Κίνα: Ήπιο το 80% των κρουσμάτων του κορωνοϊού - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κίνα: Ήπιο το 80% των κρουσμάτων του κορωνοϊού  - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Στο 2,3% το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων ανάμεσα στους ασθενείς
Στην εκτίμηση ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) του κορωνοϊού είναι σχετικά ήπια καταλήγει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα από Κινέζους επιστήμονες.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας και που μελέτησε τα 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11/2 καθώς και ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα αλλά και ύποπτα περιστατικά, κατέληξαν στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
- Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα.
- Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).
- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%.
Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.
- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%).
- Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.
- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).
- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.
 - Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών.
Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.
Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS