενδυτές καθώς η επένδυση ερμηνεύεται ως υλοποίηση της στρατηγικής που έχει ανακοινωθεί από τον όμιλο, φέρνοντας πιο κοντά το στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 300MW.
Τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, στην περιοχή της Κοζάνης, από τη Γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ, JUWI.
Το Έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στην Ευρώπη.
Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων.
Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 130 εκατ. ευρώ, με σημαντικό όφελος για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς θα δημιουργηθούν πάνω από 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς και δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.
Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως η συμφωνία των ΕΛΠΕ υπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης, ώστε το 2030 το 35% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης να καλύπτεται από ΑΠΕ.
Επιπλέον σημείωσε πως για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις και να διπλασιαστεί η ισχύς από φωτοβολταϊκά πάρκα θα γίνουν παρεμβάσεις για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.
Μερικές μόνο μέρες νωρίτερα η Motor Oil είχε ανακοινώσει την απόκτηση χαρτοφυλακίου εν λειτουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW ευρισκόμενων στη Βόρεια και Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα έναντι τιμήματος 45,8 εκατ. ευρώ από θυγατρική της Μυτιληναίος.  
Και η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου για περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το μεγάλο βέβαια βήμα με επενδύσεις όπου σύμφωνα με αναλυτές θα πρέπει να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ θα γίνει από τη ΔΕΗ.
Ήδη έχουν υπογραφεί δύο μνημόνια συνεργασίας.
Ένα με την EDP Renewables, θυγατρική εταιρεία της Energias de Portugal S.A (EDP), η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν, μέσω της συνεργασίας τους, να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ τουλάχιστον 400 MW.
Το δεύτερο μνημόνιο έχει υπογραφεί με την MASDAR TAALERI GENERATION D.O.O. (MTG).
H MTG είναι κοινοπραξία κατά 50% της MASDAR και κατά 50% της Taaleri Energia, επικεντρωμένη στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Τα δύο μέρη θα εξετάσουν τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα.
Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν, μέσω της συνεργασίας τους, να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ τουλάχιστον 300 MW.
Η ΔΕΗ στοχεύει το μερίδιό της στις ΑΠΕ το 2024 να είναι στο 10-20% από 2,5% που ήταν το 2019.
Αναλυτές σημειώνουν πως για να πετύχει 1 GW η ΔΕΗ θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον η Ελλάκτωρ πρόσφατα άντλησε πρόσθεση χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ την οποία θα χρησιμοποιήσει σε δραστηριότητες σχετικές με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  
Η Τέρνα Ενεργειακή συνολικά, λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW.
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.
Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση εννεαμήνου έργα 122MW είναι υπό κατασκευή στην Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 272 εκατ. ευρώ.  
Η QUEST Συμμετοχών πρόσφατα αγόρασε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 0,9850MW προς 1,9 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του καθαρού δανεισμού.
Έτσι η εγκατεστημένη ισχύς της Quest ανέρχεται στα 26,2 MW.
Τέλος και η Ευρωπαϊκή Πίστη προχώρησε σε επένδυση αξίας 835 χιλ. ευρώ αγοράζοντας φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λάρισα ισχύος 0,5MW.
Σημειώνεται πως ήδη διαθέτει φωτοβολταϊκό στη στέγη των κεντρικών της γραφείων, περιορίζοντας το ανθρακικό του αποτύπωμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης