Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν - Οι διοικητές τους δεν έχουν λάβει εντολή για περιορισμό της βίας

Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν - Οι διοικητές τους δεν έχουν λάβει εντολή για περιορισμό της βίας
Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων  ενώ διοικητές τους δήλωσαν σήμερα ότι οι επιχειρήσεις τους θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι να λάβουν νέες εντολές μετά τη συμφωνία που σύναψε η ηγεσία τους με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό της βίας στο Αφγανιστάν.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για τον περιορισμό της βίας στο Αφγανιστάν για διάστημα επτά ημερών.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η συμφωνία αφορά τους Ταλιμπάν αλλά και τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό, ενώ υπογράμμισε ότι θα παρακολουθείται στενά.
Ωστόσο σήμερα διοικητής των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ –μία από τις νότιες επαρχίες του Αφγανιστάν η οποία αποτελεί θέατρο σφοδρών συγκρούσεων-- εξήγησε ότι «η ηγεσία μας δεν μας έχει ενημερώσει για κάποια εκεχειρία».
Διοικητές των ανταρτών στην Πάκτια και τη Νανγκαρχάρ, δύο άλλες επαρχίες που θεωρούνται προπύργια των Ταλιμπάν, επίσης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.
Εξάλλου χθες Κυριακή το βράδυ Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον των αφγανικών δυνάμεων σε σημείο ελέγχου της επαρχίας Κουντούζ.
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ επεσήμανε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν 19 Αφγανοί στρατιώτες.
Από την πλευρά του το αφγανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για πέντε νεκρούς στρατιώτες, ενώ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε αντίποινα εναντίον των ανταρτών.
Επίσης, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αντάρτες κατέρριψαν αφγανικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην επαρχία Νιμρόζ, αν και αξιωματούχος της περιοχής δήλωσε ότι το ελικόπτερο έκανε αναγκαστική προσγείωση και δεν δέχθηκε επίθεση.
Παρά τη βία επί του πεδίου ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν στη Ντόχα επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα υπογραφεί ως το τέλος Φεβρουαρίου στη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της ΕΕ και μουσουλμανικών, γειτονικών κρατών θα προσκληθούν στην τελετή, πρόσθεσε ο Μαουλάβι Αμντούλ Σάλαμ Χανάφι, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα, όπως μετέδωσε το Nunn Asia ένας ιστότοπος υπέρ των ανταρτών που έχει σχέσεις με την ηγεσία τους.
«Λίγο μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας οι ΗΠΑ θα αφήσουν ελεύθερους 5.000 άνδρες μας που κρατούν κι εμείς θα απελευθερώσουμε 1.000 δικούς τους», σημείωσε ο Χανάφι.
Η επιτυχημένη εφαρμογή της συμφωνίας ίσως φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στη μείωση του αριθμού των στρατιωτών που διαθέτουν στο Αφγανιστάν και στην εκπλήρωση μίας δέσμευσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να σταματήσει «τον ατελείωτο πόλεμο», καθώς προσπαθεί να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει πάντως ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν θα περιοριστούν σε περίπου 8.600 φέτος, από 13.000 που είναι, με ή χωρίς συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS